Θεσσαλονίκη: Δεκάδες φοιτητές Ιατρικής ρίχνονται εθελοντικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού


«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τον λαό της πόλης και τους υγειονομικούς, αλλά από την άλλη δεν θα είμαστε το προπέτασμα πίσω από το οποίο θα κρυφτεί η κυβέρνηση από τις ευθύνες της».

Αυτή τη δήλωση έκανε, μιλώντας στο ThessToday.gr ο Γιώργος Μεταξάς, φοιτητής Ιατρικής και μέλος του ΔΣ, αναφορικά με το κάλεσμα που απηύθυναν οι ίδιοι προς τους συμφοιτητές τους για εθελοντική ένταξη στο σύστημα υγείας για παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους μελλοντικούς τους συναδέλφους.

«Μέχρι στιγμής δεκάδες φοιτητές ιατρικής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δείχνοντας πως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει διάθεση να βοηθήσουμε. Πολλοί μάλιστα φοιτητές είχαν γυρίσει στις πόλεις τους αφού είναι κλειστά τα πανεπιστήμια».

Και συνέχισε: «Θέλουμε να προσφέρουμε, βλέποντας αυτή τη δύσκολη κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το τι ακριβώς θα χρειαστεί να κάνουμε ή το πώς θα αξιοποιηθούν οι φοιτητές. Εμείς με βάση τις γνώσεις που έχει κάποιος, το έτος στο οποίο ανήκει και την άσκηση που έκανε σε κλινικές, θέλουμε να μπορέσουμε να τον κατατάξουμε κάπου και να αξιοποιηθεί εκεί όπου θα μπορεί να προσφέρει πραγματικά. Γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ αυξημένες».

Όπως ανέφερε ο Γ. Μεταξάς, μέχρι στιγμής δεν έχουν απάντηση από την πολιτεία ωστόσο και στο πρώτο κύμα της πανδημίας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε παρθεί και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως δεν είχε καταστεί δυνατό να βοηθήσουμε εμείς οι φοιτητές γιατί δεν μπορούσαν να μας παρασχεθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μη κινδυνέψει η υγεία και η ασφάλεια κανενός».

Όσον αφορά τις ελλείψεις και τις παθογένειες που υπάρχουν στο σύστημα υγείας, ο φοιτητής ανέφερε τα εξής: «Ως φοιτητές ιατρικής, επειδή μπαίνουμε από το τρίτο έτος στα νοσοκομεία, είχαμε έρθει από το παρελθόν κιόλας σε επαφή με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας. Τώρα βέβαια με αφορμή την πανδημία, όλα αυτά βγήκαν στη φόρα και έγιναν πιο έντονα τα προβλήματα. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, ούτε εξοπλισμός».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών. Στεκόμαστε δίπλα στους αυριανούς μας συναδέλφους. Καταλαβαίνουμε ότι σε ένα με δύο χρόνια κι εμείς στην ίδια κατάσταση θα είμαστε.

Είμαστε κόντρα σε αυτούς που έφεραν το σύστημα υγείας στην κατάσταση που έχει περιέλθει. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Ζητούμε να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε μόνιμες θέσεις και να αυξηθεί η χρηματοδότηση ώστε να δοθούν παραπάνω μέσα ατομικής προστασίας και να ενισχυθεί ο εξοπλισμός που χρειάζεται σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις».

Μάλιστα σε ερώτηση αναφορικά με την ένταση που επικράτησε χθες στο δημοτικό συμβούλιο όταν η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε πως πράξη εθελοντισμού είναι η προσφορά των φοιτητών που θέλουν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς και όχι η ένταξη ιδιωτών γιατρών με 2.000 ευρώ αφορολόγητα ως μισθό, ο Γ. Μεταξάς δήλωσε τα εξής: «Η πράξη μας αυτή δεν έρχεται αντιπαραθετικά στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις. Η ένταξη των ιδιωτών γιατρών γίνεται γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο από την κυβέρνηση, ώστε να μη κάνει δηλαδή μόνιμες προσλήψεις».

Αρχική δημοσίευση: thesstoday.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου