Άρθρο-κόλαφος για τον Κυρ. Μητσοτάκη από τους Financial Times


Σε σημερινό άρθρο τους, οι Financial Times σχολιάζουν μια επίμαχη αλλαγή στον ελληνικό ποινικό κώδικα που επιτρέπει την επιστροφή «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων σε δικαιούχους που θεωρούνται ύποπτοι οικονομικής απάτης.

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε ένα μέτρο στο κοινοβούλιο που φαίνεται να ανατρέπει την δέσμευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος κατά τα διεθνή πρότυπα», σχολιάζουν οι FT.  Όπως τονίζει ο αρθρογράφος η τροπολογία του ποινικού κώδικα, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης, εξασφαλίζει σε ύποπτους για εγκληματική απάτη ή ξέπλυμα χρήματος να ανακτήσουν«παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία αν δεν δικαστούν σε διάστημα 18 μηνών.

«Στην Ελλάδα χρειάζονται 3 με 5 χρόνια για μία εγκληματική υπόθεση να προχωρήσει από την προκαταρκτική έρευνα στην πλήρη ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο», προσθέτουν οι FT που επικαλούνται μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, παρατηρώντας πως και η διαδικασία της έφεσης μπορεί να διαρκέσει εξίσου πολύ.   «Η τροπολογία, που αποτελεί μέρος της επικαιροποίησης του ποινικού κώδικα, αντιβαίνει στις πρακτικές για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος σε διεθνές επίπεδο, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος Θανάσης Κουκάκης. Σύμφωνα με το διεθνές Παρατηρητήριο κατά του ξεπλύματος χρήματος Financial Action Task Force αλλά και κατά το Greco, το όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Διαφθοράς, τόσο μετρητά όσο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια ερευνών, θα πρέπει να παραμένουν «παγωμένα» έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε την τροπολογία «λεπτά πριν την τελευταία συνεδρίαση (...) χωρίς να δώσει νομική εξήγηση για τους λόγους που η Ελλάδα "σπάει" την πρακτική που ακολουθούσε προηγουμένως», σημειώνουν οι FT.  Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε γραπτό ερώτημα για το ζήτημα: «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε επιείκεια σε εγκληματίες των «λευκών κολάρων» (σ.σ οικονομικούς εγκληματίες) σε υψηλούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία (...) για προσωπικό όφελος;»

Κατά τους FT, ανάμεσα σε εκείνους που θα ωφεληθούν από την αλλαγή είναι δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ερευνώνται για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. «Παρότι περιουσιακά τους στοιχεία ήταν "παγωμένα" για δύο με εφτά χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δικαστήριο», συνεχίζει η εφημερίδα. 

«Η κίνηση της κυβέρνησης αιφνιδίασε Έλληνες δικηγόρους και δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου, υποσχέθηκε ότι θα ανέβαζε τον "πήχη" στο δικαστικό σύστημα, ειδικά στους τομείς της αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».   «Υπάρχει κάτι περισσότερο από το ζήτημα της φήμης εδώ (...) Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να επαναξιολογηθεί προς τα κάτω  στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματικότητα, με αλυσιδωτές συνέπειες στο επενδυτικό ενδιαφέρον», σχολιάζει έμπειρος δικηγόρος της Αθήνας που μίλησε στους FT υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, που θα εξετάσουν περίπου 900 υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, και θα αποφασίσουν σε ποιες από αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογείται η επέκταση του «παγώματος» περιουσιών για 'άλλους 18 μήνες.   Αξιωματούχος σε υπηρεσία αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δήλωσε στους FT ότι ο όγκος των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών, αγγίζει τα 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ και τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει τώρα να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους που παραμένουν ύποπτοι. «Είναι απίθανο οι επιτροπές να είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, κάτω από τόσο στενά χρονικά περιθώρια», λέει ο ίδιος αξιωματούχος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δώρα σε τραπεζίτες και διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μύδρους προς την κυβέρνηση της ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times.

Πηγή: artinews.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου