«Δεν είναι αργία, είναι διαμαρτυρία»

 

Του Δημήτρη Κωστάκου

Με τη δυσβάστακτη οικονομία της καθημερινότητας να συνθλίβει τις κυβερνητικές εξαγγελίες και το… πολιτικό επιθετικό μάρκετινγκ περί «εισοδηματικής στήριξης των νοικοκυριών», τα συνδικάτα προχωρούν αύριο σε συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Κυρίαρχα αιτήματα η προστασία του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, το διεκδικητικό πλαίσιο της φετινής Πρωτομαγιάς, μετά από 12 χρόνια μνημονιακών μέτρων, υγειονομικής κρίσης και κύματος ανατιμήσεων έχει… άρωμα 1886.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, ενώ μισή ώρα αργότερα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τα συνδικάτα, εκφράζουν την έντονη αντίθεση τους στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εισοδηματική στήριξη εργαζομένων και νοικοκυριών, τις οποίες θεωρούν αναντίστοιχες με την επιβάρυνση των πολιτών.

Όπως επισημαίνουν:

  • Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, ενώ το κύμα ανατιμήσεων πλήττει τα νοικοκυριά από τον Σεπτέμβριο.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού, περιορίζεται στα 43 € καθαρά ή 1,6 € την ημέρα.
  • Ο νέος κατώτατος μισθός (713€) υπολείπεται σημαντικά των κατώτατων αποδοχών του 2010 (751€)!
  • Η μεσοσταθμική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 4,5%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 9% και εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 12% στο τέλος της χρονιάς.
  • Η καθαρή ετήσια απόδοση για 14 μισθούς, δεν ξεπερνά τα 602 €
  • Μεγάλες είναι οι απώλειες που υφίστανται οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα (παλαιοί και νέοι), αφού η προϋπηρεσία τους από 14-2-2012 έως σήμερα ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των τριετιών-πολυετιών-επιδομάτων. Το «πάγωμα» των τριετιών μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% ορίζει ο ν. 4093/2012 , με συνέπεια οι ετήσιες απώλειες -παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού- να κυμαίνονται από 294 έως και 3.276 €!
  • Την ίδια ώρα, η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ρεύματος, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στα καύσιμα, οι αναστολές διακοπής ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εξωφρενικών λογαριασμών και οι αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ΔΕΝ βρίσκονται καν στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Από πολλές πλευρές, με ύφος ιλαρό και ανέμελο, υπερτονίζεται ότι η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Δευτέρα 2 Μαΐου, προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες για «άλλο ένα τριήμερο χαλάρωσης, αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα».

Σε αυτή τη lifestyle προσέγγιση της δεκαετίας του ‘90 και δεδομένου ότι η Κυριακή παραμένει αργία για πολλούς (άρα, δεν θα μπορούσε να είναι απεργία, κατά το γνωστό στίχο- σύνθημα), είναι επιβεβλημένο να υπενθυμίσουμε ότι «Δεν είναι αργία, είναι διαμαρτυρία».


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου