Διπλωματία: το νέο ναυάγιο Μητσοτάκη στην Αλβανία, τα ψέματα και η η νέα εστία εθνικής απειλής.

 

 Αντί η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα δικό της σχέδιο με πολιτικό , αναπτυξιακό και πολιτισμικό περιεχόμενο για τις διμερείς σχέσεις και τη μειονότητα, το δίδυμο Μητσοτάκη -Δένδια με την επίσκεψή του στην Αλβανία, προσπάθησε να προκαλέσει εθνικιστική διέγερση με ευχολόγια κενά περιεχομένου, πέραν της πελατειακής -ψηφοθηρικής πλευράς που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κυρίως. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε το πλήρες ναυάγιο των διμερών σχέσεων. Πρώτον καμία εξέλιξη για την ΑΟΖ γιατί η Αλβανία αρνείται , χωρίς συνέπειες. Δεύτερον, τους υποδέχθηκαν στην Αλβανία αποθεώνοντας την στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία που τώρα διευρύνεται και σε εξοπλισμούς.

 Η στρατιωτικοποίηση των φτωχών δυτικών βαλκανίων  είναι σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα.  
 Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ΥΠΕΞ, έδωσαν μια παράσταση αντί για απαντήσεις  στην διείσδυση της Τουρκίας στα δυτικά βαλκάνια. Ως προς τη μειονότητα, είναι γνωστό, αλλά αποσιωπάται από τα ΜΜΕ, ότι η κυβέρνηση, “πούλησε” στεγνά τη μειονότητα,  υπογράφοντας άνευ όρων την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ -Αλβανίας . Αφού απέσυρε το βέτο χωρίς ο Ράμα να ψηφίσει το νόμο για τις περιουσίες  της μειονότητας, τώρα οι Μητσοτάκης -Δένδιας προσποιούνται τους σκληρούς, ισχυριζόμενοι ότι η ευρωπαική πορεία της Αλβανίας περνά από την Αθήνα.

Φτώχεια και εξοπλισμοί

Η αδυναμία της κυβέρνησης να προωθεί λύσεις στα προβλήματα, διμερή και περιφερειακά, την οδηγούν σε φθηνές επινοήσεις . Η Ελλάδα σε όλη  την πορεία διαπραγματεύσεων των δυτικών βαλκανίων με την ΕΕ, δεν έχει θέσει στο τραπέζι τον παραμικρό όρο. Ο Έντι Ράμα χορεύει κυριολεκτικά πάνω από το πτώμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Αλβανός πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά,  ότι  αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και ετεροκαθορίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου απευθύνεται ο ίδιος για να προωθεί τα αλβανικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το τι λέει η Αθήνα.  Η Τουρκία όμως  που επιδρά μέσω της οικονομίας και της πολιτισμικής δράσης στα δυτικά βαλκάνια  και ιδιαίτερα στο Κόσοβο και τα Τίρανα, με βάση μακροχρόνιο σχέδιο, άρχισε να κινείται πολύ ανησυχητικά κάτω από το αδρανές βλέμμα της Αθήνας, πουλώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Τίρανα με προφανή στόχο να ενισχύσει στρατιωτικά την Αλβανία, το Κόσοβο και όποια άλλη χώρα το επιθυμεί.

Οι έμμεσες καταγγελίες Δένδια για την τουρκική διείσδυση για τον τουρκικό αναθεωρητισμό κλπ είναι φαιδρότητες που δεν πτοούν την Αλβανία, πόσο μάλλον την Τουρκία. Είναι μηδενικής αξίας όπως όλα του τα ταξίδια Δένδια  στην περιοχή και ανά τον κόσμο.
       
“Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομογενείς στην Χιμάρα, όπου μίλησε .  Προκλητικό ψεύδος . Γιατί όταν η μειονότητα αγωνίζεται εδώ και χρόνια να επιλυθεί το πρόβλημα  των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού, που ήταν προαπαιτούμενα για να πάρει η Αλβανία την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι Μητσοτάκης -Δένδιας εξαφανίστηκαν. Τώρα ο πρωθυπουργός χαμηλώνοντας και τον προσωπικό του πήχη και μιλώντας ως πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε τους ομογενείς να έρθουν στην Ελλάδα να τον ψηφίσουν στις εκλογές. Γνωρίζοντας ότι ψεύδεται, ο πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε και στον χαιρετισμό του είπε ότι είναι και θα παραμείνει υποστηρικτής της ευρωπαικής πορείας της Αλβανίας, που έχει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας, στο θέμα του αυτοπροσδιορισμού, της γλώσσας  και των περιουσιών. Πιο χαμηλά πόσο μπορεί να πέσει ...

Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής
 
Αντί όμως να πιέσουν τον Ράμα να ψηφίσεις τους σχετικούς νόμους και να βάλουν βέτο στην ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, τα Τίρανα υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ με την ανακοίνωση ότι αγόρασαν τρία  oπλισμένα τουρκικά drone. Η Σερβία όμως προειδοποίησε την Άγκυρα ότι αν πουλήσει drone στο Κόσοβο θα υπάρξουν συνέπειες.
Η Τουρκία επιχειρεί να συγκροτήσει εκτός από διπλωματικό και στρατιωτικό μέτωπο στην περιοχή, πουλώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε χώρες πάμπτωχες που με δυσκολία επιβιώνουν. Τι το ανησυχητικό λοιπόν συμβαίνει στην γειτονιά μας;

Στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών που προκαλούν ίλιγγο καθώς ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ, έρχεται να προστεθεί και η στρατιωτικοποίηση των χωρών των δυτικών βαλκανίων με την Τουρκία να πρωταγωνιστεί. Η Άγκυρα συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην περιοχή, άλλοτε υποδαυλίζοντας ανθελληνικές πολιτικές όπως στην Αλβανία, άλλοτε εμφανιζόμενη να μεσολαβεί, αλλά κυρίως φαίνεται ότι επηρεάζει ένα μέρος της βαλκανικής πολιτικής ελίτ ξοδεύοντας πολλά χρήματα . Είναι παράδοξο ο πρωθυπουργός μιας χώρας, ο Ράμα εν προκειμένω,  να ευχαριστεί δημόσια τον Ερντογάν για τα drone.   Προφανώς υπάρχει παρασκήνιο. Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα κατασκευάζει και ο Ράμα δεν είναι και ο πιο ακέραιος πολιτικός…. Αλλά το ερώτημα υπάρχει και είναι ανησυχητικό. Τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις της Άγκυρας, αν όχι να στρέψει την Αλβανία εναντίον της Αθήνας, πρώτα διπλωματικά και τώρα στρατιωτικά. Μπορεί η Αλβανία να είναι τώρα ανύπαρκτη απειλή, τι θα συμβεί όμως σε λίγα χρόνια ;

Η Ελλάδα  προσπαθεί να εξευμενίσει  την Αλβανία για να προσέλθει σε συνομιλίες για την υπογραφή συνυποσχετικού, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια προσφυγή στη Χάγη. Είναι σίγουρα λάθος που αποδεικνύεται και από το πλήθος δηλώσεων και ακόμη περισσότερο υπονοούμενων,  Αλβανών πολιτικών που  μάλλον χλευάζουν παρά ασχολούνται σοβαρά με το θέμα.

Υπό αυτό το πρίσμα προκύπτει η ανάγκη αλλαγής πολιτικής έναντι της Αλβανίας. Όχι φυσικά με ένταση, ούτε με εθνικιστικές εξάρσεις. Αλλά με σωστή και ορθολογική οριοθέτηση των σχέσεων. Που ξεκινούν από ένα βέτο στην πρώτη διακυβερνητική υπό τον όρο ότι θα ψηφιστούν οι νόμοι για τη μειονότητα και θα τηρηθεί η συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού και ταυτόχρονα να γίνει η άρση του εμπολέμου καθεστώτος.

Διαφορετικά ο συνδυασμός της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία , με την στρατιωτικοποίηση και την άρνηση για συνομιλίες θα προκαλέσουν ιστορικές ανατροπές που θα ανοίξουν ένα νέο και σίγουρα αχρείαστο μέτωπο για την Ελλάδα.

Πηγή: omegapress.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου