Τσάμπα τα …μπινελίκια! Εμπαίζουν τους δανειολήπτες κυβέρνηση και τράπεζες!

 

Τζάμπα τα …μπινελίκια που χθες ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι «έριξε» στους τραπεζίτες. Ελάχιστοι βέβαια τον πίστεψαν και σήμερα τα όσα ανακοίνωσαν οι τράπεζες αποκαλύπτουν το μέγεθος ακόμη μίας κοροϊδίας με κυβερνητικές ανακοινώσεις που γίνονται για να …ακούγονται και δεν υπάρχει σε αυτές καμία απολύτως αλήθεια και ουσία.

Τι ανακοίνωσαν λοιπόν οι συστημικές τράπεζες;

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τραπεζών, τo σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης κάθε τραπεζικού ιδρύματος έχει ως εξής:

«Δικαιούχοι: Δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.

Εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευάλωτου, δηλαδή:

  • ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ
  • μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
  • συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

Υπαγόμενες οφειλές
: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

«Επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, την Τετάρτη (14/12) μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες. Όπως είπε «είμαι ικανοποιημένος στον βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτό το βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι μια λύση περίπου για 30.000 δανειολήπτες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «ήταν και αυτή η συζήτηση κακή», τονίζοντας πως θα συνεχίσει να πιέζει ώστε να γίνουν οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η επόμενη συνάντηση.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου