Μητσοτάκης–τραπεζίτες συμφώνησαν να μας κοροϊδέψουν !


Του Βασίλη Κατσαρού

Οι πιστωτικές κάρτες και οι το e-banking είναι οι δύο βασικές πηγές εσόδων των τραπεζών κατά τα τελευταία χρόνια, αφού με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο από τις συνολικές προμήθειες του τραπεζικού συστήματος.

Τα μεγέθη αυτά εξηγούν και τους λόγους που οι έλληνες τραπεζίτες μετά την συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα, συμφώνησαν να λάβουν κάποια μέτρα μείωση των υπερβολικών χρεώσεων «για τα μάτια του κόσμου» .

Στην ουσία δεν πρόκειται – αυτό μένει να φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες- να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των παράλογων χρεώσεων απλά θα …κάνουν το χατίρι της κυβέρνησης μειώνοντας ίσως τις προμήθειες των ΑΤΜ σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν υπάρχουν δίκτυα ΑΤΜ όλων των τραπεζών. Πρόκειται για συμπαιγνία όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα των δύο πλευρών για να τονωθεί το προφίλ του Κ. Μητσοτάκη στην κοινή γνώμη και να εμφανιστεί ότι δήθεν τα ..έβαλε με την τραπεζοκρατία !

Το μέγεθος της εξαπάτησης της κοινής γνώμης αποδεικνύεται από τα στοιχεία . Περίπου 1,5 δις ευρώ εισπράττουν ετησίως οι τράπεζες από προμήθειες σε πάσης φύσεως συναλλαγές πελατών τους και για παροχή υπηρεσιών. Ειδικότερα το ένα τρίτο των εσόδων αυτών ( με πολύ χαμηλό κόστος για τις τράπεζες) πρόκειται για προμήθειες από πιστωτικές κάρτες, συναλλαγές «πλαστικού χρήματος» και υπηρεσίες e-banking.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και ΑlphaBank) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 χρέωσαν τους πελάτες τους με συνολικές προμήθειες 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το α΄εξάμηνο έχουν γίνει αυξήσεις προμηθειών σε διάφορες κατηγορίες συναλλαγών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτές πρόσθεσαν περίπου 5% στα συνολικά έσοδα από προμήθειες, τα οποία αυξήθηκαν από 673,7 σε 699,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο ( ακολουθεί πίνακας).

Έσοδα από προμήθειες (σε εκατ.ευρώ)

Τράπεζα Α΄ εξάμ,2018 Α’ εξάμ.2019

Εθνική             158                164
Πειραιώς         180                188
Εurobank         138               156
AlphaBank       197,7           191,5

ΣΥΝΟΛΟ         673, 7

*Αρχική Πηγή: fmvoice.gr

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου