Οι συντάξεις και τα απλά μαθηματικά του ''Παναή''

 

Οι κυβερνώντες υλοποιούν τον επονείδιστο νόμο Κατρούγκαλου, με συνέπεια συνταξιούχοι να λαμβάνουν ραβασάκια από τον ΕΦΚΑ για την επικείμενη μείωση της σύνταξης τους κατά 50%

Του Δημήτρη Κωστάκου

Στην ταινία “Μην είδατε τον Παναή”, ο ανεπανάληπτος Θανάσης Βέγγος, προσέγγισε το αφεντικό του, προκειμένου να του ζητήσει δανεικά 2.000 δραχμών.

Το αφεντικό του, αφού τον διαβεβαίωσε ότι δεν είναι μπαμπούλας, προθυμοποιήθηκε να τον εξυπηρετήσει λέγοντας του, όμως, ότι μπορεί να του δώσει άμεσα μόνο τις 1.000 δραχμές.

Ο “Παναής” πήρε το χιλιάρικο και δήλωσε το αμίμητο “είμαστε πάτσι”.

Με “απλά μαθηματικά” εξήγησε στο αφεντικό ότι εφόσον του έδωσε μόνο το ένα χιλιάρικο από τα δύο που ζήτησε, τότε του οφείλει ένα χιλιάρικο.

Ο ίδιος ο Παναής, αφού δανείστηκε ένα χιλιάρικο, αυτό οφείλει.

Επομένως, αφού χρωστάει ο ένας στον άλλο 1.000 δραχμές, τότε είναι πάτσι!

Αυτά ακριβώς τα “απλά μαθηματικά”, εφαρμόζει και η κυβέρνηση στην περίπτωση των συνταξιούχων:

  • Οι κυβερνώντες, που κατήγγειλαν τώρα υλοποιούν τον -κατά τα άλλα επονείδιστο- νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), με συνέπεια συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέστησαν δικαιούχοι σύνταξης χηρείας (θανάτου), να λαμβάνουν ραβασάκια από τον ΕΦΚΑ για την επικείμενη μείωση της σύνταξης τους κατά 50%. Δηλαδή, τον περιορισμό από το 70% στο 30 με 35% της σύνταξης του θανόντος, με το αιτιολογικό ότι εργάζονται ή λαμβάνουν και οι ίδιοι σύνταξη.
Μάλιστα, όσοι μέχρι την μείωση λάβουν το ποσό που ελάμβαναν τους προηγούμενους μήνες, θα έχουν παρακράτηση από την κουτσουρεμένη πλέον σύνταξη τους, προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, ως “αχρεωστήτως καταβληθέντα”!

Πρόβλεψη, η οποία όμως δεν ισχύει για όσους ατύχησαν να χάσουν τον/ την σύζυγο τους σε μια…ευτυχή συγκυρία. Δηλαδή, πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016).

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται δικαιούχοι δύο ταχυτήτων και συντελείται τεράστια αδικία σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

  • Η επόμενη… πρωτότυπη πράξη στα μαθηματικά της κυβέρνησης, αφορά την φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν χιλιάδες συνταξιούχοι, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.Δεν αρκεί το γεγονός ότι τα αναδρομικά καταβλήθηκαν άτοκα. Δεν φτάνει που τα ποσά, τα οποία αποδόθηκαν στους δικαιούχους δεν αφορούσαν επικουρικές συντάξεις και δώρα, παρά την σαφή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η φορολόγηση τους θα γίνει με αναγωγή στο οικονομικό έτος στο οποίο αφορούν.Συνέπεια, η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μέσω της επιπλέον φορολόγησης μεγάλο μέρος των αναδρομικών!
  • Η τελευταία πράξη…της Ανωτάτης Μπακαλικής αφορά στους παλαιούς συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Γι αυτούς θα υπολογιστούν αναδρομικά, καθώς η κυβέρνηση με ρύθμιση αύξησε τους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων.Θετικό; ΟΧΙ. Για τους περισσότερους δικαιούχους η εξέλιξη θα έχει λογιστικό χαρακτήρα και τα ποσά θα είναι απλοί αριθμοί πάνω στο χαρτί, καθώς θα γίνει συμψηφισμός με την πολυθρύλητη “προσωπική διαφορά” που προέκυψε από τον (ναι και εδώ) νόμο Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Και φυσικά η ατάκα που χρησιμοποιείται σε λούπα από κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δηλαδή “το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια’, δεν μπορεί να σταθεί ούτε σαν ανέκδοτο στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η συνέχεια διεκόπη βίαια όταν -για παράδειγμα- η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να καταργήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, περί αιτιολογημένης απόλυσης.

Κάτι, που ΔΕΝ έπραξε με κάποιες από τις εξαιρετικά αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου