Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να δράσουν άμεσα για τα Βαρώσια

 

Απαιτείται από την Ελλάδα και την Κύπρο να ζητήσουν αμέσως έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Μετά τη δήλωση (και όχι απόφαση) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ανακοινώθηκε στις 23 Ιουλίου, η οποία και καταδίκασε την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους για τα μέτρα που έλαβαν στα Βαρώσια και ζήτησε την ανατροπή όλων των ενεργειών που έχουν γίνει εκεί από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, ακολούθησε με αρκετή καθυστέρηση, στις 27 τρέχοντος, η ανακοίνωση της Ε.Ε. με τη δήλωση του Ύπατου Αρμοστή Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Η καθυστέρηση οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν η Ελλάδα και η Κύπρος για να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο της δήλωσης και φαίνεται ότι το πέτυχαν, αφού η δήλωση καταδίκασε έντονα τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και της τουρκοκυπρικής κοινότητας αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Επιφύλαξη υπάρχει εκ μέρους του υπογράφοντος ως προς την τελευταία παράγραφο της δήλωσης Μπορέλ η οποία αναφέρει ότι “Οι Υπουργοί (Εξωτερικών) θα εξετάσουν τις ενέργειές τους στην επόμενη συνεδρίασή τους σε περίπτωση μη αναστροφής των ενεργειών της Τουρκίας που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 η οποία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Ε.Ε., σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”.

Η επιφύλαξη έγκειται στο γεγονός ότι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένο για τις 18 Οκτωβρίου. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (τύπου Gymnich), το οποίο δεν μπορεί να λάβει επίσημες και δεσμευτικές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν φυσικά να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο τη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. γιατί μέχρι τότε υπάρχει ο κίνδυνος να παρθούν και άλλα παράνομα μέτρα από την Τουρκία.

Για να προλάβουμε και άλλα τετελεσμένα απαιτείται από την Ελλάδα και την Κύπρο να ζητήσουν αμέσως έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών (έστω και διαδικτυακά) για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες και θα αρθούν μόλις η Άγκυρα αναστρέψει τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια.

Γνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά υπάρχει γερμανική άρνηση, με το πρόσχημα των θερινών διακοπών που αρχίζουν από την 1η Αυγούστου. Η δικαιολογία αυτή στερείται σοβαρότητας και υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου 2020 ο Μπορέλ είχε συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για να εξεταστούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το θέμα της Λευκορωσίας.

Μόνο έτσι, με σταθερότητα και επιμονή, μπορεί ο Ελληνισμός να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις τουρκικές παρανομίες στην Κύπρο, στα πλαίσια της Ε.Ε. Με άμεση δράση, τώρα. Γιατί μετά θα είναι αργά.

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου