Πανδημία κυβερνητικής αναλγησίας

 

Το νέο πρωτοφανές αντικίνητρο για τη φροντίδα του παιδιού που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Του Δημήτρη Κωστάκου

Το δόγμα των «καλών πρακτικών» χωρών του… τρίτου κόσμου, ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους εν μέσω υγειονομικής κρίσης, υπενθυμίζοντας με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο τον επίκαιρο χαρακτήρα της φράσης του αξέχαστου Χάρρυ Κλυνν: «Η Ελλάδα, είναι η μοναδική αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους».

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων και επιχειρώντας να περιορίσει το κόστος για τον κρατικό κορβανά, η κυβέρνηση προέβη – με χαρακτηριστική καθυστέρηση – στην κατάθεση τροπολογίας για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν από κορονοϊό.

Η νέα ρύθμιση, η οποία ισχύει έως τις 15 Απριλίου, προβλέπει την καταβολή του 50% του μισθού για όσους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας και τη χορήγηση της εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία!

Ταυτόχρονα, δηλαδή, η κυβέρνηση επιτυγχάνει:

-Τη μείωση της άδειας ειδικού σκοπού από 14 ημέρες, στις πέντε.

-Τον περιορισμό των πέντε ημερών σε τέσσερις, καθώς η μια μέρα αφαιρείται από την άδεια του εργαζόμενου.

-Τη μείωση του ημερομισθίου κατά 50% για κάθε μέρα απουσίας, με παράλληλη μείωση της ασφάλισης και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων γονέων με παιδιά που νοσούν, σε καθεστώς τηλεργασίας προκειμένου να μην κάνουν χρήση της άδειας!

Έτσι, η ρύθμιση, λειτουργεί ως πρωτοφανές αντικίνητρο για τη φροντίδα του παιδιού που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Κι όλα αυτά όταν η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να στοιβάξει τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες, αμβλύνοντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας…


Στις αντιδράσεις συνδικάτων και αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εργασίας απάντησε υπερηφάνως ότι «το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται , είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες».

Και στο σημείο αυτό σκίζουν τα πτυχία τους όχι μόνο οι εργατολόγοι, αλλά και οι ειδικοί ψυχικής υγιεινής.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, με έκτακτα υγειονομικά μέτρα, με ειδική άδεια για τους εργαζόμενους γονείς, η κυβέρνηση έπειτα από εξαντλητική εξέταση του θέματος αποφάσισε να εφαρμόσει… τα τακτικά μέτρα για την άδεια ασθενείας του εργαζόμενου (όχι του παιδιού του).

Και κάπου στο βάθος του δωματίου, η Θάτσερ να χαμογελάει….

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου