Δυσκολεύουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ

 

Της Κύρας Αδάμ *

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να μουρμουράνε εναντίον των ΗΠΑ, καθώς βλέπουν ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται όλο και περισσότερο σε βάρος των Ευρωπαίων, οι οποίοι υφίστανται – μόνοι τους – όλες τις βαριές οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Μακρόν ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον προσπαθώντας να μεταφέρει τις δυσαρέσκειες των Ευρωπαίων, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

ΟΙ Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν πλέον να διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές πώλησης του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, που συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ύφεση και την αύξηση του πληθωρισμού. Οι διαμαρτυρίες βέβαια πέφτουν στο κενό, καθώς οι Αμερικανοί απαντούν ότι για όλα φταίει ο Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είχε ως συνέπεια οι Ευρωπαίοι να κόψουν (το μέχρι τότε φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη), να παρακαλέσουν -χωρίς όρους και σε ελεύθερες τιμές – τους Αμερικανούς να τους στέλνουν LNG και επιπλέον να καταστραφεί – και όχι από ενέργειες της Μόσχας σύμφωνα με τα πορίσματα) και ο αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Το θέμα όμως που εξοργίζει τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, με νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, επιδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες «πράσινης ενέργειας» και όλους τους κλάδους που συμπαρασύρουν αυτές, με 369 δις δολάρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει το θάνατο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών , που δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό , εκτός και αν οι ευρωπαϊκές αυτές εταιρίες …τα μαζέψουν και μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Το σοβαρό αυτό θέμα χτύπησε κόκκινο σε Παρίσι και Βερολίνο, που τώρα προσπαθούν από κοινού να αντιμετωπίσουν αυτό το θανάσιμο κίνδυνο για τις συρρικνούμενες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου Γερμανία και Γαλλία άφησαν προς στιγμήν στην άκρη τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Ε. Μακρόν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας των δύο χωρών συναντήθηκαν στο Παρίσι για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση. Στην κοινή δήλωση τους οι δυο πλευρές δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν στενά για μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι ΗΠΑ με την πολιτική προστατευτισμού τους. Η ευρωπαϊκή δήλωση αυτή δεν τολμά να τα βάλει ευθέως με την Ουάσιγκτον αλλά αναφέρεται στην ανάγκη διερεύνησης πιθανοτήτων βιομηχανικής πολιτικής, που θα αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες από μέτρα προστατευτισμού από τρίτες χώρες (δηλαδή τις ΗΠΑ). Παρίσι και Βερολίνο καλούν ακόμα της Κομισιόν να επιταχύνει διαδικασίες και να εγκρίνει επιχορηγήσεις.

Η κοινή αυτή δήλωση εμφανώς κάτω από τις γραμμές αποκαλύπτει τον ευρωπαϊκό φόβο ότι χωρίς επιχορηγήσεις και με τις υψηλές τιμές ενέργειας, πολλές εταιρίες θα σταματήσουν τις επενδύσεις στην Ευρώπη και θα κλείσουν για να μετακομίσουν στις ΗΠΑ.

Το επόμενο πρόβλημα που αναδύεται είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη, «ξεφορτώνοντας» στην Ουκρανία οπλικά τους συστήματα, δηλαδή αδειάζοντας τα δικά τους στρατηγικά αποθέματα, το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να ξεμείνουν τα ίδια από όπλα. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να στραφούν επειγόντως προς τις ΗΠΑ για παραγγελίες, δηλαδή επιπλέον χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Με δεδομένο ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς θα χρειαστεί το ίδιο 12 χρόνια για να αναπληρώσει το δικό του οπλοστάσιο – γι’ αυτό και πολλές πλευρές του Αμερικανικού Πενταγώνου, όπως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δημοσίως τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία – θα είναι δύσκολο και δαπανηρό το έργο της αναπλήρωσης του ευρωπαϊκού οπλοστασίου, σε αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.

* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου