Η λανθάνουσα γλώσσα αποκαλύπτει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο του ΝΑΤΟ

 

Το γλωσσικό ολίσθημα στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος αναφερόμενος στην σημερινή Ρωσία δήλωσε πως «Δεν θα δούμε εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουκρανία», αποκαλύπτει την επαναφορά της νεοψυχροπολεμικής ατζέντας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Οι δηλώσεις που σχολιάστηκαν σκωπτικά από την ρωσική πλευρά έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου ο Όστιν απάντησε σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απαντήσουν σε πιθανή ρωσική επίθεση στα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση των ΗΠΑ θα γινόταν σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι δηλώσεις του Όστιν έρχονται εν μέσω ενός κύματος τρομοκρατίας στα δυτικά ΜΜΕ πως η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των κοινών συνόρων της με την Ουκρανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια.

«Δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , αλλά ισχυρίστηκε ότι «γνωρίζουμε ότι θέτει σε εφαρμογή την ικανότητα να το κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν το αποφασίσει». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάνει εκ μέρους της Μόσχας ξεκάθαρο πως «η μετακίνηση των ενόπλων δυνάμεών μας στο έδαφός μας δεν πρέπει να αφορά κανέναν», χαρακτηρίζοντας τις δημοσιεύσεις στα δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ως «υστερία».

Το ΝΑΤΟ επί ποδός ενάντια σε Ρωσία, Ντονμπάς και Λευκορωσία

Ενώ τα δυτικά και ουκρανικά ΜΜΕ κατηγορούν τη Μόσχα για κινήσεις στρατευμάτων εντός των συνόρων της, Αμερικανοί δημοσιογράφοι έδειξαν πλάνα με Ουκρανούς στρατιώτες οπλισμένους με αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin. Στην έκθεσή του ABC News, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα αυξάνονται μετά τη συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από πρώτη γραμμή στην περιοχή Επιχείρησης των Κοινών Δυνάμεων που παρουσιάζουν την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού με αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ουκρανοί στρατιωτικοί με με αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» στην περιοχή Επιχείρησης των Κοινών Δυνάμεων. Δεκέμβριος 2021. Φωτογραφία: Πάτρικ Ρέβελ.

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Αντρέι Τσαπλιένκο επισκέφθηκε επίσης την περιοχή και δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Ουκρανό μέλος των ενόπλων δυνάμεων να είναι οπλισμένος με το «Javelin», ενώ δήλωσε ότι είχε δει με τα ίδια του τα μάτια την παρουσία αμερικανικών όπλων στο Ντόνμπας. «Όσοι πιστεύουν πως οι “Javelins” καλύπτονται με σκόνη τις αποθήκες μας, κάνουν μεγάλο λάθος. Το προσωπικό στη περιοχή Επιχείρησης των Κοινών Δυνάμεων δεν θα διστάσει αν ρωσικά άρματα επιτεθούν» προσέθεσε ο Τσαπλιένκο.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες με «Javelin» στην περιοχή Επιχείρησης των Κοινών Δυνάμεων. Δεκέμβριος 2021. Φωτογραφία: Αντρέι Τσαπλιένκο

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε ως πηγή αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, το αμερικάνικο Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στις 11 Δεκεμβρίου πως έστειλε 30 αντιαρματικά κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων Javelin στην Ουκρανία τον Οκτώβριο ως μέρος ενός επιπλέον πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αποστολή περιελάμβανε επίσης 180 πυραύλους Javelin, ανέφερε το Πεντάγωνο σε e-mail στο RFE/RL. Ακόμα, ο Ντμίτρι Κοβάλεβιτς, Ουκρανός αντιφασίστας και μέλος της επαναστατικής οργάνωσης Μπορότμπα, σημείωσε πως τα κανάλια του Telegram με έδρα το Ντονμπάς αναφέρουν σχετικά με την παρουσία των αμερικανικών «Javeline» και των τουρκικών drones «Bayractar». Ακόμα βγαίνουν στο φως νέες αποκαλύψεις σχετικά με την εκπαίδευση των Ουκρανών νεο-Ναζί από τα ιμπεριαλιστικά κράτη της Δύσης, καθώς το Ottawa Citizen ανέφερε ότι αξιωματούχοι του στρατού και του υπουργείου Άμυνας του Καναδά προσπάθησαν να κρύψουν μια συνάντηση του 2018 μεταξύ μιας ομάδας Καναδών «αξιωματικών και διπλωματών» και μελών του τάγματος Αζόφ, μιας ανοιχτά φασιστικής ομάδας με μέλη ενσωματωμένα στην Ουκρανική Εθνοφρουρά. Πλήρως ενημερωμένοι το 2017 για τη ναζιστική ιδεολογία τους, οι Καναδοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν μόνο για το αν η συνάντηση θα παρέμενε μυστική, αλλά εκτέθηκε όταν ο Αζόφ καυχιόταν για αυτή μέσω των social media.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντιέται με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το τελικό βήμα της φασιστικής εξέγερσης που σημειώθηκε το 2014, με στόχο την επέκταση της ευρωατλαντικής συμμαχίας προς ανατολάς και την ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θεωρεί απαράδεκτη τη στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Μόσχας, καθώς αποτελεί παραβίαση των εγγυήσεων των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στην οποία είναι αναγκασμένη να απαντήσει σκληρά. Παράλληλα, τα ακροδεξιά κράτη της Βαλτικής έχουν αναλάβει τον ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εγκλωβίζοντας μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, θύματα των πολέμων και της φτώχειας του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας τροφοδοτεί την πολεμοκάπηλη ρητορική, δηλώνοντας πως «η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων 30 ετών», ενώ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ της Κεντρικής Ευρώπης περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη. Η Ελίζαμπεθ Μπρόου, αρθρογράφος στo Foreign Policy και υπότροφος στο American Enterprise Institute, παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει στην Πολωνία ένα ευχαριστώ για την αντιμεταναστευτική πολιτική της.

Ενδεικτικό του νεοψυχροπολεμικού κλίματος είναι το άρθρο του Μπράιαν Γουάιτμορ, Ανώτερου Συνεργάτη και Διευθυντή του Προγράμματος Ρωσίας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), καθώς και συνεργάτη του RFE/RL, ο οποίος μέσα από τις γραμμές του Atlantic Council κάνει λόγο για ένα «νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα», αναφερόμενος στην αναγνώριση της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στον εθνικό ιστό της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συγκεκριμένα σε μια συνέντευξη στις 30 Νοεμβρίου στο RIA-Novosti, ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός πως η Κριμαία ήταν πάντα «de facto ρωσική» και ότι τώρα είναι «de jure ρωσική», ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι στην χερσόνησο μαζί με τον ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν για να εδείξει την επίσημη αναγνώρισή του. Μάλιστα προειδοποίησε πως αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Ανατολική Ευρώπη, ο ίδιος θα πρόσφερε στον Πούτιν την δυνατότητα να επιστρέψει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, πρόταση που φάνηκε να επιδοκιμάζει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Ο Λουκασένκο δεν δείχνει διατεθειμένος να παραμείνει άπραγος απέναντι στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Δύσης και των συμμάχων τους. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απάντησε στις κυρώσεις τις Δύσης, στερώντας τις προμήθειες πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων από το έδαφός της προς την Ουκρανία. «Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, οικονομική και υλική βοήθεια δισεκατομμυρίων ετησίως. Αλλά οι τιμές φυσικού αερίου/ηλεκτρισμού στο Ντονέτσκ είναι 500% χαμηλότερες από ό,τι στο Κίεβο. Η οικονομία της Λευκορωσίας λειτουργεί καλά υπό τις κυρώσεις της Δύσης και πολύ μικρότερη Λευκορωσία μας παρέχει τροφή και ενέργεια», σχολιάζει σε άλλη ανάρτησή του ο Κοβάλεβιτς.

Ουκρανία, το φασιστικό πρόξι της Δύσης

Το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε στις 9 Δεκέμβρη ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της «ρωσικής επιθετικότητας» και της «ρωσικής προσάρτησης» των εδαφών της. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο σε βάρος του αντιφασιστικού και αντιπολεμικού κινήματος, από τα πολλά που έχουν συσταθεί τα τελευταία 7 χρόνια, όπως το παλαιότερο  νομοσχέδιο που ποινικοποιούσε την άρνηση του αντικομμουνιστικού μυθεύματος γύρω από τον «Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ή Γολoντομόρ». Σε μια γραφική κίνηση περιφερειακό συμβούλιο της Λβιβ (Δυτική Ουκρανία) ψήφισε υπέρ της απόφασης για τη μετονομασία της Ρωσίας σε Μοσχοβία, υποστηρίζοντας ότι η «πραγματική Ρωσία» είναι … η Ουκρανία.

Αυτές οι προκλητικές ενέργειες δεν θα γίνονταν από την ουκρανική κυβέρνηση αν δεν είχαν την πλήρη κάλυψη της Ουάσιγκτον. Μια ακόμα λανθάνουσα γλώσσα στα ουκρανικά ρεπορτάζ ανέφερε πως «Στο σημερινό του τηλεφώνημα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να εισβάλει πουθενά». Ο Κοβάλεβιτς σχολίασε σκωπτικά σε σχετική ανάρτησή του πως «για να είμαστε δίκαιοι, στην πραγματικότητα είναι αλήθεια – ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει τι πρέπει να κάνει ο στρατός της Ουκρανίας, χωρίς καν να ενημερώσει το Κίεβο». Στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της ενταξιακής της προσπάθειας στο ΝΑΤΟ. Ο Ζελένσκι ζήτησε αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ για το North Stream 2, είτς από τις ΗΠΑ, είτε από την Γερμανία ή από την ΕΕ.

Oι επιδρομές φασιστικών παραστρατιωτικών έχουν κλιμακωθεί στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 106 ύποπτα μέλη της ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας MKU. Η οργάνωση κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά φόρουμ ανταλλαγής μηνυμάτων για να σχεδιάσει «τρομοκρατικές ενέργειες και μαζικές δολοφονίες», ενώ οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν «υπό την αιγίδα των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών». Η πολεμική έξαρση της Ουκρανίας λαμβάνει χώρα, ενώ η ίδια βρίσκεται σε οικονομική κρίση παρά τη διεθνή χρηματοδότηση που λαμβάνει από το ΔΝΤ, η οποία συνοδεύεται με μέτρα νεοφιλελεύθερης ανττι-μεταρρύθμισης. Οι ανθρακωρύχοι της Δυτικής Ουκρανίας απεργούν ξανά, με τους χρωστούμενους μισθούς τους να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Η Ουκρανία έχει αρκετά ανθρακωρυχεία, αλλά δεν έχει άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, με τις πόλεις αντιμετωπίζουν τακτικές διακοπές ρεύματος για ώρες. Οι ουκρανικές αρχές αγοράζουν άνθρακα από τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι περίπου 600% πιο ακριβός από τον εγχώριο άνθρακα, αλλά χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να φτάσει από τις ΗΠΑ. «Όταν φτάσει στα θαλάσσια λιμάνια μας – έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα για μια εβδομάδα ή δύο. Αλλά ο άνθρακας μας είναι ακόμα αποθηκευμένος και οι ανθρακωρύχοι δεν λαμβάνουν τον μισθό τους. Έτσι λειτουργεί η νεοαποικιακή οικονομία», σχολιάζει ο Κοβάλεβιτς.

Στην κόψη μιας καταστροφής, με την χώρα μας συνένοχη

Ρωσία παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες προτάσεις για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας τις οποίες ζητά από την Δύση, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Μόσχα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ στη Μόσχα την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία ζητά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν ότι η βορειοατλαντική συμμαχία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς ή δεν θα αναπτύξει ορισμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν φαίνεται πρόθυμο να υποχωρήσει στην προκλητικότητα του ΝΑΤΟ. Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση της επικεφαλής του Russia Today Μαργκαρίτα Σιμονιάν για την Ανατολική Ουκρανία: «Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι μας εκεί. Εκατομμύρια. Εκατομμύρια. Για 8 χρόνια σκοτώνονταν κοντά μας μόνο και μόνο επειδή ήταν δικοί μας. Ένας άνθρωπος που δεν έχει συμπάθεια στο Ντονμπάς δεν έχει δικαίωμα να αποκαλείται Ρώσος. Και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί άνθρωπος».

Ενώ το συγκρουσιακό κλίμα κλιμακώνεται, η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, με την υπερψήφιση στις 15 Δεκεμβρίου της «Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», όπου εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής. Ακόμα το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35. Το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό, μέσο της ένταξης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Ακόμα για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, προβλέπεται να διατεθούν 1.800.000 δολάρια για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, για σκοπούς όπως εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών, προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών, ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις, καθώς και εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω γίνονται στο φόντο της πρόσφατης αναβάθμισης της βάσης της Λάρισας, η οποία παρά τις αιτιάσεις πως αφορά την άμυνα της χώρας, γίνεται όπως αναδείξαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους και εντάσσεται στις πολεμικές ασκήσεις κατά της Ρωσίας.

Πηγή: thepressproject.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου