Ένας μαθητής γύρισε νεκρός από το σχολείο του: Υπάρχουν ευθύνες;

 

Του Γιώργου Χρόνη *

Σχετικά με τον θάνατο του 12χρονου μαθητή στις Σέρρες και την αποποίηση των ευθυνών από όλους τους αρμόδιους παράγοντες:

1) Οι σχολικές επιχορηγήσεις της πολιτείας στα χρόνια των μνημονίων μειώθηκαν στο μισό και ουδέποτε επανήλθαν στα προηγούμενα ποσά προ μνημονίων. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι σχολικές μονάδες να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις και αυτονόητες ανάγκες τους. Πολλές σχολικές μονάδες βρίσκονται με μεγάλο χρέος και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κόβοντας από παντού. Δεν είναι μυστικό ότι ξεπαγιάζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσει η θέρμανση.

2) Οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση των ζημιών και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για τις παραπάνω εργασίες. Αποτέλεσμα είναι να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ανειδίκευτοι εργάτες αναλαμβάνουν τις εργασίες χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Ένα δε μεγάλο μέρος των εργασιών γίνεται την ώρα λειτουργίας των σχολείων και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

3) Πολλά σχολικά κτίρια είναι ακατάλληλα να φιλοξενήσουν μαθητές λόγω παλαιότητας, αλλά και λόγω έλλειψης ή κακής συντήρησης. Ακατάλληλα προαύλια, ακατάλληλες τουαλέτες, αίθουσες που πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, σοβάδες που πέφτουν στα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω έλλειψης μόνωσης. Ακόμη και τα καινούρια σχολικά κτίρια που παραδίδονται είναι με κακοτεχνίες και είναι απορίας άξιον πώς παραλαμβάνονται από τους αρμόδιους φορείς χωρίς να καταγγέλλονται οι εργολάβοι τους ή χωρίς να ενεργοποιούνται οι ρήτρες που υπάρχουν στις συμβάσεις.

4) Όσον αφορά τα λεβητοστάσια των σχολικών μονάδων υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρέπει τα λεβητοστάσια να είναι καλυμμένα εσωτερικά με υλικά που δεν αναφλέγονται εύκολα και οι πόρτες τους να είναι θωρακισμένες. Δυστυχώς σε ελάχιστα σχολεία συμβαίνει αυτό. Στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων δεν τηρούνται οι προδιαγραφές αυτές. Όπου έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς ή εκπαιδευτικούς η πυροσβεστική υπηρεσία επενέβη και υποχρέωσε τους αρμόδιους φορείς να συμμορφωθούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Σίγουρα το κόστος είναι μεγάλο για αυτό ούτε η πολιτεία ούτε οι δήμοι αναλαμβάνουν το έξοδο αυτό ρίχνοντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλον αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που διατρέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Μια λύση πρόσφατα ήταν τα προγράμματα μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, όπου μερικοί δήμοι μπήκαν στο πρόγραμμα αυτό για να συμμορφωθούν στο θέμα της πυρασφάλειας των σχολικών μονάδων με χρήματα της Ε.Ε.

5) Στα περισσότερα σχολεία ουδέποτε έχει γίνει έλεγχος όσον αφορά τη σεισμική τους θωράκιση, ούτε από την πολιτεία ούτε από τους δήμους.

6) Δυστυχώς αρκετοί πρόεδροι συλλόγων ή και ενώσεων γονέων όπως και διευθυντές σχολικών μονάδων ή και διευθυντές εκπαίδευσης κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί προσπαθώντας παράλληλα να τα ωραιοποιήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από αυτούς ανταμείβονται από τις δημοτικές αρχές με μια θέση στα ψηφοδέλτια δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στους δημάρχους, με θέσεις αντιδημάρχων, προέδρων σχολικών επιτροπών των δήμων και άλλες θέσεις.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το θέμα μας αγγίζει όλους και δεν μπορεί κανείς να μένει στο απυρόβλητο. Χρειάζεται αυτοκριτική από όλους μας στοχεύοντας στο να φοιτούν τα παιδιά μας σε ασφαλείς σχολικές μονάδες. Να είμαστε θιασώτες του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν.

Γιατί σήμερα μπορεί μια οικογένεια στις Σέρρες να θρηνεί τον χαμό του παιδιού της, αύριο μπορεί μπορεί να είμαστε κι εμείς στην ίδια θέση. Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας έξω από κόμματα, προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες και ας αγωνιστούμε για να έχουμε σχολεία που αξίζουν στα παιδιά μας.

* Ο Γιώργος Χρόνης είναι συνταξιούχος δάσκαλος, μέλος επί χρόνια του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών “Δ. Γληνός”, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου με το “ασυμβίβαστο Ίλιον”.

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου