Πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού: Και τελικά κερδίζει η «αγορά»!


Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε από την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή πλαφόν στα τεστ για τον κορωνοϊό και η κυβέρνηση έσπευσε να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα προβλέπεται  διατίμηση 40 ευρω για τα μοριακά τεστ και 10 ευρώ για τα rapid τεστ. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, ορίζει τελικά ως ανώτατο όριο τιμής τα 60 ευρώ για τα μοριακά τεστ και τα 20 ευρώ για τα rapid.

Δηλαδή, δεν έφτανε που επί οκτώ μήνες ο λαός αφέθηκε εκτεθειμένος στην κερδοσκοπία, δεν φτάνει που θα συνεχίσει να πληρώνει για κάτι που θα έπρεπε να είναι δωρεάν προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά η πανδημία, αλλά η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει μια ακόμη αξίωση των επιχειρηματιών της Υγείας.

Την σχετική υπαναχώρηση είχε προαναγγείλει ήδη από τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος το αίτημα των ιδιωτών να υπολογιστεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Σε ανάλογο ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «αποφασίστηκε να υπάρξει μία εύλογη αμοιβή και για την ιατρική υπηρεσία», επισημαίνοντας πως στα τεστ που διενεργούνται από τα ιδιωτικά εργαστήρια υπήρξε μία «κάμψη» που «ελπίζει» να διορθωθεί και να έχουμε ξανά πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα, γεγονός που αποτελεί ομολογία του νέου άθλιου παζαριού που έκανε η κυβέρνηση με τους ιδιώτες, αντί να προχωρήσει στην επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στο μοριακό τεστ επιβάλλεται ανώτατο όριο τιμής τα 40 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και άλλα 20 ευρώ για να ληφθεί το δείγμα. Οι αντίστοιχες τιμές για το rapid τεστ (ταχείας αντίδρασης) είναι 10 ευρώ για την ανάλυση και 10 ευρώ για τη δειγματοληψία. 

Πρώτη δημοσίευση: 902.gr

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου