Από το ''σοκ και δέος'' ως την υποταγή ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Στην αρχή, με το αλάνθαστο σχέδιο ''σοκ και δέος'', διαλύεις οικονομικά και όχι μόνο τον πληθυσμό.

Στην συνέχεια, του δείχνεις τον εχθρό, τον φασίστα, τον ρατσιστή, ώστε να ενεργοποιήσεις τα ανακλαστικά του και να εμφανιστείς ως η μόνη εναλλακτική, η....''δημοκρατία".

Με την μέθοδο της σαλαμοποίησης, του αφαιρείς σταδιακά εργασιακά δικαιώματα, αυξάνεις τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους νόμους, που τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί τους απείθαρχους.

Και τέλος, με το πρόσχημα μιας έκτακτης ανάγκης, του παίρνεις και τις λίγες ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα που του είχαν απομείνει.

Δημιουργείς παράλληλα, μια βάση μέσα στον λαό, μια δικτατορία της ρουφιανιάς. όπου ''συντηρήλες νοικοκυραίοι'' και ''ξιπασμένοι ψευτοαριστεροί ψευτοεπαναστάτες'', ομογενοποιούνται στηρίζοντας το εξουσιαστικό ανοσιούργημα. 

Και κατασκευάζεις τον νέο άνθρωπο, αυτόν που δεν θα αντιδράσει ποτέ, αυτόν που περιέγραφε ο Βίλχελμ Ράϊχ στο ''Άκου ανθρωπάκο'' : 

Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη”. Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις “ζήτω, ζήτω”,

Και τελικά, ήσυχος και ευδαίμων, του παίρνεις ότι έχει και δεν έχει, τον κάνεις σκλάβο και σου λέει ευχαριστώ που τον έσωσες....

Εικόνες δυστοπίας που δημιουργούνται σε ένα...ψεκασμένο μυαλό ...

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου