Περού: «Σταματήστε τη σφαγή»

 

Ένα μήνα μετά την φυλάκιση του νόμιμου προέδρου του Περού, Πέδρο Καστίγιο, δεκάδες διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες της αστυνομίας.

Η καθημερινή εφημερίδα της Λίμα «La República» κυκλοφόρησε σήμερα με τον τίτλο: «Σταματήστε τη σφαγή».

Χθες, 9 Ιανουαρίου, η περουβιανή αστυνομία πυροβόλησε εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην φτωχή επαρχία των Άνδεων Juliaca, κοντά στη λίμνη Titicaca, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δεκαεπτά πολίτες, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί.

Το πρωτοσέλιδο της περουβιανής εφημερίδας, την επομένη της σφαγής της Juliaca, απευθύνεται στην Πρόεδρο και στο Κογκρέσο και ζητάει: «Σταματήστε τη σφαγή». Αυτός είναι και ο τίτλος του κύριου άρθρου της όποι τονίζεται ότι

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η σφαγή που προκλήθηκε από μια κυβέρνηση που δεν ακούει τίποτα, που χρησιμοποιεί βία χωρίς όρια και που προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ το ανίκανο Κογκρέσο γυρίζει την πλάτη στην πραγματικότητα».

Οι 17 θάνατοι στην Juliaca ανεβάζουν σε 39 τον αριθμό των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία σε διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του προέδρου Pedro Castillo στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στον απόηχο της σφαγής της Juliaca, η κυβέρνηση κήρυξε persona non grata τον Έβο Μοράλες, τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, που υπερασπίζεται σθεναρά την αποκατάσταση του Πέδρο Καστίγιο. Ως απάντηση ο Έβο Μοράλες έγραψε στο Twitter το σύνθημα «Hasta la victoria siempre!» και ότι «Βολιβιανοί και Περουβιανοί, […] είμαστε αδέρφια. (Και) Δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας διχάσουν με το μίσος και τον ρατσισμό τους».

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου