Ανοιχτή επιστολή στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνη

 

Του Νίκου Μόττα

Εξοχότατε κ. πρέσβη,

Να μας συγχωρείτε που δεν σας «καλωσορίζουμε» στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν άκρως υποκριτικό εκ μέρους μας. Βλέπετε, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά στελέχη και τους λοιπούς εκπροσώπους της αστικής τάξης που έτρεξαν να σας καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους εμείς σας βλέπουμε με την πραγματική σας ιδιότητα: Ως τον εκπρόσωπο της χώρας εκείνης – για την ακρίβεια της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης — η οποία ευθύνεται για τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σήμερα.

Θα ήταν προφανώς περιττό να αναφερθούμε σ’ αυτά, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι είστε άριστος γνωστης της ιστορίας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Θα μας επιτρέψτε, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι στην πόλη στην οποία θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας για το επόμενο διάστημα, την Αθήνα, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να βρίσκεται το άγαλμα του αρχισφαγέα που διέταξε το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Του μακελλάρη Χάρι Τρούμαν, 33ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι’ αν το άγαλμα του Τρούμαν, αυτό το θλιβερό και μισητό σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, συνεχίζει και στέκει ακόμη στην θέση του είναι γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να το προστατέψουν, στέλνοντας ακόμη και την αστυνομία να το φυλάει από την οργή του λαού.

Οι ΗΠΑ, κ. πρέσβη, υπήρξαν διαχρονικά ένας πολύτιμος σύμμαχος της ελληνικής αστικής τάξης στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει, να ενισχύσει και να διαιωνίσει την ταξική δικτατορία του κεφαλαίου έναντι του εργαζόμενου λαού. Αντίστοιχα, ο ρόλος που επιφύλαξαν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα ήταν αυτός του προκεχωρημένου φυλακίου του ΝΑΤΟ, παλαιότερα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου απέναντι στην Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες και σήμερα για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ιστορία των προκατόχων σας είναι μακρά και άρρηκτα συνδεδεμένη με ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τόμοι εγκυκλοπαίδειας θα απαιτούνταν προκειμένου να αποτυπωθούν τα έργα και οι ημέρες των Αμερικανών πρεσβευτών στην Ελλάδα. Θα αρκεστούμε να σας υπενθυμισουμε τον αλλήστου μνήμης Τζον Πιουριφόι, το «παιδί-θαύμα» της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ που «διέπρεψε» κατά την θητεία του στην χώρα μας, λειτουργώντας ως κυνικός και θρασύς ανθύπατος με συμπεριφορά επικυρίαρχου ακόμη και απέναντι στην ίδια την αστική ελληνική ηγεσία. Την δόξα του Πιουριφόι ζήλεψαν αργότερα και άλλοι προκάτοχοί σας, όπως οι Τόμας Νάιλς, Νίκολας Μπέρνς, Τόμας Μίλερ και, ασφαλώς, ο Τζέφρι Πάιατ.

Αξέχαστοι, αναμφίβολα, υπήρξαν οι πρέσβεις Φίλιπς Τάλμποτ και Χένρι Τάσκα, η θητεία των οποίων συνέπεσε με την Χούντα των Συνταγματαρχών την οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι ΗΠΑ την στήριξαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Όσες δεκαετίες κι’ αν περάσουν, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το έγκλημα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, που φέρει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αλλά και πριν την τραγωδία της Κύπρου, η Αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα είναι βαμμένη με το αίμα πληθώρας αγωνιστών του προοδευτικού, λαϊκού κινήματος. Θα σας θυμήσουμε, κύριε Tsunis, πως οι ΗΠΑ υπήρξαν ο ηθικός αυτουργός δολοφονιών όπως του αγωνιστή της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, του κομμουνιστή ήρωα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Μπελογιάννη και των τριών συντρόφων του, Δ. Μπάτση, Ηλ. Αργυριάδη, Ν. Καλούμενο, του σπουδαίου κομμουνιστή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη, των νεαρών αγωνιστών Σωτ. Πέτρουλα και Στ. Βελδεμίρη, του εμβληματικού μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και πλήθους «ανώνυμων αγίων» που έπεσαν θύματα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους.

Αναλαμβάνετε τα νέα σας καθήκοντα, κύριε πρέσβη, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως «καλύτερες από ποτέ». Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έχει καταστεί ένα απέραντο Αμερικανονατοικό στρατόπεδο και – όπως συνήθιζε να λέει ο προκάτοχός σας Τζ. Πάιατ — «ευέλικτος γεωπολιτικός μεντεσές» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ αποτελούν καρκίνωμα στο σώμα της χώρας, στοχοποιώντας την ελληνική επικράτεια και θέτοντας τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής. Γι’ αυτό μην έχετε καμία αυταπάτη κύριε Tsunis: Οι στρατιωτικές σας βάσεις, αυτές οι «σφηκοφωλιές» ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, ήταν, είναι και θα είναι ανεπιθύμητες από τον ελληνικό λαό.

Στην ομιλία σας για την επίδοση των Διαπιστευτηρίων σας, κ. πρέσβη, αναφερθήκατε στις «κοινές αξίες», τους «δεσμούς», τα «δημοκρατικά ιδανικά» κ.α, που ενώνουν τις ΗΠΑ με την Ελλάδα. Τα ίδια επανέλαβε και ο πρόεδρος Μπάιντεν στην συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον. Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας. Εμείς δεν έχουμε καμία «κοινή αξία», κανένα «κοινό ιδανικό» και κανέναν «δεσμό» με όσους αιματοκύλλησαν μια σειρά λαούς. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Κορέα, Ινδονησία, Γουατεμάλα, Χιλή, Βιετνάμ, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία είναι μόνο μερικές από τις χώρες που είχαν την ατυχία να νιώσουν, από πρώτο χέρι, τα «ιδανικά» και τις «αξίες» του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Εμείς, κ. πρέσβη, δεν μοιραζόμαστε τίποτε κοινό με την χώρα που οι κυβερνήσεις της μετέτρεψαν τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη σε «μπαρουταποθήκη» για λογαριασμό των μεγάλων μονοπωλιακών τους ομίλων, για την εξασφάλιση των ενεργειακών δρόμων και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Καμία «κοινή αξία» δεν μοιραζόμαστε με αυτούς που φέρουν κολοσσιαίο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή δραματική κατάσταση στην Ουκρανία, αυτούς που υποδαύλισαν «πορτοκαλί επαναστάσεις», «ευρωμαιντάν» και ανατροπές νόμιμων κυβερνήσεων, τους ίδιους που χρηματοδότησαν, εκπαίδευσαν και συνεργάστηκαν με πατενταρισμένους φασίστες και νεοναζί.

Κύριε πρέσβη, για εμάς θα υπάρχουν πάντα δύο Αμερικές. Από τη μια, η Αμερική των εκατομμυρίων εργατών, αυτών που με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχτισαν τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, η Αμερική των προοδευτικών ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του αντιπολεμικού κινήματος, των αγωνιστών για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, των χιλιάδων ανδρών και γυναικών που παλεύουν καθημερινά ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτήν την Αμερική την τιμούμε, την σεβόμαστε και μας εμπνέει.

Και από την άλλη πλευρά, «η δική σας» Αμερική. Η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη που εδώ και πάνω από 70 χρόνια δεν σταμάτησε να σπέρνει τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή σε κάθε μέρος του κόσμου. Η Αμερική των δεκάδων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πραξικοπημάτων της CIA, του ΝΑΤΟ, η Αμερική της εκμετάλλευσης, των χαοτικών κοινωνικών ανισοτήτων και του ρατσισμού. Αυτή η Αμερική – η Αμερική που εσείς σήμερα εκπροσωπείτε- είναι εχθρός μας. Ένας θανάσιμος εχθρός που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τον πολεμάμε.

Μετ’ εξαιρέτου τιμής

ΝΙΚΟΣ ΜΟΤΤΑΣ.

Πηγή: atexnos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου