Ανακοινώθηκε το «ραντεβού» Μητσοτάκη – Ερντογάν

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Η ανακοίνωση της συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν το απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Η αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών επαφών σε επίπεδο κορυφής όπως έγραψε σήμερα το pontiki.gr είναι μια συμπεφωνημένη διαδικασία από το περασμένο καλοκαίρι στις «μυστικές συνομιλίες» των εκπροσώπων των ηγετών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκαν υπό γερμανική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει στην αναζωπύρωση των διπλωματικών διαβουλεύσεων (διερευνητικές συνομιλίες) και στην παγίωση μιας συστηματικής επαφής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (μηχανισμός αποσυμπίεσης). Το τρίτο βήμα αυτής της διαδικασίας προέβλεπε την ενίσχυση των πολιτικών επαφών, η οποία ξεκίνησε με την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, συνεχίστηκε με την επίσκεψη Τσαβούσογλου σήμερα στην Αθήνα και θα «καταλήξει» με την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.

Στόχος της διαδικασίας η οποία βρίσκεται αυστηρά υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση αμερικανών (στο ΝΑΤΟ) και Γερμανών (που κρατούν το ραβδί των «κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ) είναι η δημιουργία ενός κλίματος «ανάγκης διευθετήσεων» προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή και την εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Όπως υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε μπει σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Κάτι τέτοιο απαιτεί αποφασιστικότητα για (οδυνηρούς) συμβιβασμούς , την οποία ενδεχομένως θα αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του.

Μέχρι τότε, η «ειρηνική συντήρηση» των εκκρεμοτήτων είναι ο στόχος της Αθήνας, αλλά και των τρίτων διαμεσολαβούντων. Άγνωστος, ωστόσο, παραμένει ο στόχος της Αγκυρας…

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου