Μαζί με τα σχολεία σταμάτησε και η διανομή γευμάτων σε 185.000 άπορους μαθητές


Κανείς στο υπουργείο Παιδείας δεν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για να συνεχιστεί η διανομή των γευμάτων στο λοκντάουν.

Το κλείσιμο των σχολείων εν μέσω πανδημίας, με την πρόφαση της συχνής μετακίνησης των γονιών κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την ψυχολογία των παιδιών. Ταυτόχρονα, όμως, η διακοπή λειτουργίας έφερε και την αναστολή διανομής των σχολικών γευμάτων στα παιδιά, με τραγικές συνέπειες που αφορούν πια την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης.

Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εδώ και κάποια χρόνια διανέμουν σε επιλεγμένα σχολεία ανά την Ελλάδα μεσημεριανό φαγητό, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει γεύματα σε 185.000 μαθητές, σε 1.227 σχολικές μονάδες 74 Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων ανακοινώθηκε η επέκτασή του προγράμματος και σε νέες σχολικές μονάδες. Τόσο η παρασκευή όσο και η διανομή γίνεται μέσω εταιρειών ανάδοχων του προγράμματος.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση της σίτισης των μαθητών των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών με τα αποτελέσματα που επιφέρουν τα δύο lockdown εξαιτίας της πανδημίας και τους χιλιάδες εργαζόμενους που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής με 534 ευρώ/μήνα, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους προγράμματα θα έπρεπε όχι να διακόπτονται, αλλά να ενισχύονται. Να σημειωθεί δε ότι στα ειδικά σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η διανομή συνεχίζεται κανονικά, αφού αυτά παραμένουν ανοιχτά. Και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες παρασκευής και διανομής των γευμάτων δεν έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους, παρά ένα μέρος αυτής, δημιουργώντας αντίστοιχα πρόβλημα και σε μέρος δικών τους εργαζομένων που αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής.

Κανείς από τους ιθύνοντες δεν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο συνέχισης της διανομής των γευμάτων με τρόπο ασφαλή. Οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση που έδωσε την τελική έγκριση για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πιθανότατα να μη γνωρίζει καν ότι το 2020 καταδικάζει 185.000 και πλέον παιδιά στην πείνα.

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν απευθυνθεί εγγράφως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Παιδείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι οι ίδιοι Σύλλογοι που προσπαθούν να ενισχύσουν μέρος των οικογενειών αυτών με συλλογή τροφίμων και διανομή τους όπου είναι εφικτό. Φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, δεν μπορούν και δε θέλουν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη. Αποδεικνύουν, όμως, έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι η μόνη ελπίδα.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τους μαθητές όχι, όμως, και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η διανομή, λοιπόν, θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω των σχολείων, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με συγκεκριμένο ραντεβού στην είσοδο της σχολικής μονάδας. Όταν αναφερόμαστε σε φαγητό ο τρόπος παροχής του είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί. Το αν θα ενεργοποιηθούν υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών είναι συζήτηση που δεν αφορά τη σχολική κοινότητα, αλλά την ηγεσία αυτής της χώρας. Αυτό που, όμως, επείγει είναι να βρεθεί άμεσα λύση. 

Το κείμενο υπογράφει ο Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου