«Eυτυχείτε!» (αλλά δεν το ξέρετε)

 

Και οι πολίτες δεν θα διαμαρτύρονται όχι επειδή εγκρίνουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά επειδή... απαγορεύεται

Του Δημήτρη Κωστάκου

Ευτυχισμένους δια… ροπάλου επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους. Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κατάφεραν να στείλουν στη Δικαιοσύνη τέσσερις αποφάσεις για κινητοποιήσεις και να πάρουν… πτυχίο στη διάλυση φοιτητικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επιχειρώντας παράλληλα να πείσουν για τη μείωση της ανεργίας και την έκρηξη ανάπτυξης στη χώρα.

Τελικά αποδεικνύεται ότι η ανεργία μειώνεται, απλώς και μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την αύξησή της, ενώ οι πολίτες δεν θα διαμαρτύρονται όχι επειδή εγκρίνουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά επειδή… απαγορεύεται.

Η κυβέρνηση, στέλνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ που απεργούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών.

Παράλληλα, τους απεργοκτόνους νόμους βιώνουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- απαιτούν την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβριο του 2021 αλλά και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ που απαιτούν ανάκληση απολύσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

Όπως παρατηρεί το ΠΑΜΕ, «οι προσφυγές του κράτους και των εργοδοτών για να χαρακτηριστούν οι απεργιακοί αγώνες παράνομοι και καταχρηστικοί δεν είναι ξεκομμένοι από όλους τους μηχανισμούς που έχουν στηθεί» και βρίσκουν έκφραση στα κάθε λογής «διαδηλωτοδικεία», «φοιτητοδικεία», «αγροτοδικεία», «απεργοδικεία».

Ε, τουλάχιστον ήρθε η ανάπτυξη και μειώθηκε η ανεργία.

Μπα…

Σύμφωνα με τα στατιστικά της εγγεγραμμένης ανεργίας, τον Αύγουστο ο αριθμός των ανέργων ήταν μειωμένος κατά 52.145 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ωστόσο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 οπότε η οικονομία λειτουργούσε χωρίς περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, όπως συνέβη και φέτος μετά από μια διετία ειδικών μέτρων, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50.000!

Αναλυτικότερα τον Αύγουστο του 2019,οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι ήταν 895.449.

Τον Αύγουστο του 2020, πρώτη χρονιά της υγειονομικής κρίσης, εκτοξεύθηκαν στο 1.090.133.

Τον αντίστοιχο μήνα του 2021, επίσης εν μέσω πανδημίας, αριθμός των ανέργων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (996.733), ενώ φέτος με τον τουρισμό και την αγορά εν λειτουργία οι άνεργοι ήταν 944.588 . Δηλαδή, 49.139 περισσότεροι σε σχέση με το πλέον πρόσφατο έτος κανονικότητας, το 2019!

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», σφίγγει την επικοινωνιακή και κατασταλτική τανάλια, στον μακρύ (;) δρόμο προς τις κάλπες.

Εκτός, όμως, από την προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας έστω και με το ζόρι, η κυβέρνηση επιμένει στην αλλοιωμένη εκδοχή της φράσης.

Η φράση, αναφέρει ότι «Ον ου τύπτει λόγος, ουδέ ράβδος»: «Όποιον δεν τον αγγίζει ο λόγος, ούτε το ραβδί πρόκειται να τον αγγίξει».


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου