Μια γενναία κοπέλα


Του Γιάννη Χρυσοβέργη

Επειδή άνθρωποι σαν αυτή τη γενναία κοπέλα είναι παντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα.

«Γεια σας, το όνομά μου είναι Hallel Rabin. Είμαι 18 ετών αρνήτρια της στρατιωτικής θητείας, από το Ισραήλ, και αύριο [20 Οκτ.] ο ισραηλινός στρατός θα με φυλακίσει.

Λίγο πριν την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά, αρνήθηκα να υπηρετήσω θητεία στον ισραηλινό στρατό και κρατήθηκα σε στρατιωτική φυλακή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έχω ήδη φυλακιστεί για 14 ημέρες, επειδή δεν θέλω να γίνω στρατιώτης και να υποστηρίξω την κατοχή της Παλαιστίνης. Ζήτησα να εξαιρεθώ για λόγους συνείδησης, αλλά ο στρατός μου αρνήθηκε το δικαίωμα. Αντ’ αυτού, με έστειλαν στη φυλακή ξανά και ξανά για να σπάσουν το πνεύμα μου. Αύριο θα εγκλειστώ για τρίτη φορά μέσα σ' ένα μήνα.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών αλλά και αγώνων. Παντού στον κόσμο οι νέοι αγωνίζονται για την πραγματική δημοκρατία και χρησιμοποιούν την πολιτική ανυπακοή για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της αδικίας. Όμως για τους Παλαιστινίους οι αδικίες του παρελθόντος εξακολουθούν να επικρατούν. Στα εδάφη που καταλαμβάνει το Ισραήλ, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες συστηματικά αμφισβητούνται, ενώ οι Παλαιστίνιοι στερούνται του δικαιώματος στην ελεύθερη διαβίωση.

Μεγάλωσα με τις αξίες της ελευθερίας, της συμπόνιας και της αγάπης. Το να συμμετέχω στην υποδούλωση ενός άλλου έθνους έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις αξίες.

Χρόνια τώρα πολλοί Ισραηλινοί συμμετέχουν στις φρικαλεότητες που διαπράττει η δύναμη κατοχής. Παρότι γνωρίζω ότι η δική μου άρνηση είναι μικρή και προσωπική «θέλω να είμαι η αλλαγή που επιθυμώ να δω στον κόσμο» και θέλω επίσης να δείξω ότι υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι.

Λίγοι άνθρωποι είναι ικανοί να καταφέρουν μεγάλες αλλαγές. Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε: Δεν υπάρχει καλή καταστολή, ούτε δικαιολογημένος ρατσισμός και δεν υπάρχει πλέον χώρος για την ισραηλινή κατοχή

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου