Μισθός… πρόνοιας και άλλες προφητείες

 

Το φθηνό εργατικό υλικό, βρέθηκε, αυτή τη φορά, στην δεξαμενή του λιμνάζοντος ανθρωπίνου δυναμικού του ΟΑΕΔ και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Του Δημήτρη Κωστάκου

Θα είσαι άνεργος, χωρίς να είσαι”.

“Θα εργάζεσαι χωρίς πληρωμή”.

“Θα αμείβεσαι, αλλά με επίδομα…”

Μπορεί να θυμίζει προφητεία “του μοναχού ή της γερόντισσας”, που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα social media και μας έχουν χαρίσει αξέχαστα πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Μέχρι αυτό το σημείο, καλά.

Όμως, η… προφητεία στην πραγματικότητα περιγράφει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για εξευτελιστικά φθηνή εργασία, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Το φθηνό εργατικό υλικό, βρέθηκε, αυτή τη φορά, στην δεξαμενή του λιμνάζοντος ανθρωπίνου δυναμικού του ΟΑΕΔ και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Oι χρησμοί….

Ας δούμε, λοιπόν, τους κυβερνητικούς χρησμούς:

“Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας αποκτούν προοπτική επανένταξης στην αγορά εργασίας και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες”.

“Το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο αποτελεσματικό, να στηρίζει καλύτερα τους ανέργους και να διευκολύνει την όποια επαγγελματική τους προοπτική”.

…και τα κεκρυμμένα

Η πρώτη φράση, αφορά στην υποχρεωτική κατάρτιση και απασχόληση των ανέργων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Αν δεν δεχθούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή της κατάρτισης και της παροχής εργασίας με αμοιβή το… επίδομα, τότε θα διακόπτεται η χορήγηση του!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, “οι δράσεις διασύνδεσης απευθύνονται σε δικαιούχους του Ε.Ε.Ε., οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας 20-60 ετών και οι οποίοι, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν.

Η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω των μηνιαίων διασταυρώσεων που πραγματοποιούνται για την έκδοση αρχείου πληρωμής. Προστίθεται νέος έλεγχος για την κατάρτιση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης και ελέγχεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης κατάρτισής του δικαιούχου”.

Το ποσό για το οποίο ο δικαιούχος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του (προφανώς σε ιδιώτες), είναι:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό),
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Η δεύτερη φράση, αφορά στην μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα κατάρτισης και εργασίας, χωρίς φυσικά να δίνεται στον άνεργο η δυνατότητα να αρνηθεί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η επιδότηση αναμένεται να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου. Στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης (δηλαδή επιδοτήσεων αλλά και εργασίας – κατάρτισης).

Το επίδομα ανεργίας, καθορίζεται στα 400 ευρώ το μήνα με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου εξαμήνου πριν από την απόλυση, χορηγείται μετά την απόλυση για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι, ενώ προσαυξάνεται ελαφρώς ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη του δικαιούχου.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου