''Θέλει η χούντα να κρυφτεί και η ΝΔ δεν την αφήνει''

 

Του Δημήτριου Καββαδά

Οργουελική δυστοπία θυμίζει από χτες το μεσημέρι η Νέα Σμύρνη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να εφορμούν επιδιδόμενες σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και βιαιοπραγίας εναντίον κατοίκων της περιοχής. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση 30 ατόμων εναντίον αστυνομικών, τον τραυματισμό δύο εξ αυτών και την, εν συνεχεία, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες προχώρησαν σε έντεκα προσαγωγές ατόμων από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Στον αντίποδα, δεκάδες λήψεις από κινητά τηλέφωνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επώνυμες μαρτυρίες παρισταμένων, αναπαριστούν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη.

Το χρονικό των γεγονότων όπως καταγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες

Περί τις τρεις το μεσημέρι ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ επιχειρούν στη πλατεία της Νέας Σμύρνης. Επιδιώκουν να κόψουν “κορονοϊοκλήσεις” σε οικογένεια, η οποία δικαιολογείται υποστηρίζοντας ότι τηρεί τα μέτρα προστασίας. Νεαρότερα άτομα απευθύνονται στους αστυνομικούς υποστηρίζοντας την μη αναγκαιότητα αυτού που συμβαίνει και στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της οικογένειας. Η πλατεία, όπως κάθε μέρα, έχει αρκετό κόσμο, κυρίως οικογένειες. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, χρήση προστατευτικών μασκών και τήρηση αποστάσεων, αποτελεί καθολική συνισταμένη. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που διακρίνονται στα βίντεο στην αρχή του γεγονότος και που προφανώς κάλεσαν σε ενισχύσεις λόγω της επίθεσης (!) που δέχτηκαν, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από κανένα βιντεοσκοπημένο υλικό, ανήκουν στο Α.Τ. Νέας Σμύρνης και έχουν πολύ καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής του ευρύτερου κέντρου της Νέας Σμύρνης. Σε όλη τη περίοδο της τελευταίας καραντίνας άλλωστε, καθημερινή και συνεχής είναι η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή.

Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με την αποτυπωμένη επίθεση σε νεαρό από αστυνομικούς με πτυσσόμενα γκλοπ. Ακολουθεί αφηνιασμένη επίθεση των δυνάμεων που έχουν έρθει προς ενίσχυση, κυριολεκτικά κατά πάντων όσων βρίσκονται επί του πάρκου που ενώνει την πλατεία με το Άλσος της πόλης. Άνθρωποι καταφεύγουν στο τελευταίο προκειμένου να γλυτώσουν από τη μανία των αστυνομικών, αλλά αυτοί τους ακολουθούν. Θα αποτελούσε ξεκαρδιστική εικόνα από τα καλύτερα του αγαπημένου μας κινηματογραφικού αστυνομικού Louis de Funes: δικυκλιστές αστυνομικοί να καταλαμβάνουν τον περιμετρικό χωμάτινο διάδρομο ασκούμενων στο joking και να τον μετατρέπουν σε πίστα moto cross. Δυστυχώς πρόκειται για εικόνες ντροπής, ανάμεσα στους αθλούμενους και τη παιδική χαρά του Άλσους Νέας Σμύρνης. Οι προσαγωγές συνοδεύονται και από τις σωφρονιστικές “αναγκαίες ψιλές” κατά πάντων.

Τα γεγονότα διαδίδονται σαν αστραπή από στόμα σε στόμα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προγραμματίζεται μία αδιαμεσολάβητη και αυθόρμητη, έμφορτη αγανάκτησης, πορεία διαμαρτυρίας για το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθούν τρεις τοπικοί φορείς που παίρνουν θέση υπέρ της κινητοποίησης: το οργανωμένο κομμάτι των οπαδών του Πανιωνίου, οι γνωστοί “Πάνθηρες”, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης και η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων με την ιδιαίτερη βιωματική σχέση με το θεατράκι του Polis Park, όπου πραγματοποιούν τις συνελεύσεις τους. Από τις 17:30 ο χώρος της κεντρικής πλατείας κατακλύζεται από κόσμο. Η πορεία ξεκινά από την πλατεία προς την Ομήρου και μετά την Κ. Παλαιολόγου. Όταν η κεφαλή της θα βρίσκεται μπροστά από τις κλούβες των ΜΑΤ που φρουρούν το Α.Τ. Νέας Σμύρνης, η ουρά της θα “ακουμπά” την γωνία Παλαιολόγου και Μ. Αλεξάνδρου. Τα συνθήματα στρέφονται ενάντια στη φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του. Πολίτη Επιβεβαιώνουν την απόφαση των διαδηλωτών να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο. Καλούν τις γειτονιές να αντισταθούν. Στη διάρκεια της η πορεία συνεχώς πυκνώνει από κατοίκους που κατεβαίνουν από τα σπίτια τους. Στα μπαλκόνια ο κόσμος χειροκροτεί. Κρατώντας τα δυνατά γιούχα για τις δυνάμεις καταστολής. Τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, πρωτόγνωρα.

Στην επιστροφή της πορείας τα ΜΑΤ ολοένα πλησιάζουν την “ουρά” της πορείας, φτάνοντας έως τα δύο μέτρα. Στο ύψος του ΟΤΕ στην Ελ. Βενιζέλου παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ. Από εκεί ξεκινά η χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μια απόλυτα ειρηνική διαμαρτυρία, ελάχιστο χρόνο πριν ολοκληρωθεί, λήγει από την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Στην ΓΑΔΑ εκκρεμεί το ζήτημα των 11 προσαγωγών.

Τα γεγονότα πριν από τα γεγονότα

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται ως κεραυνός εν αιθρία για πολλούς. Στην περιοχή όμως είχαν προηγηθεί περιστατικά που εντύπωναν έναν εντεινόμενο κρατικό αυταρχισμό.

Στις 7 Απρίλη του 2020, η δημοτική παράταξη “Μια πόλη Ανάποδα” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία στη κεντρική πλατεία με κεντρικό αίτημα την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Η διαμαρτυρία θα λήξη με αστυνομική παρέμβαση, κλήσεις, προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2020 και με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, προσπάθεια νέων ανθρώπων να διαδηλώσουν στον πεζόδρομο της πλατείας θα λήξει με την εισβολή σε αυτήν δικυκλιστών της ΔΙΑΣ και ανθρωποκυνηγητό.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, σε κινητοποίηση πάλι της παράταξης “Μια πόλη Ανάποδα”, για να ανοίξει το Άλσος ως χώρος άθλησης και αναψυχής, το οποίο είχε κλείσει από τον (“ισοαποστάκια” των χτεσινών γεγονότων κατά τους “Πάνθηρες”) δήμαρχο Τζουλάκη, ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, οι κάτοικοι της πόλης είχαν βρει το Άλσος να το φυλάνε τα ΜΑΤ και τον δήμαρχο προστατευμένο (από τους κατοίκους της πόλης του) εντός του δημαρχείου, έμπροσθεν του οποίου είχε τοποθετηθεί αστυνομική κλούβα.

Σειρές ατελείωτων γεγονότων που λειτουργούν σωρευτικά. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Ένας λαός που δοκιμάζεται σκληρά από οικονομικής, κοινωνικής, ψυχολογικής πλευράς, που αντιμετωπίζεται ως ανεύθυνος απέναντι στη πανδημία. Λαός που βλέπει τους όρους ζωής του καθημερινά να χειροτερεύουν. Για αυτόν το λαό τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης γίνονται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Με μια εύγλωττη και μεστή νοημάτων ανακοίνωση, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, οι “Πάνθηρες” παρουσιάζουν την μετακύλιση της κρατικής καταστολής και βίας μέσα στην κοινωνία. Από το “υφάκι, ειρωνεία και μετά βία” που… αρμόζει στα παιδιά της κερκίδας, στον εχθρό λαό που διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας, τώρα στις γειτονιές της πόλης. (Παρενθετικά πρέπει να σημειωθεί ότι ο εντός εισαγωγικών τίτλος του άρθρου αποτελεί δάνειο από πανό που οι ίδιοι οπαδοί σήκωσαν στο γήπεδο του Πανιωνίου στις 17 του Νοέμβρη. Διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση της πορείας στην αμερικάνικη πρεσβεία).

Με αφορμή την υγειονομική κρίση, ο δημόσιος χώρος βρίσκεται υπό αίρεση. Η καθεστωτική κανονικότητα επιχειρεί να επιβάλει τον πολίτη-ιδιώτη ενός ψηφιακού και εντός της οικίας, εγκλεισμού. Ο σύγχρονος καταναλωτής δικαιούται να συγκροτεί ατομική ελευθερία σε σωρούς likes, η σύγχρονη ΥΕΝΕΔ μας κλείνει όλο υπόσχεση το μάτι. Ανέστιοι νομάδες μιας μεταδημοκρατίας, καλούμαστε να αρνηθούμε αυτή την έρμη πεζούλα, την πατρίδα μας κατά Βελουχιώτη. Τόπος, μνήμη, βίωμα υπό καθεστωτική αίρεση με σκοπό πειθήνιους υπηκόους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, η ανάλυσή της ξεφεύγει από τα όρια αυτού του κειμένου.
   

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου