Ελιγμοί πάνω από το πτώμα του κράτους δικαίου.

 

Με μια γνωμοδότηση που ξεσήκωσε ήδη πολιτική και νομική θύελλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος υποστηρίζει ότι  η αρμοδιότητα για ενημέρωση των πολιτών για το αν παρακολουθούνται ή όχι  ανήκει αποκλειστικά στο Τριμελές Όργανο που προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση (5002 του 2022). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Ντογιάκο ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει  αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών  και να τους ενημερώνει για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας.  Άρα δεν μπορεί να πάει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για έρευνα. 

Στην γνωμοδότηση όμως αυτή  αντέδρασε πολύ έντονα  Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος τονίζει ότι ο Ντογιάκος προσπαθεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της ΑΔΑΕ , παρερμηνεύοντας το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε ένα όργιο φημών σχετικά με την πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας  να  συγκαλέσει σύσκεψη για τις 16 Ιανουαρίου , στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι Πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, Μαρία Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Και τα δύο γεγονότα καταγράφονται την στιγμή που κορυφώνονται οι καταγγελίες και εναντίον της κυβέρνησης για την στρατηγική συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά και την σκληρή κριτική που δέχεται η Δικαιοσύνη για την στάση της στο ίδιο ζήτημα αλλά και για πολλές ακόμη υποθέσεις και σκάνδαλα.
Αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Κοντιάδη στην γνωμοδότηση του Ντογιάκου, που επισημαίνει ότι:
“Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος. Είναι προφανές ότι αποσκοπεί στον ευνουχισμό της Αρχής, όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί πριν από λίγες μέρες. Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώνεται άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων”.

Ο Ντογιάκος έχει κατηγορηθεί ότι κάθε άλλο παρά επείγεται να διελευκανθεί η υπόθεση και ότι ουσιαστικά η σχετική έρευνα ήδη καρκινοβατεί, ενώ ασχολείται περισσότερο με το πως διαρρέουν οι πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις παρά για αυτές καθεαυτές τις υποκλοπές. Μάλιστα , με τη γνωμοδότησή του επαναλαμβάνει την απειλή που πρώτα εκστόμισε η Ντόρα Μπακογιάννη για ποινή φυλάκισης 10 ετών στους παραβάτες!

Ως προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρωτοβουλία της ήδη συζητείται ευρέως. Πολλές πηγές εκτιμούν ότι η Σακελλαροπούλου θέλει να προσφέρει την στήριξή της στην ηγεσία της Δικαιοσύνης που δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αν το κάνει αυτό δημόσια το πρόβλημα θα γίνει ακόμη χειρότερο, γιατί όσοι ασκούν κριτική στη Δικαιοσύνη το κάνουν με συγκεκριμένα επιχειρήματα, πάνω σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Αν θέλει να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, τότε υπερβαίνει τον ρόλο της γιατί αρμόδια είναι η κυβέρνηση και η βουλή. Οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η πραγματοποίηση της συνάντησης για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Το πρόβλημα όμως ήδη ξεφεύγει από τα τετριμμένα και εξελίσσεται σε σοβαρό εθνικό ζήτημα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις από πρόσωπα και συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα βασανίζουν κυριολεκτικά το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα όμως, το λαικό αίσθημα που ενίοτε είναι αλάνθαστο αντιλαμβάνεται ότι στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως και σε πολλούς ακόμη χώρους, υπάρχει ανηθικότητα, υπάρχουν αποφάσεις που προκαλούν την κοινωνία, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν απονέμεται δικαιοσύνη και ότι το κράτος δικαίου βουλιάζει στην αναξιοπιστία και στα συμφέροντα.

Αν όλη αυτή η κινητικότητα συμβαίνει μόνο και μόνο για να μην θιγούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, ούτε τα κακώς κείμενα στις σχέσεις κυβέρνησης -δικαιοσύνης, τότε η κρίση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ίσως ανεξέλεγκτη. Από την κρίση αυτή, δεν θα χάσει μόνο η κυβέρνηση και οι δικαστές, θα χάσει κυρίως η Ελλάδα. Ήδη στα διεθνή ΜΜΕ η ελληνική δικαιοσύνη κρίνεται ήδη αρνητικά. Κανείς δεν επιτίθεται στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι θεσμός, οι άνθρωποι όμως που την υπηρετούν είναι εκείνοι που είτε την εξυψώνουν, είτε την γκρεμίζουν. Οπότε η αγωνία του Ισίδωρου Ντογιάκου να μην αποκαλυφθεί το σκάνδαλο σε όλη του την έκταση, είναι επικίνδυνη και για το κράτος δικαίου και για την πίστη της κοινωνίας στο κράτος δικαίου.

Πηγή: omegapress.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου