Όχι. Το αφεντικό, δεν τρελάθηκε. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ακόμη και τη δυστυχία των πολιτών.
Του Δημήτρη Κωστάκου
Από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, μάθαμε ότι ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί στα 713 ευρώ μικτά, κατά 50 ευρώ ή σε ποσοστό 7,5%.
Από το σημείο αυτό και μετά, άρχισαν τα… θαύματα.
Όλα τα στοιχεία τοποθετήθηκαν στο νεοφιλελεύθερο μπλέντερ, με αποτέλεσμα να πληροφορηθούμε τα εξής:
- Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των κατώτατων αποδοχών μέσα σε έξι μήνες. Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 2% που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Άρα, η σωρευτική αύξηση των κατώτατων αποδοχών εντός του έτους φτάνει στο 9,7%, υπερβαίνοντας τον πληθωρισμό!
- Παράλληλα, η αύξηση στις κατώτατες αποδοχές επηρεάζει και το επίδομα ανεργίας, που επίσης θα αυξηθεί κατά 31 ευρώ (στα 438 ευρώ, από 407 ευρώ που είναι σήμερα).
- Η παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων είναι τέτοια, ώστε μπορεί να προβληματίσει τους εργοδότες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας, η οποία από το καλοκαίρι του 2019 έχει μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες: από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2010.
- Παράλληλα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο 65%.
Με τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός αγγίζει το… ιλιγγιώδες ποσό των 613 ευρώ τον μήνα (καθαρά).
Η αύξηση, είναι 43 ευρώ τον μήνα και ετησίως (συνυπολογιζομένων 14 μισθών) φθάνει τα 602 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή, η κυβέρνηση επιδοτεί μέρος του φουσκωμένου λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μήνα!
Ο νέος κατώτατος μισθός, δεν ξεπερνά τα 713 €. Δηλαδή, υπολείπεται κατά 38€ του κατώτατου μισθού προ δεκαετίας!
Το πενιχρό επίδομα ανεργίας, παραμένει πενιχρό και μετά την αύξηση, ενώ εξίσου απογοητευτικός είναι και ο αριθμός όσων το λαμβάνουν: 162.857 σε σύνολο 1.092.509 ανέργων.
Όσο για τη συνολική ανεργία, δεν περιορίζεται(;) στο 12,8% βάσει της στατιστικής αποτύπωσης της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αγγίζει το 24% βάσει της ατομικής καταγραφής των ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Η αύξηση της απασχόλησης την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, βασίζεται στην «ελαστική», ανασφαλή και κακοπληρωμένη εργασία. Γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τον ΕΦΚΑ.
Τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης αποτυπώνονται με τα μελανότερα χρώματα στις δημοσκοπήσεις με τους πολίτες να τοποθετούν στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων προβλημάτων την ακρίβεια, τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.
Τέτοια είναι η στήριξη…
Όχι. Το αφεντικό, δεν τρελάθηκε. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ακόμη και τη δυστυχία των πολιτών.
Το αν θα το καταφέρει, είναι άλλο θέμα.
Και για να βρισκόμαστε στο κλίμα και το πνεύμα των ημερών, η πολιτική διαχείριση (και αυτής) της κρίσης, παραπέμπει σε μια απόστροφο από το τροπάριο του όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής: «ώρυξεν εαυτώ φρέαρ συντετριμμένον».
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου