Ο Μίχος και ο Πάτσης είναι ο καπιταλισμός, τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου

Ο Μίχος και ο Πάτσης δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά μία σημαντική πλευρά του σύγχρονου παγκόσμιου καπιταλισμού, που εκμεταλλεύεται την ανέχεια και την ευαλωτότητα των ανθρώπων για να κερδοσκοπήσει. Όλα στο βωμό του κέρδους, ακόμα και η άγρια εκμετάλλευση παιδιών, ο βιασμός τους. Αλλ' αυτό είναι ο καπιταλισμός, αυτή είναι η "ελεύθερη αγορά"!

Η εμπορία ανθρώπων και η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης καθώς και η σωματεμπορία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική οργάνωση* παγκοσμίως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της ομάδας δημοσιογράφων της ICIJ (NBC News, WGBH Boston, Washington Post, Arab Reporters for Investigative Journalism, το Philippine Center for Investigative Journalism και το Investigative Reporting Program του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ).

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι σχεδόν 28 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά σε όλο τον κόσμο (αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο) παγιδεύονται σε δουλειές που είναι τόσο καταπιεστικές που ισοδυναμούν με σύγχρονη δουλεία. Αναγκάζονται να εργάζονται πολλές ώρες με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή, μοχθούν σε αγροκτήματα και εργοτάξια, σε βιοτεχνίες ενδυμάτων και εστιατόρια, ως εργαζόμενοι/ες του σεξ κ.ά.. Τους εκμεταλλεύονται στρατολόγοι, διακινητές και εργοδότες που χρησιμοποιούν τη φτώχεια, την απομόνωση και το καθεστώς μετανάστευσης εναντίον τους, συχνά απειλώντας τους με βία, με σύλληψη ή απέλαση ή παγιδεύοντάς τους με δάνεια που αγωνίζονται να ξεπληρώσουν χωρίς να τα καταφέρνουν ποτέ. Μια απέραντη δυστοπία παντού. Έτσι λέγεται σήμερα η κόλαση, ο καπιταλισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η έρευνα, Trafficking Inc. από την ICIJ, επικεντρώνεται σε δύο μορφές εμπορίας ανθρώπων: την εμπορία εργατικού δυναμικού και την εμπορία ανθρώπων για σεξ. Και τα δύο περιλαμβάνουν τη χρήση βίας, απάτης και εξαναγκασμού.

Το 2014, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι η εμπορία εργασίας και σεξουαλικής διακίνησης αποφέρουν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εκείνη την εποχή, εργάζονταν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας 21 εκατομμύρια άνθρωποι. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την μη κερδοσκοπική οργάνωση Walk Free, υπολόγισε ότι το 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονταν υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας έχει αυξηθεί σε 27,6 εκατομμύρια.

Η σωματική και συναισθηματική απομόνωση των εργαζομένων είναι μια μέθοδος ελέγχου. Οι υπάλληλοι ή οι εργοδότες συχνά αφαιρούν τα διαβατήρια και τα κινητά τηλέφωνα και εκβιάζουν τους εργαζόμενους μετανάστες πως αν επιχειρήσουν να φύγουν θα συλληφθούν.

Μαζί με την οικονομική εκμετάλλευση, οι ξένοι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν σε σωματική και σεξουαλική βία, μολυσματικές ασθένειες, πείνα, ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Έρευνες σε εργαζόμενους που έχουν πέσει θύματα εμπορίας διαγιγνώσκουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο πόλεμος, οι ασθένειες, οι καταστροφές, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η φτώχεια και η ανισότητα λειτουργούν ως «παράγοντες ώθησης» (οι αιτίες της μετανάστευσης), καθώς εξωθούν τους ευάλωτους εργαζόμενους να αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες ζωές μεταναστεύοντας σε νέα μέρη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «η πανδημία έχει επιδεινώσει και έχει φέρει στο προσκήνιο τις συστημικές και βαθιά ριζωμένες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που είναι μεταξύ των βασικών αιτιών της εμπορίας ανθρώπων».

Η ομάδα ICIJ εκτιμά ότι η εμπορία ανθρώπων (εργατικού δυναμικού και εργατών/τριών του σεξ) είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική επιχείρηση στον κόσμο. Σκοτεινά δίκτυα και εξέχοντες εργοδότες σε όλο τον κόσμο, αντλούν κέρδη από καταναγκαστικές διασυνοριακές εργασιακές πρακτικές.

Πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο παγιδεύονται από καταχρηστικές πρακτικές απασχόλησης που έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Δεν το ανεχόμαστε μόνο, αλλά ο Αμερικανός φορολογούμενος πληρώνει πραγματικά τον διακινητή», λέει ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ Σαμ ΜακΚάχον.

Πολλές σχετικές ιστορίες θα δημοσιευτούν από την ICIJ τους επόμενους μήνες.

Κι εμείς το ξαναλέμε:

Αυτό είναι ο καπιταλισμός, τι δεν καταλαβαίνεις;

* Τέτοια εγκληματική οργάνωση είναι και η GREEK MAFIA. Σύμφωνα με έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας reporters united.gr, ο οίκος ανοχής στον οποίο ο Μίχος οδηγούσε την 12χρονη, όπου βιαζόταν, συνδέεται με την υπόθεση της Greek Mafia και τη δίκη που εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο. 

Μάλιστα, στην υπόθεση εμπλέκεται ο τότε προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, που είχε προαχθεί σε Αστυνομικό Διευθυντή το 2014! Διατηρούσε δε σχέσεις με έναν άλλον συνάδελφό του από τα χρόνια που ήταν στην Αντιτρομοκρατική, τον οποίο φωτογραφίες της ΕΥΠ εμφανίζουν να παίρνει φακέλους με χρήματα από προστασία σε οίκους ανοχής, παράνομες λέσχες κ. ά. από τον Δημήτρη Μάλαμα (που δολοφονήθηκε).

Η ΕΥΠ είχε καταγράψει συναντήσεις των δύο αστυνομικών. Σε μία από αυτές είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία προκειμένου να συναντηθούν στο roof garden γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, προκειμένου να πάρουν «σουβλάκι με σως». Στο γεύμα εκείνο παρευρέθη και ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ΕΚΑΜίτης, Σπύρος Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παλλήνη.  Ο Παπαχρήστου εθεωρείτο ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον κόσμο της βαριάς παρανομίας και τον επιχειρηματικό κόσμο. Να επισημάνουμε ότι ήταν μέτοχος σε εταιρεία security που έπαιρνε «μεγάλες» δουλειές, ενώ ήταν και υπεύθυνος ασφαλείας του ομίλου Λάτση. 

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου