Η ''ζητιάνα Ελλάδα'' με τις παχυλές προκαταβολές για αμερικανικά όπλα και τα δικαιώματα που δώσαμε

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Ο πρώην ακόλουθος Άμυνας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ρομπ Παλμ χαρακτήρισε την Ελλάδα “ζητιάνα που δεν μπορεί να διαπραγματευθεί” για τους εξοπλισμούς της!

Για να μην πάμε πολύ πίσω στο χρόνο να του υπενθυμίσουμε ότι η “ζητιάνα Ελλάδα” έκανε αγορές από τη χώρα του που βοήθησαν πάρα πολύ την “εταιρεία-κράτος” που πουλάει τα F-16 και το 1999 και το 2005, πληρώνοντας παχυλότατες προκαταβολές και τηρώντας απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών.

Η “ζητιάνα Ελλάδα” σε πολλές περιπτώσεις “φορτώθηκε” άχρηστο αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, το οποίο όχι μόνο δεν “προσφέρθηκε” όπως παρουσιαζόταν αλλά μας κόστισε πολλά χρήματα και δεν είχε και καμία ουσιαστική θετική επίδραση στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ΕΔ.

Η “ζητιάνα Ελλάδα” αν και πλήρωνε πάντα καλά και στην ώρα της δεν έλαβε ποτέ θετική απάντηση για οπλικά συστήματα που χρειαζόταν πραγματικά. Τελευταίο παράδειγμα η υπόθεση των αμερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke που ζητά εδώ και χρόνια και συνεχίζει να τα ζητά ως “ενδιάμεση λύση” στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να συζητά για τις φρεγάτες που θέλουν να μας πουλήσουν οι ΗΠΑ. Τις οποίες τα αμερικανικά ΜΜΕ προτείνουν ότι είναι καλύτερο να βυθιστούν… Τα Arleigh Burke οι Αμερικανοί δεν μας τα δίνουν για ένα λόγο: δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους Τούρκους.

Δεν θα πρέπει βέβαια να αποφύγουμε την αλήθεια, όσο κι αν δεν μας αρέσει. Εμείς -οι κυβερνήσεις μας δηλαδή- έδωσαν το δικαίωμα στον κ. Ρομπ Παλμ αλλά και σε πολλούς άλλους Αμερικανούς να μας θεωρούν “ζητιάνους που δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε” για τους εξοπλισμούς μας…

Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός τόλμησε να πει “ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε” όταν οι ΗΠΑ συστηματικά έλεγαν όχι σε κάθε αίτημα μας για αγορές εξοπλισμών; Ποιος είπε όχι όταν η Ουάσινγκτον αρνούνταν να εξοπλίσουν πανάκριβα αεροσκάφη με τα όπλα που εμείς θέλαμε κι όχι μ΄ αυτά που εκείνοι ήθελαν να μας δώσουν; Ποιος είπε “θα ψωνίσουμε από αλλού” όταν οι ΗΠΑ μας “υποχρέωναν” να αλλάξουμε την απόφαση μας για τον τύπο αεροσκάφους που θέλαμε να αγοράσουμε; Αναφερόμαστε στην απόφαση για αγορά F-15 που σε μια ημέρα έγιναν…F-16, το 1999 επί κυβερνήσεως Σημίτη.

Ποιος τόλμησε να διαπραγματευτεί την υπόθεση των S-300, όπως κάνει τώρα η Τουρκία με τους S-400; Ο Καλία χθες ήταν στα τηλέφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάϊντεν κι εμείς πανηγυρίζουμε ,γιατί ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο με τον Μπάϊντεν ,αφού έχουμε στείλει LOR στις ΗΠΑ για τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες φρεγάτες που θέλουν να μας πουλήσουν! Κόστος αγοράς αν υλοποιηθεί, 5 δις. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε ότι τα πλοία που θέλουν να μας πουλήσουν δεν μας κάνουν;

Θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ πιο δυσάρεστοι αναφέροντας περιπτώσεις Ελλήνων υπουργών που μετά από αγορές δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ, πήγαιναν επισκέψεις στην Ουάσινγκτον και το μόνο που έκαναν ήταν να βγάζουν φωτογραφίες, χωρίς να απαιτούν τίποτα…

Με λίγα λόγια “με τον παρά μας” -των Ελλήνων φορολογουμένων τον παρά- μας λένε και …ζητιάνους και ουδείς αντιδρά!

Πηγή: .militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου