Έρχονται 30.000 διακοπές ρεύματος


Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το κυβερνητικό σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ», με τους εκβιασμούς προς τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν οφειλές στην επιχείρηση να κορυφώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Χτες το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ για 30.000 αποκοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστάνε, ενώ μπορούν να πληρώσουν, συνεχίζοντας την αναπαραγωγή της άθλιας προπαγάνδας των τελευταίων χρόνων περί «μπαταχτσήδων», την οποία βεβαίως υπηρέτησε πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να γίνει λάθος και να κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη», δίνοντας και την «υπόσχεση» ότι το πρόβλημα θα διορθώνεται…

Παρ’ όλα αυτά, ο Κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, αφού, όπως είπε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, «η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο έχει τριπλασιαστεί»

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η επιχείρηση, το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών τον Ιούνη του 2019 είχε ανέλθει στα 2,792 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 318 εκατ. ευρώ είχαν μπει σε διακανονισμό. Από το σύνολο των οφειλών τα 999 εκατ. ευρώ αφορούν τη χαμηλή τάση, ενώ από το σύνολο των οφειλετών σχεδόν 2 εκατ. πελάτες (1,94 εκατ.) έχουν οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ και συνολικά 347 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ γνωρίζουν ότι τα λαϊκά νοικοκυριά που διατηρούν οφειλές είναι πιο ευάλωτα στους εκβιασμούς και από εκεί αναμένουν να εισπράξει άμεσα ποσά για τα ταμεία της, παράλληλα με όλο το άλλο αντιλαϊκό κυβερνητικό «πακέτο» μέτρων, δηλαδή την αύξηση των τιμολογίων, τη θέσπιση ρήτρας ρύπων, τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5% και τη μείωση της έκπτωσης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για άτομα με μηχανική υποστήριξη, από το 70% που ισχύει σήμερα, στο 50%.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα διακανονισμών προβλέπει για χρέη έως 500 ευρώ προκαταβολή στο 10% της οφειλής και μέχρι πέντε μηνιαίες δόσεις, για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ προκαταβολή στο 10% και οκτώ μηνιαίες δόσεις, από 1.000 έως 2.000 ευρώ προκαταβολή 15% και 12 μηνιαίες δόσεις, από 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβολή 20% και 18 δόσεις και τέλος για άνω των 3.000 ευρώ οφειλή απαιτείται προκαταβολή 20% με 18 δόσεις.

Πρόκειται για ποσά που θα «τρέχουν» μαζί με τους νέους αυξημένους λογαριασμούς, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή τους, ενώ είναι γνωστό ότι εάν «χαθεί» μια δόση, τότε γίνεται απαιτητό ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης θα μπορεί να προχωρά ακόμη και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: atexnos.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου