Επικίνδυνος καπνός από πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Φυλής


Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του (προηγούμενου) Σαββάτου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, το σημείο έχει καλυφθεί από καπνό και στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112, καλώντας τους να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, λόγω του καπνού.

Αλλά και χωρίς τον καπνό, το ΧΥΤΑ Φυλής συνιστά πηγή μεγάλων προβλημάτων υγείας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αλλά και της δυτικής Αθήνας. Η φοβερή οσμή από την χωματερή φθάνει πλέον στους δήμους Ιλίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου κ.ά. Σύμφωνα δε με δύο μελέτες παρατηρείται αλματώδης αύξηση του καρκίνου στην περιοχή.   

Εφιαλτικές μελέτες

Εφιαλτικά, για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, είναι τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στα συμπεράσματά τους, που παρατίθενται αυτούσια, γίνεται λόγος για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός ραδιοϊσοτόπων στο χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».

Πηγή : artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου