Ο Κύπρου Χρυσόστομος και τα όρια του γελοίου (upd)


Της Λαμπρινής Θωμά

Συνωμότες χαρακτήρισε τους τέσσερις μητροπολίτες που κατέκριναν αυστηρότατα την μειοδοτική και αντεκκλησιαστική του στάση ο Κύπρου Χρυσόστομος. Προσβλητικός και τραχύς, όχι μόνον απέδωσε σε ..γεράματα τις απόψεις του Κύκκου και σε …νεανικό θράσος τη στάση του Ταμασσού, και κατηγόρησε ακριβώς για τα εκκλησιαστικά ατοπήματα που έχει ο ίδιος διαπράξει όποιον τόλμησε να εκφράσει γνώμη για τα πραξικοπηματικά του έργα. 

Την Κυριακή που μας πέρασε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ως άλλος Αρθουρ Κόναν Ντόυλ, έκανε λόγο για «συνωμοσία των τεσσάρων» και απείλησε με καθαίρεση τους κατ’ αυτόν συνομώτες, δηλώσεις πέραν των ορίων της γελοιότητας όταν ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι μνημόνευσε πραξικοπηματικά τον σχισματικό Ουκρανό Επιφάνιο ακριβώς γιατί η Σύνοδος δεν θα τον αναγνώριζε. Και μάλιστα, όταν, και πάλι ο ίδιος, έχει δηλώσει ότι έδρασε εις βάρος των συμφερόντων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, εμμέσως παραδεχόμενος ότι οι τέσσερις έδρασαν υπέρ αυτής, και υπέρ της Ενότητας. 

Κατόπιν, σα γριά κουτσομπόλα, που δε βλέπει τίποτε το Εκκλησιαστικό στην επιστολή των τεσσάρων, άρχισε να τα βάζει με γηραιούς και νεώτερους επισκόπους, τονίζοντας μάλιστα ότι οφείλουν υπακοή σε όποιον τους χειροτόνησε και όχι στους Κανόνες της Εκκλησίας. «Ο Κύκκου έχει μια ηλικία, δικαιούται να πει και έναν λόγο παραπάνω. Αλλά, παιδαρέλι, ο Ταμασσού να βγαίνει και να με υβρίζει, αυτό πάει πολύ. Δεν είναι ηθικό και είναι χειροτονία δική μου. Ντροπή του. … Είναι συμπεριφορά να υβρίζει αυτόν που τον χειροτόνησε και είναι προκαθήμενος της Εκκλησίας; Η πόρτα μου είναι ανοικτή. Γιατί δεν ήλθαν να διαμαρτυρηθούν και θα τους εξηγούσα. Αλλά ο εγωισμός τους και το ανεύθυνο του χαρακτήρα τους δεν τους άφησαν», είπε ο άνθρωπος που εγωιστικά και ανεύθυνα προχώρησε στη μνημόνευση του εκλεκτού των νεοναζί της Ουκρανίας, εγωιστικά και ανεύθυνα έκλεισε την πόρτα του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, εγωιστικά και ανεύθυνα έδρασε μονομερώς αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα, πλην, προφανώς, των εντολών των ΗΠΑ, που ελέγχουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Μεγαλύτερο ακόμη ενδιαφέρον δίνει στη στάση του Κύπρου Χρυσοστόμου η άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, με την οποία στηρίζει αναφανδόν τις επιλογές του Πατριαρχείου Μόσχας στο ζήτημα των Ουκρανών σχισματικών, διότι, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι και προς όφελος της Ορθοδοξίας και η κανονική θέση. 

Τι έχει μεσολαβήσει μεταξύ της επιστολής αυτής και της πραξικοπηματικής αναφοράς του σχισματικού Επιφανίου, εκλεκτού της Ουκρανικής ακροδεξιάς; Δύο χρόνια δράσης, διαβολής και επιβολής των ΗΠΑ και του Τζέφρυ Πάιατ στην ελλαδική Ορθοδοξία και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και, πιο πρόσφατα, πιέσεις στον Κύπρου Χρυσόστομο, που, όπως ομολόγησε και ο ίδιος έπραξε εναντίον του συμφέροντος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το ακριβές σημείο της επιστολής του 2018 επισυνάπτεται εδώ:

Σε ενίσχυση των προφανώς υπαγορευμένης από αλλότριους σκοπούς σημερινής στάσης του Κύπρου Χρυσοστόμου, εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ήρθε, επίσης, να κατηγορήσει τους τέσσερις ποιμένες, γιατί «η αντίθεση τους δεν εδράζεται σε εκκλησιολογικό ενδιαφέρον, αλλά το αντίθετο…. Αδιαφορούν, υπηρετώντας αλλότριους σκοπούς», είπε ο συχνός συνομιλητής του Τζέφρυ Πάιατ και φίλος του Μάικ Πομπέο.

Η μεσαιωνική παπική συμπεριφορά του Κωνσταντινουπόλεως στο θέμα της Ουκρανίας, ακολουθούμενη από την μεσαιωνική παπική συμπεριφορά του Κύπρου Χρυσοστόμου αποτελούν πολύ σκοτεινά δείγματα για το μέλλον των ελληνόφωνων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Και, ευτυχώς φωνές όπως αυτές των τεσσάρων συνεχίζουν να ακούγονται, σε μαχητικές και ζωντανές Εκκλησίες, όπως της Κύπρου. Τους λοιπούς, ας τους φωτίσει ο Θεός, γιατί προς το παρόν τους φωτίζει μόνον το Στέητ Ντηπάρτμεντ, απ’ ότι φαίνεται.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου