Συγκέντρωση και Πορεία για το Πάρκο Τρίτση - Παρασκευή 11-10-2019


Ανακοίνωση - Κάλεσμα από την 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ 6.30 Μ.Μ.
ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ του ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΟ Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Πρωτοβουλία  κατοίκων που κινητοποιηθήκαμε ενάντια στην δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πάρκο Τρίτση και αποτρέψαμε την δημιουργία της, από την διοίκηση του Πάρκου και την ΕΥΔΑΠ, δεν εφησυχάζουμε.

Δεν εφησυχάζουμε γιατί η κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο όσον αφορά κυρίως στις λίμνες (και τις σχετικές υποδομές) δείχνει μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και καταστροφής. Λαμβάνοντας αυτό υπ όψιν καταλήξαμε σε μαζική συνέλευση ότι είναι αναγκαία η οργάνωση του αγώνα μας για το Πάρκο των αναγκών μας και συγκροτήσαμε την “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ”, ανοιχτή στη συμμετοχή του λαού που θέλει να αγωνιστεί και όποιας συλλογικότητα θέλει να συμβάλει στην οργάνωση του αγώνα, για άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις λίμνες ώστε να σωθεί και ότι ζει μέσα σ΄ αυτές, για Πάρκο καθαρό και φροντισμένο προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους, χώρο αναψυχής και ξεκούρασης και όχι πεδίο ανάπτυξης της «επιχειρηματικότητας»

Η μέχρι τώρα διαχείριση από όλες τις κυβερνήσεις και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις, το μόνο που "σχεδίαζαν" ήταν πως θα παραχωρήσουν τους χώρους για εμπορικές δραστηριότητες, τα μαγαζιά και κάθε γωνιά του Πάρκου σε ιδιώτες και ΜΚΟ προκειμένου όπως λένε "να βγάζει τα έξοδά του".

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταβολή χρημάτων για διαμόρφωση χώρων που παραχώρησαν στον ΜΟΥΣΤΆΚΑ για ενοικιάσεις ποδηλάτων την ώρα που θα έπρεπε να φροντίσουν τις λίμνες που χρόνια τώρα έχουν πρόβλημα. Ο μόνος που διαχρονικά κερδίζει από αυτή την επιλογή είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο δραστηριοποιούνται ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν τα ενοίκια όποτε θέλουν!

Το Πάρκο δεν είναι εμπόρευμα, το πάρκο δεν είναι τα κτίρια, είναι ο υγροβιότοπος τα δέντρα, η πανίδα και η χλωρίδα, είναι αυτό που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής μας  ένας ελεύθερος χώρος ψυχαγωγίας και επαφής με την φύση και σαν τέτοιο απαιτούμε να παραμείνει .
Και ενώ αυτή η πολιτική της "ανταποδοτικότητας" εφαρμόζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, το πάρκο διαλύεται και ρημάζεται.

Και χωρίς καμία ντροπή δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις τους να συντηρούν το πάρκο, έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, μας καλούν σε εθελοντικές δράσεις στα πλαίσια του πάρκου συχνά-πυκνά. Δεν καταφέρνουν όμως έτσι να καλύψουν τη γύμνια τους. Για αυτούς το κόστος του πάρκου είναι ασύμφορο. Για την πολιτική τους, η χρηματοδότηση του πάρκου είναι χαμένα χρήματα. Για όλους αυτούς, η ανάγκη του δημότη για ελεύθερους χώρους δεν είναι "ανταποδοτική" αλλά μια παράλογη απαίτηση. Τα δικά μας συμφέροντα είναι ακριβώς στην αντίπερα όχθη από τα δικά τους.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι και τα νέα τους σχέδια.

Το «κόλπο» είναι γνωστό, όταν ετοιμάζουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εντείνουν την εγκατάλειψή - όπως τώρα - προκειμένου να έρθει σαν ώριμο φρούτο η επιλογή των παραχωρήσεων σε ιδιώτες ή η αξιοποίηση τους από πρόθυμους δημάρχους (βλέπε Ζενέτος) που θέλουν να το τσιμεντοποιήσουν και συμπράττοντας με ιδιώτες για να το εμπορευματοποιήσουν.

Ταυτόχρονα σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ιδιαίτερη ανησυχία μας δημιούργησε η επίσκεψη του Υπουργού και οι «καθαρές λύσεις» του έχοντας υπόψη την άποψη της κυβέρνησης για τους ελεύθερους χώρους και την λογική της "ανάπτυξης" τις συμπράξεις δημοσίου και  ιδιωτικού τομέα και την εκδίωξη κάθε συλλογικότητας κλπ.

Και πριν ο πετεινός λαλήσει τρις ήρθε η απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος για το νέο διαχειριστή του Πάρκου, που θα είναι η Περιφέρεια με "διακριτή συμμετοχή" των δήμων Αγ. Αναργύρων Καματερού και Ιλίου και όπως πάντα έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και αυτής της διέφυγε το βασικό "η αναγκαία χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των αναγκών για την φροντίδα του Πάρκου και την πρόσληψη προσωπικού".

Η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων, μας δείχνει τον δρόμο πως μόνον ο συλλογικός μαζικός αγώνας μπορεί να εμποδίζει τα όποια σχέδια υπονομεύουν τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου και διασφαλίζει μέχρι σήμερα την ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το λαό.

Θέλουμε πάρκο πραγματικής περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τις επόμενες γενιές..
Απαιτούμε η κάλυψη των αναγκών φροντίδας του Πάρκου να είναι μόνιμη από κρατικές δαπάνες, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών και ιδιωτικοποιήσεις .

  • Μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

  • Άμεση λύση στο πρόβλημα των λιμνών και του νερού στο Πάρκο.

  • Καμία συζήτηση για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού – χαβούζας - στο πάρκο.

  • Έξω οι ιδιώτες επιχειρηματίες από το πάρκο, καθώς και οι ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

  • Πάρκο ενιαίος χώρος, καμία κατάτμηση, καμιά αλλαγή χρήσης, καμιά παραχώρηση στους όμορους δήμους για άλλες χρήσεις και "ανάπτυξη" μέσω ΣΔΙΤ.

Καταδικάζουμε την προαναγγελμένη καταστολή σε συλλογικότητες που δρουν στο πάρκο.

ΠΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πηγή: σελίδα Facebook της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου