Χρυσές δουλειές κάνουν Ουκρανοί με τα δυτικά όπλα στη μαύρη αγορά

 

Του Γιώργου Βενέτη

Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για τα δυτικά όπλα που δίδονται στην Ουκρανία. Το Αμερικάνικο δίκτυο CBS αποκάλυψε σε έρευνά του ότι μόλις το 30% των όπλων που η Δύση στέλνει στο Κίεβο, φθάνουν στα χέρια Ουκρανών! Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι δυτικοί έστειλαν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων. Ο κύριος όγκος τους συγκεντρώνεται σε βάσεις στην Πολωνία και μετά μοιράζονται σε διάφορα μεταφορικά μέσα, που ακολουθούν ανεξάρτητες και μη ελεγχόμενες διαδρομές. Δεν υπάρχει καταγραφή για το που και πότε μοιράζονται στις στρατιωτικές μονάδες.

Οι ρεπόρτερ του CBS ακολούθησαν τη διαδρομή των όπλων ξεκινώντας από την Πολωνία. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων δεν φτάνει ποτέ στην πρώτη γραμμή, αλλά «τα όπλα πηγαίνουν σε λάθος χέρια» και στη μαύρη αγορά. Στο αφιέρωμα αποκαλύπτονται και έγγραφα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που ομολογούν ότι δεν ελέγχουν το που καταλήγουν τα όπλα που στέλνουν!

Η Ουάσιγκτον “ενορχήστρωσε”, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς της την πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα αποστολή προηγμένων και μη οπλικών συστημάτων στη χειμαζόμενη Ουκρανία. Υπό το πέπλο της ανθρωπιστικής τραγωδίας του λαού της Ουκρανίας, με εικόνες που άγγιζαν το λαϊκό συναίσθημα και την καθοδηγούμενη προπαγάνδα της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης ανταποκρίθηκαν αβίαστα.

Το σύνθημα του στωμύλου Ζελένσκι, ήταν «όπλα, όπλα, όπλα», με ύφος και φρασεολογία απαίτησης που δεν συνάδει με πολιτικό που αντιλαμβάνεται ότι ζητά βοήθεια. Δεν υπάρχει στη διεθνή πρακτική, μία χώρα να απαιτεί κατ’ αυτόν τον επιτακτικό τρόπο βοήθεια και να γίνεται κήνσορας των ευεργετών της, χωρίς ενσυναίσθηση για το τεράστιο κόστος που πληρώνει η Δύση και ολόκληρη η υφήλιος, από τη συνδρομή στην Ουκρανία. Πολιτική και ηθική ένδεια!

Ο γενικός διευθυντής της Ιντερπόλ Γερμανός Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε: «Η μεγάλη διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα προκαλέσει την εξάπλωση των παράνομων όπλων μετά τον πόλεμο. Ένας μεγάλος αριθμός των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής», κάνοντας έκκληση στις χώρες να παρακολουθούν την πορεία τους. «Οι εγκληματίες ήδη, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται σ’ αυτό» συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «ένας πιθανός προορισμός» των όπλων, επειδή οι τιμές τους στη μαύρη αγορά είναι πολύ πιο υψηλές στην Ευρώπη και ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Έκθεση του World Economic Forum

Η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε ότι δεν έχει τρόπο να εντοπίσει τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία και δεν υπάρχει τρόπος να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια των κακοποιών, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι πληροφορίες για πώληση μέρους της δυτικής βοήθειας, μέσω σκοτεινών δικτύων. Το Κίεβο αρκείται σε δηλώσεις διάψευσης. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα όπλα έχουν κατά καιρούς καταλήξει σε άλλες χώρες και όχι στην Ουκρανία. Οι αρχές στη Σουηδία, για παράδειγμα, αποκάλυψαν ότι αντιαρματικά όπλα έχουν ήδη εμφανιστεί στους κύκλους των εγκληματικών συμμοριών στη Σουηδία.
 
Την ώρα που οι δείκτες διαφθοράς καλά κρατούν στην Ουκρανία, η Δύση εμπιστεύθηκε χωρίς κανένα έλεγχο τους εγχώριους μηχανισμούς! Το World Economic Forum δημοσιοποίησε πρόσφατα την Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της οποίας απαθανατίστηκε και ο ετήσιος δείκτης διαφθοράς. Ο ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός αξιολόγησε 140 χώρες με βάση το επίπεδο κρατικής και κοινωνικής διαφθοράς, σε μια κλίμακα από το 100-0. Ένα σκορ 100 βαθμών σημαίνει πως η χώρα δεν πλήττεται καθόλου από φαινόμενα διαφθοράς, ενώ το 0 αντικατοπτρίζει την απόλυτη διαφθορά. Η Ουκρανία βρίσκεται στην 30η θέση, με τη Ρωσία στη 29η ..

Οι Δυτικές χώρες γνώριζαν ασφαλώς ότι έστελναν προηγμένα οπλικά συστήματα σε μία διεφθαρμένη χώρα, όμως, ο γεωπολιτικός οίστρος τους έκανε να το παραβλέψουν, δημιουργώντας μια τεράστια μαύρη τρύπα για δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ. Στην Ουκρανία υπάρχει μία προϊστορία λαθρεμπορίου όπλων. Σύμφωνα με μια έρευνα του ουκρανικού Κοινοβουλίου, μεταξύ 1992 και 1998 “αγνοούνται” 32 δισ. δολάρια πολεμικού υλικού, τα οποία πουλήθηκαν σε “θερμές” περιοχές του πλανήτη. Κατηγορήθηκε ως εμπλεκόμενος ακόμη και ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Κούτσμα. Μεταξύ 2013 και 2015, γύρω στα 300.000 ελαφρά όπλα “χάθηκαν” από την περιοχή του Ντονμπάς.

Έστω και πολύ καθυστερημένα, υπάρχει ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία EUROPOL και την Ιντερπόλ για διασπορά όπλων και πυρομαχικών εκτός Ουκρανίας σε εγκληματικές συμμορίες. Οι Financial Times, επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους, ανέφεραν, ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για καλύτερη παρακολούθηση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία.

Καθυστερημένες ανησυχίες

Τα ερωτηματικά και η ασάφεια που δημιουργεί το αεροπορικό ατύχημα στην περιοχή της Καβάλας, επιτείνει τις φήμες γύρω από αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν σκοτεινές πτυχές, που δεν προβλέπεται να αποκαλυφθούν , Εν τούτοις το διάβημα προς το Κίεβο επιβεβαιώνει τις υποψίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο που κατέπεσε στην Καβάλα, μετέφερε αμερικανικά οπλικά συστήματα που πουλήθηκαν στην Hezbollah.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Robert C. Castel επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα δυτικά οπλικά συστήματα (ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin και ο αντιαεροπορικός πύραυλος Stinger) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια σε πολιτικούς και βιομηχανικούς στόχους, καθώς και σε στρατιωτικούς στην Ευρώπη και διεθνώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα όπλα αυτά αν καταλήξουν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λάθος σκοπούς σε μέλλοντα χρόνο…

Στις ΗΠΑ εγείρονται φωνές που απαιτούν καλύτερη εποπτεία στις αποστολές. Αντιδράσεις έχουν προκύψει και στην Αμερικανική Γερουσία για τον έλεγχο των όπλων. Η Δύση δεν επιθυμεί να υπάρχουν υπόνοιες ότι μέρος αυτών των όπλων πηγαίνουν στην παρανομία. Αυτό θα δυσκόλευε τις επόμενες αποστολές οπλικών συστημάτων. Όμως οι δηλώσεις επί του θέματος περισσεύουν. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστήριξε: «Υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος μέχρι του σημείο που όλα καλύπτονται από την ομίχλη που δημιουργεί η διεξαγωγή του πολέμου».

Ο γνωστός αναλυτής Τζόρνταν Κοέν, αποκαλύπτει ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος γύρω από την πλημμύρα όπλων που διοχετεύθηκαν στην Ουκρανία είναι αυτό που θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος ή περιπέσει σε παρατεταμένη στασιμότητα. Αυτός ο κίνδυνος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από οποιαδήποτε σκέψη για αποστολή όπλων στο εξωτερικό». Αναλυτές αναφέρουν, ότι υπάρχει κινητοποίηση στην παγκόσμια μαύρη αγορά για να “αποκτήσουν” τα αμερικανικά όπλα, επωφελούμενοι από το καθεστώς διαφθοράς στην Ουκρανία.

Το έργο των διακινητών των δυτικών οπλικών συστημάτων διευκολύνεται από την αχλή που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις γραμμές διέλευσης, με αποτέλεσμα τα όπλα να αποθηκεύονται προσωρινά, δίνοντας την δυνατότητα στους λαθρέμπορους να, διενεργούν τη διαρπαγή. Εκτός από τα δισεκατομμύρια της στρατιωτικής βοήθειας, η Ουκρανία απαίτησε επτά δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ζητώντας επίσης 750 δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Ελπίζουμε η Δύση με περισσότερη περίσκεψη και εποπτεία να χορηγήσει την οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ουκρανία…

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ανυπόκριτα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί σ’ αυτό το ζήτημα. Θα ήταν καταστροφικό μετά την οικονομική και επισιτιστική κρίση που έχει υποστεί η υφήλιος, απόρροια του ουκρανικού πολέμου, να υποστεί ακόμη ένα πλήγμα, από τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την ανεξέλεγκτη διασπορά οπλικών συστημάτων που θα πυροδοτήσουν περισσότερο τα “θερμά” μέτωπα και θα ενισχύσουν παράνομες οργανώσεις, εγκληματικές συμμορίες και φανατικούς σε όλο τον κόσμο.

Άραγε, έχει διανοηθεί κάποιος από τους ανέφελους δυτικούς διαχειριστές εξουσίας, πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Ουκρανία; Μία χώρα διαμελισμένη, με τους ακροδεξιούς ενισχυμένους ενδεχομένως εξοπλισμένους με τα δυτικά όπλα που “χάνονται” και με οικονομική ισχύ αν έχουν συμμετοχή στο εμπόριο όπλων. Όταν δεν προνοείς για τα αυτονόητο τότε αυτό γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία!

Όσον αφορά τη χώρα μας πρωτοστατώντας στη τήρηση των κυρώσεων και με την εχθρική ρητορική μας οξύναμε τη σχέση μας με τη Ρωσία. Άλλωστε έχουμε δημιουργήσει μία παράδοση στην πλήρη ταύτισή μας με τις αμερικανικές αποφάσεις. Για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Αυτή η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στηρίζουμε αυτή την απόφαση». Αυτή η απόφαση όμως δεν ήταν επωφελής για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, παραβλέποντας, ότι το Ιράν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μας πουλούσε πετρέλαιο χωρίς να χρειάζεται χρηματοδότηση (γραμμές πίστωσης). Στην ίδια τακτική ανήκει και η αβίαστη αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊντό, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Η χώρα μας περιέργως πρωτοστατώντας, ψήφισε σκληρότατες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για τις οποίες πληρώνουν βαρύτατο τίμημα οι Έλληνες πολίτες και η οικονομία. Καθ’ υπέρβαση απέστειλε όπλα που δεν μας περίσσευαν, “πληγώνοντας” τη σχέση μας με τη Ρωσία. Σε βάθος χρόνου θα φανεί πόσο θα μας κοστίσει η όξυνση των σχέσεων με το Κρεμλίνο. Τούτων λεχθέντων, το ερώτημα που αναφύεται είναι ποια ήταν η τύχη του οπλισμού που στείλαμε; Εμείς πάντως το διπλωματικό κόστος της επιλογής το πληρώνουμε και θα το πληρώσουμε!

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου