Μέτρα ανευθυνότητας και …αυτοδιάγνωσης για το άνοιγμα των σχολείων

 

Το υπουργείο Παιδείας αρνείται να ακούσει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές - Προσπαθεί με μπαλώματα και ανορθολογισμούς να μην κλείνουν εύκολα τα τμήματα των σχολείων - Στόχος να μην χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος - Τόσο «άριστοι»

Με μπαλώματα και ανορθολογισμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και τα νέα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Με κυρίαρχη τη λεγόμενη αυτοδιάγνωση, με πρωτόκολλα που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να μην κλείνουν εύκολα τα τμήματα, για να μην χρεωθεί πάλι τα κλειστά σχολεία. Τόσο «άριστοι». Για να το καταφέρει αυτό παρουσίασε ανεύθυνα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του (και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης) όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. Μέχρι τότε οι μαθητές, ακόμα κι όταν υπάρχουν κρούσματα θα κάνουν τεστ. Κριτήριο θα είναι μέχρι κι εάν ο συμμαθητής που κόλλησε κορωνοϊό είναι ο διπλανός του, λες και τα παιδιά δεν συναντιούνται εκτός τάξης στο σχολείο. 

Γιατί όλα τα παραπάνω; Διότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που ζητούν: 15 μαθητές ανά τάξη, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέτρα για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών, αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές κ.α.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας: 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

* οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

* οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

* απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

* επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

* προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

– Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:


* 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

* εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

– Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

* 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου