Ευρωπαϊκό φιάσκο η ''επιχείρηση εμβολιασμός''

 

Του Κώστα Γρίβα

Η κακή διαχείριση του κορονοϊού από την ΕΕ, από την αρχή του φαινομένου μέχρι σήμερα, μας αναγκάζει να εξαγάγουμε ένα αμείλικτο γεωπολιτικό συμπέρασμα: η ΕΕ δεν είναι απλώς ανεπαρκής. Καταντάει μέχρι και επικίνδυνη. Με την εμφάνιση, λοιπόν, του κορονοϊού, το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει περιοριστεί αποφασιστικά, ή ακόμη και να εξαλειφθεί, αν απλώς η ΕΕ έκλεινε εγκαίρως τα σύνορά της με την Κίνα και εν συνεχεία με οποιαδήποτε άλλη χώρα εμφανιζόταν ο ιός.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ολιγώρησαν, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν πολιτικά αντανακλαστικά. Οι δε εθνικές κυβερνήσεις απλώς κάθονταν και παρακολουθούσαν παθητικά, αναμένοντας από τις Βρυξέλλες να λύσουν το πρόβλημα. Ενώ είχαν περίπου δύο μήνες στη διάθεσή τους, από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε διεθνώς η ύπαρξη του ιού στην Κίνα, δεν έκαναν τίποτε για να προετοιμαστούν.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ουσιαστικά "συνεργάστηκαν" με τον κορονοϊό για την εξάπλωσή του. Αυτό συνέβη στην Ισπανία, με την κυβέρνηση και τις περιβόητες διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, οι οποίες λειτούργησαν σαν υπερβόμβες διασποράς του ιού, με τα γνωστά αποτελέσματα εν συνεχεία. Αλλά και όταν η πανδημία εκδηλώθηκε με όλη της την ένταση, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν έβαλαν μυαλό. Δεν αξιοποίησαν την τεράστια οικονομική δύναμη της ΕΕ και το ειδικό της γεωπολιτικό βάρος για να περιορίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα την πανδημία και να απαλλάξουν τις κοινωνίες από την απειλή και τις οικονομίες από τις καταστροφικές επιπτώσεις.

Αυτό που τελικά έκαναν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ήταν να εγείρουν εμπόδια στην υπόθεση ανακάλυψης και παραγωγής του εμβολίου. Έτσι, επιμήκυναν την πανδημία στα ευρωπαϊκά εδάφη για πολλούς μήνες, με ό,τι αποτελέσματα έχει αυτό σε ανθρώπινες απώλειες, στην υγεία του πληθυσμού που μολύνθηκε, αλλά και στην οικονομία.

Όπως φαίνεται πλέον, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είχαν προαποφασίσει να προμηθευτούν κυρίως ευρωπαϊκά εμβόλια. Γι' αυτό και αγόρασαν μικρές ποσότητες από τα εμβόλια των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer και Moderna, ενώ καθυστέρησαν χωρίς λόγο και την έγκρισή τους. Ούτε λόγος, βέβαια, για τα εμβόλια της "κακής" Ρωσίας και της εξίσου "κακής" Κίνας. Όμως, τα ευρωπαϊκά εμβόλια καθυστερούν, ενώ υπάρχει και το ζήτημα της αποτυχίας.

Εκτός τόπου οι πανηγυρισμοί

Σήμερα, φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες εμβολίων για να καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό του πληθυσμού, έτσι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, ώστε να κατανικηθεί ο ιός πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες, όπως το Ισραήλ, εμβολιάζουν ταχύρρυθμα τον πληθυσμό τους, φιλοδοξώντας να ξεμπερδέψουν με τον ιό μέσα στην άνοιξη. Έτσι, οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να καταστούν οι ουραγοί στον προηγμένο κόσμο όσον αφορά τους χρόνους εμβολιασμού του πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άρα, οι πανηγυρισμοί των τελευταίων ημερών για την έλευση του εμβολίου είναι εκτός νοήματος, από τη στιγμή που οι ποσότητες εμβολίων που έχουν φτάσει απλά δεν αρκούν ούτε καν για το πρώτο κύμα εμβολιασμού. Όσο δε για την διαφημιστική καμπάνια που γίνεται για να πειστεί ο πληθυσμός να ξεπεράσει τους φόβους του και να εμβολιαστεί, θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τραγική, μιας και πολύ απλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, από τα εμβόλια! Μάλιστα αυτό φαίνεται πως θα κρατήσει για μήνες.

Η σχετική συζήτηση είναι περί όνου σκιάς, μιας και περί το 70% του πληθυσμού που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης, είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί, αλλά δεν θα υπάρχουν –τουλάχιστον όπως φαίνεται προς το παρόν– εμβόλια για να καλύψουν ούτε μικρό ποσοστό των προθύμων προς εμβολιασμό για μήνες. Βέβαια, η κυβέρνηση αξιοποιεί επικοινωνιακά τις αιτιάσεις των "εμβολιομάχων" και των αρνητών του κορονοϊού, ώστε να εγκλωβίσει τον δημόσιο διάλογο στο δίπολο "αποδοχή ή άρνηση του εμβολίου".

Όλα αυτά τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων. Συνακόλουθα, όλη η σχετική συζήτηση είναι προς το παρόν άνευ νοήματος, κρύβοντας με αυτόν τον τρόπο τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΕΕ εν συνόλω. Το θέμα είναι πόσο θα το κρύβει, πριν η οδυνηρή πραγματικότητα της χτυπήσει την πόρτα. Η "χαλαρή" εκστρατεία εμβολιασμών που προωθεί η ΕΕ θα επιμηκύνει για αρκετούς μήνες το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Εάν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρξει μία γενναία επιτάχυνση, οι κυβερνήσεις θα βρεθούν ενώπιον του εξής διλήμματος: ή θα συνεχίσουν να κρατούν περισσότερο ή λιγότερο κλειστές τις οικονομίες των χωρών τους με βαρύτατο κόστος, ή θα επαναφέρουν μια "κανονικότητα", με τον ιό όμως να βράζει. Η δεύτερη αυτή επιλογή θα έχει σοβαρότερα προβλήματα και περισσότερες ανθρώπινες απώλειες από ό,τι μέχρι σήμερα.

Πιθανώς, λοιπόν, τα χειρότερα να μην είναι πίσω μας. Αν και το πρόβλημα έχει αντικειμενική βάση, κρίσιμες ευθύνες έχουν και η ηγεσία της ΕΕ και οι επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν λοιπόν «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», κατά την περιβόητη ρήση του Εμμανουέλ Μακρόν, η ΕΕ δεν είναι ανεπαρκής, αλλά επικίνδυνη! Το θέμα, λοιπόν, είναι τι κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Αυτήν τη στιγμή, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας καταστροφής υγειονομικής, αλλά και οικονομικής. Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και την ύστατη ώρα, να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών, διατηρώντας κατά το δυνατόν ζωντανή την οικονομία. Το πρόβλημα δεν είναι οι σκεπτικιστές και οι αρνητές, όπως προσπαθεί να μας πείσει, αλλά οι λανθασμένες επιλογές από το καλοκαίρι, μαζί με τις επιλογές των ευρωκρατών που καθοδηγούν στην πολλαπλά απαξιωμένη ΕΕ.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου