Του Γιάννη Αθανασιάδη
Στην συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας είδαμε με ενθουσιασμό για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες έναν Έλληνα πολιτικό να «ορθώνει» το ανάστημα του και να «τα χώνει» στον τούρκο ομόλογο του και μάλιστα μέσα στην χώρα του ως φιλοξενούμενος. Αμέσως τα πατριωτικά αντανακλαστικά των Ελλήνων που χρόνια τώρα τρώνε καρπαζιές και δεν μιλάει κανείς, απογειώθηκαν! Έφτασαν μέχρι την Πόλιν και την κόκκινη μηλιά!
Πηχυαίοι τίτλοι για την περήφανη στάση του κ. Δένδια απέναντι στους τούρκους! Ακόμα και η αντιπολίτευση είχε να πει την καλή της κουβέντα. Στον απόηχο αυτών των πανηγυρισμών και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας δούμε οχτώ παραδοχές που άμεσα ή έμμεσα περνάνε μέσα από τις δηλώσεις του κυρίου Δένδια και που πρέπει να μας βάλουν σε περίσκεψή και προσωπικά τις θεωρώ, το λιγότερο θλιβερές!
Τις παραθέτω αυτούσιες σχολιάζοντας τες απλά, χωρίς περεταίρω ανάλυση για την οικονομία του χώρου και τις αφήνω στην κρίση σας.
1 «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το άνοιγμα ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, κάτι που έχει γίνει πράξη τον περασμένο Νοέμβριο και θα κάνουμε τα εγκαίνιά του αμέσως μετά την πανδημία».
Παραδέχεται ότι το θέμα του ισλαμικού τεμένους είναι τελειωμένο και αποδέχεται ότι αφορά ελληνοτουρκικό ζήτημα και όχι ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας. Με λίγα λόγια βάζει τον Ερντογάν ως εκφραστή των μουσουλμάνων της Ελλάδας.
2. «Και νομίζω ότι συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού με την τουρκική πλευρά μια θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά και να προωθήσουμε την οικονομική μας συνεργασία, ώστε να αλλάξουμε το κλίμα, το οποίο υπάρχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.»
Παραδέχεται ότι υπάρχει συμφωνημένη ατζέντα οικονομικής συνεργασίας, πέραν των όσων ήδη υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών κάτι για το οποίο έχω αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μου και αφορά την συνεκμετάλλευση που θα την βρούμε και πιο κάτω.
3. «Όπως γνωρίζετε, μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η λύση είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.»
Παραδέχεται ότι έχει τελειώσει για την Ελλάδα το ενιαίο κυπριακό κράτος και δεν μπαίνει καν ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.
4. «Υπογραμμίζω πάλι, για δεύτερη φορά, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί.»
Παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει παραδώσει εν λευκό άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί άσκησης πίεσης της διπλωματίας της.
5. «Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, επισήμανα - και νομίζω συμφωνήσαμε - ότι είναι ευρω-τουρκικό ζήτημα.»
Παραδέχεται ότι η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά θεατής στον διάλογο για το μεταναστευτικό παραχωρώντας «μειοδοτικά» στην ΕΕ τον αποφασιστικό ρόλο των διαπραγματεύσεων και αποφάσεων.
6. «Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Mevlüt. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα.»
Παραδέχεται ότι «δεν τρέχει και τίποτα» με τις υπερθαλάσσιες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ανοίγοντας εμμέσως την συζήτηση για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
7. «Η Ελλάδα είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι περήφανη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με αυτό.»
Παραδέχεται και μάλιστα με υπερηφάνεια την υποτέλεια στο αυτοκρατορικό μόρφωμα της ΕΕ και τα υπέροχα μνημόνια της.
8. «Έθεσες Mevlüt δύο θέματα: Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου.»
Ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται ότι έχουμε στρατό στα αποστρατικοποιημένα νησιά (βάση της συνθήκης της Λοζάνης την οποία επικαλείται η διπλωματία της χώρας μας για θέματα παραβίασης κυριαρχικών μα δικαιωμάτων). Δηλαδή καίει την βάση της συνθήκης!
Ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την αναθεώρηση της! Το καταλαβαίνετε;
Και μη μου πείτε ότι ο κόσμος το ‘χει τούμπανο, διότι και το Ισραήλ είναι γνωστό τοις πάση ότι έχει πυρηνικά, αλλά ουδέποτε το παραδέχτηκε επισήμως!
Μόνο ανόητος ή μειοδότης καίει σε επίσημες δηλώσεις του την βάση πάνω στην οποία στηρίζει τα κυριαρχικά του δικαιώματα!
Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε τους πανηγυρισμούς σας για την περήφανη στάση του κυρίου Δένδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου