Η Αμερική στη δίνη του Covid-19


Της Κορίνας Βασιλοπούλου

Η απουσία σχεδίου για την οποία μιλά το CNN και υπερθεματίζει ο επιδημιολόγος Φάουτσι, πολύ δε περισσότερο η απουσία ηγεσίας, που θίγει ο ΠΟΥ, οδηγούν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και τους χίλιους νεκρούς να γίνονται οδυνηρή καθημερινή πραγματικότητα. Κι ενώ ο Φάουτσι επιμένει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας έγινε με σοβαρές παραλείψεις, ο «τραμπικός» κυβερνήτης τής σοβαρά δοκιμαζόμενης Φλόριντα ετοιμάζεται να ξανανοίξει την Ντίσνεϊλαντ στο Ορλάντο και να επιτρέψει τη λειτουργία των σχολείων από τον Αύγουστο κιόλας... 

«Δεν υπάρχει σχέδιο. Καθώς οι ΗΠΑ βουτούν όλο και πιο βαθιά στον βάλτο του κορονοϊού, σημειώνοντας αυξήσεις-ρεκόρ στα κρούσματα, και με την καμπύλη των θανάτων να ανεβαίνει και πάλι δεν υπάρχει ορατή προοπτική να τελειώσει ο εφιάλτης για μήνες ακόμα». Η διαπίστωση του CNN είναι, δυστυχώς, 100% αληθινή.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο ρεκόρ 65.500 και πλέον κρουσμάτων 24ωρου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί μόλις την Τρίτη, με πάνω από 60.200 νέα κρούσματα σε μια μέρα.
Αλλοι χίλιοι νεκροί προστέθηκαν στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων τα οποία, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ανέρχονταν συνολικά σε 133.195. Οι ειδικοί μάλιστα φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων σύντομα θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά με τα κρούσματα μόλυνσης.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο εκτός από την επανεκλογή του, επιμένει πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και τόνισε «για 100ή φορά», όπως έγραψε στο τουίτερ, ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διεξάγονται διαγνωστικά τεστ σε ευρεία κλίμακα. «Εχουμε κάνει τεστ σε 40.000.000 ανθρώπους», πρόσθεσε. «Αν, αντίθετα, κάναμε σε 20.000.000 τα κρούσματα θα ήταν τα μισά, κ.λπ., κι αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ!»

Σύγχρονη Κασσάνδρα

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες επισημαίνουν την τεράστια διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Τραμπ και την επιστημονική κοινότητα, με κορυφαίο όλων τον επιδημιολόγο και σύμβουλό του στο πρόβλημα του κορονοϊού Αντονι Φάουτσι. Τις προάλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε δημόσια πως διαφωνεί με τις θέσεις του κορυφαίου Αμερικανού επιστήμονα και σημείωσε πως κι αυτός έχει πέσει αρκετές φορές σε αντιφάσεις. Ο Φάουτσι, πάντως, ο οποίος εδώ και καιρό έχει αποκλειστεί από τις ούτως ή άλλως σποραδικές ενημερώσεις της ομάδας κρούσης του Λευκού Οίκου για την πανδημία, συνεχίζει, ως σύγχρονη Κασσάνδρα, να λέει αυτά που πρέπει να πει.

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», επισήμανε σε βιντεοδιάσκεψη που διοργάνωσε την Πέμπτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Hill. Ο Φάουτσι εκτίμησε πως η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας έγινε με σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά τις οδηγίες που είχαν εκδώσει οι επιστήμονες. «Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε. Είναι ανάγκη να το ξανασκεφτούμε και να ενεργήσουμε διαφορετικά», σημείωσε. Δήλωσε πως οι πολιτείες που εμφανίζουν σοβαρή αύξηση κρουσμάτων θα πρέπει να κάνουν «παύση» στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας, αν και, όπως συμπλήρωσε, δεν πιστεύει πως «πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο πλήρες κλείσιμο». Μια θέση, ωστόσο, πιο χαλαρή σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει μια μέρα νωρίτερα μέσω podcast στη Wall Street Journal, όπου είχε πει πως «όποια πολιτεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το λουκέτο».

Σοβαρότης μηδέν


Οι παραλίες της Φλόριντα έγιναν η... χαρά του κορονοϊού
David Grunfeld / The Advocate

Στο μεταξύ, αναζητείται σοβαρότητα όχι μόνο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και σε ορισμένες πολιτειακές. Στη Φλόριντα, για παράδειγμα, μια από τις πολιτείες όπου σημειώνεται η σοβαρότερη έξαρση του Covid-19 με περισσότερα από 200.000 κρούσματα, ετοιμάζεται να ξανανοίξει η Ντίσνεϊλαντ στο Ορλάντο. «Δεν έχω αμφιβολία για το ότι η Ντίσνεϊλαντ θα είναι ένα ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα και υποστηρικτής του Τραμπ, Ρον Ντεσάντις, απαντώντας σε όσους εξέφραζαν φόβους και αντιρρήσεις.

Τη στιγμή μάλιστα που η πολιτεία του είναι από τις νέες εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Ντεσάντις ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σχολεία τον Αύγουστο, μια απόφαση προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους των εκπαιδευτικών. «Είναι πραγματικά γελοίο να ακούς τον Λευκό Οίκο και τον Ντεσάντις να λένε πως πρέπει να ξανανοίξουν τα σχολεία όταν το Μαϊάμι είναι το επίκεντρο του κορονοϊού στη Φλόριντα», λέει στο CNN η Κάρλα Ερνάντες Ματς, πρόεδρος του συνδικάτου Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί της κομητείας του Ντέιντ. «Είναι θέμα επιστήμης, όχι επιστημονικής φαντασίας», συνεχίζει. «Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε ηγέτες που βασίζουν τη δική τους πραγματικότητα σε κάτι που μάλλον παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία».

Οι πρώτες αγωγές

Ο Ντεσάντις αποδεικνύεται μέχρι στιγμής βασιλικότερος του βασιλέως Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι τα σχολεία θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και μάλιστα χωρίς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τις οποίες κρίνει «δαπανηρές» και «καθόλου πρακτικές». Εβαλε μάλιστα τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την ομοσπονδιακή βοήθεια προς τις πολιτείες με την επαναλειτουργία των σχολείων. Αλλο ένα μέτωπο στην παιδεία μετά την απόφαση να μην ανανεώσει τη βίζα σε αλλοδαπούς φοιτητές Πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν μόνο διαδικτυακά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κάτι που μέχρι στιγμής έχει επιφέρει δύο αγωγές κατά της κυβέρνησης προς το Ανώτατο Δικαστήριο από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, ενώ παρόμοια κίνηση ετοιμάζει και η πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας Ξαβιέρ Μπεσέρα.

Εν μέσω όλων αυτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει την «απουσία ηγεσίας» στη μάχη κατά της πανδημίας. «Φίλοι μου, ας μην έχουμε αυταπάτες: Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι ο ιός αυτός καθεαυτός. Είναι περισσότερο η απουσία ηγεσίας και αλληλεγγύης σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΥ σε μια παρέμβαση που όλοι ερμήνευσαν ως «καρφί» προς τον Τραμπ μετά την ανακοίνωση για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον οργανισμό. Τραμπ ακούει;

Πηγή : efsyn.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου