Κατώτερος μισθός από κατώτερους των περιστάσεων

 

Η Ε.Ε. επιμένει να πορεύεται με σχέδια επί χάρτου απέναντι στον ορατό κίνδυνο φτωχοποίησης των πολιτών

Του Δημήτρη Κωστάκου

Με μια θεωρητικού χαρακτήρα οδηγία για τον κατώτατο μισθό, η οποία παραπέμπει περισσότερο σε ευχολόγιο, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης ανατιμήσεων.

Μάλιστα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση απέναντι στις καταιγιστικές οικονομικές εξελίξεις, με 505 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 44 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νέους νομοθετικούς κανόνες με στόχο τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην Ε.Ε., παραβλέποντας τον μέσο μισθό που επίσης πλήττεται από το κύμα ακρίβειας.

Όσο για τον σαφή προσδιορισμό των «αξιοπρεπών αποδοχών», ούτε λόγος. Έτσι, η Ε.Ε. επιμένει να πορεύεται με σχέδια επί χάρτου απέναντι στον ορατό κίνδυνο φτωχοποίησης των πολιτών. Επί της διαδικασίας…

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι κατώτατοι μισθοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
  • Οι κανόνες της Ε.Ε. θα σέβονται τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα κράτη-μέλη για τον καθορισμό των μισθών (σσ: στην Ελλάδα αποφασίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους).
  • Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε χώρες όπου καλύπτεται λιγότερο από το 80% των εργαζομένων.
  • Δικαίωμα έννομης προστασίας των εργαζομένων, των εκπροσώπων τους και μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων.
  • Προκειμένου να αξιολογείται κατά πόσον οι ισχύοντες κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, τα κράτη-μέλη μπορούν να καθορίζουν ένα καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε πραγματικές τιμές ή να ορίζουν ότι αυτό αντιστοιχεί στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.
… και επί της ουσίας

Πτώση- ρεκόρ έως και 19% της αξίας των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη καταγράφει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, αναλύοντας τα στοιχεία της ΕUROSTAT. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα, όπως διαπίστωσε η Συνομοσπονδία.

Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο!

Αδηφάγος πληθωρισμός

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια.

Με σχεδόν δύο μηνιαίους  κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι μόνο από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία και την Τσεχία, είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από το 2000, με τους πραγματικούς κατώτατους μισθούς να υποχωρούν κάτω από το μηδέν και αυτή η μείωση είναι σημαντικά υψηλότερη, δεδομένου ότι στο απόγειο της λιτότητας το 2012, η αύξηση των πραγματικών κατώτατων μισθών ήταν στο 0,7%.

Οι πραγματικοί κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι στη Λετονία (-19%), Τσεχία και Εσθονία (-10%) και Σλοβακία (-8%).

Σε τέσσερις χώρες – τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία – ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από έναν μηνιαίο μισθό ακόμη και  για έναν εργαζόμενο με μέσες αποδοχές.

Το ζήτημα, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί ότι ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης τιμών, σχεδόν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. των 27, κινδύνευε από τη φτώχεια, 7 στους 10 εργαζόμενους με κατώτατο μισθό ανέφεραν ότι δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν, ενώ περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι (σχεδόν μια Ελλάδα, πληθυσμιακά) αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΕ, εμφανίζεται με καθυστέρηση ενός έτους σε σχέση με την κρίση τιμών, προτάσεις επί προτάσεων και διαφωνίες να υπερψηφίσει την αυτονόητη (ή αυτή που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη) αρχή: Η… «Ευρώπη των λαών» δεν πρέπει να μετατραπεί σε «Ευρώπη των πεινασμένων λαών».

Επί της αρχής, όλα καλά…


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου