Υπάρχει κρυφή ατζέντα στα ελληνοτουρκικά;

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Οι Τούρκοι (με navtex) δείχνουν τι θέλουν στο Αιγαίο και η κυβέρνηση (μας) δείχνει καλό κλίμα.

Με μια ακόμη navtex η Τουρκία αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πυρά μεταξύ Λέσβου και Χίου στις 8 και 9 Ιουνίου. Μ’ αυτήν την κίνηση η Αγκυρα υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο του διαλόγου των διερευνητικών συνομιλιών του παρελθόντος (μέχρι το 2004) ο οποίος σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες των κυβερνήσεων Σημίτη, είχε φτάσει μια ανάσα από τη συμφωνία η οποία δεν εμφανίστηκε καθώς «μας πρόλαβαν οι εκλογές».
Η νέα τουρκική navtex περιγράφει μια θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου και βόρεια της Χίου για την οποία η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχία, παραβλέποντας τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδα που έχουν τα δύο νησιά πέρα από τα 6 μίλια των χωρικών τους υδάτων.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ακριβώς την ημέρα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα τέθηκε σε ισχύ μια άλλη τουρκική navtex για πραγματοποίηση ερευνών, αυτή τη φορά νότια της Χίου και μεταξύ αυτού του νησιού, της Σάμου και της Ικαρίας.



Εκείνη την ημέρα το ποντίκι υπενθύμιζε «ότι η εν λόγω θαλάσσια περιοχή η οποία μοιάζει με δάχτυλο που ξεκινά από τα μικρασιατικά παράλια και απλώνεται στο Αιγαίο, μαζί με δύο ακόμη (η μια βορειότερα και η άλλη νοτιότερα) έχουν περιληφθεί στο «σενάριο» επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο οποίο είχαν καταλήξει οι διερευνητικές επαφές κατά το τέλος της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη. Μάλιστα παράγοντες που είχαν άμεση γνώση της τότε διαπραγμάτευσης έχουν διαβεβαιώσει το Ποντίκι ότι «όλα είχαν συμφωνηθεί, αλλά μας πρόλαβαν οι εκλογές».

Οι εν λόγω τουρκικές navtex που εκδόθηκαν, η πρώτη ακριβώς πριν την επίσκεψη και η δεύτερη αμέσως μετά το «καλό κλίμα» που όπως μας είπε η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες, περιγράφουν επακριβώς μέρος των πάγιων τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο.


Καθ ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι σαφέστατη στις δημόσιες τοποθετήσεις της με λόγια (δες συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Βήμα της Κυριακής) και έργα (οι δύο τελευταίες navtex) το προφανές ερώτημα που τίθεται προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφέστατο: Συζητά με την Τουρκία διμερώς ζητήματα κυριαρχίας;

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου