Ερχεται στη Βουλή η Συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

 

Στη Βουλή με φαστ τρακ διαδικασία ψήφισης φέρνει τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση την άθλια Συμφωνία για τις Βάσεις για την επ' αόριστον μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Στη Βουλή με φαστ τρακ διαδικασία ψήφισης φέρνει η κυβέρνηση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις για την επ’ αόριστον μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να έχει επικυρωθεί ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ στις 16 Μάη και της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν που αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάληψη επιπλέον δεσμεύσεων για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Σήμερα, Τετάρτη 4 Μάη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως αναφέρεται αρμοδίως και να μπει προς συζήτηση σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή πιθανότατα την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα να ακολουθήσει η ψήφιση από την Ολομέλεια.

Τον Οκτώβρη του 2021, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA- το προηγούμενο υπεγράφη το 2019). Το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 (αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ετησίως), «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». Ακολούθως «η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος 2 χρόνια πριν διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση που επέτρεψε στον Μπλίνκεν να πανηγυρίζει τότε στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ’ αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες» που περιλαμβάνουν:

— Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επελέγη λόγω της εγγύτητας στο εκεί λιμάνι που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», από όπου -όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή»- επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

— Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.

— Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Η σημασία της «ανανεωμένης» κατάπτυστης συμφωνίας –που πατάει πάνω στην προηγούμενη την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας και τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ–  αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο, τους τελευταίους μήνες, μετά και την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση αυτή, ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό.

Από 902.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου