Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας: Μετά τη Γερμανία στέλνει Leopard και η Αθήνα; - Διαθέτει τα περισσότερα τανκς τέτοιου τύπου στην ΕΕ

 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η «είδηση» από ουκρανικά ΜΜΕ που αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις επόμενες χώρες που θα μεταφέρουν παρόμοια τανκς στο ουκρανικό μέτωπο με την εμπλοκή της Αθήνας να βαθαίνει, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με τη Ρωσία

Η Γερμανία τελικά υποχώρησε στις... πιέσεις και ανακοίνωσε χθες 25 Ιανουαρίου πως προχωρά στην παράδοση ισχυρών αρμάτων μάχης τύπου Leopard για να βοηθήσει την Ουκρανία ώστε να αποκρούσει τις δυνάμεις της Ρωσίας.
Ωστόσο, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η «είδηση» από ουκρανικά ΜΜΕ που αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις επόμενες χώρες που θα μεταφέρουν παρόμοια τανκς στο ουκρανικό μέτωπο, με την εμπλοκή της Αθήνας να βαθαίνει, κλιμακώνοντας έτσι περαιτέρω την ένταση με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό δημοσίευμά του, το ουκρανικό kyivpost.com, σημειώνει ότι αναμένεται αποστολή αρμάτων μάχης και από άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Ολλανδία και η… Ελλάδα.
Όπως τονίζεται, αυτές οι χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να στείλουν Leopard στο Κίεβο.
Η βεβαιότητα του σχετικού ρεπορτάζ προκαλεί πλήθος εύλογων ερωτημάτων με το πιο σημαντικό που πλανάται να είναι: αν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με την ουκρανική πλευρά και τον Zelensky για την αποστολή αρμάτων.

Γερμανικά ΜΜΕ: Οι μεγαλύτεροι στόλοι Leopard βρίσκονται σε Ελλάδα και Τουρκία

«Οι μεγαλύτεροι στόλοι Leopard 2 στη συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι η Ελλάδα και η Τουρκία», μετέδιδε νωρίτερα σε ρεπορτάζ της η γερμανική taz.
Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα από την WELT: «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα: Περίπου 350 τύπου Leopard 2 και 500 τύπου Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 τύπου Leopard 2A4, ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία».
 «Η Αθήνα από μόνη της θα μπορούσε να προμηθεύσει ένα μεγάλο μέρος τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα τανκς που θα λάβει η Ουκρανία

Το μοντέλο που είναι πιο πιθανό να αποκτήσει η Ουκρανία ονομάζεται Leopard 2 A4, 
είναι κλασικό γερμανικό σχέδιο και άμεσος απόγονος των διάσημων γερμανικών τανκς Tiger και Panther του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το όχημα είναι βαριά θωρακισμένο, ιδιαίτερα από μπροστά και εξοπλισμένο με κορυφαία οπτικά και αισθητήρες, καθώς και ισχυρά πυρομαχικά πυροβόλου που μπορούν να καταστρέψουν οποιοδήποτε ρωσικό τανκ σε σχεδόν οποιοδήποτε εύρος εμπλοκής.
Αποτελεί εξέλιξη του Leopard 1 (υπάρχει επίσης στον ελληνικό στρατό) και η κατασκευάστρια KMW κάνει λόγο για ένα «success story».

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία του Leopard 2;

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι με βάρος 55-65 τόνων (ανάλογα με το μοντέλο) το Leopard 2 είναι βαρύτερο από την χωρητικότητα των περισσότερων γεφυρών στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι τα άρματα μάχης θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν από τομέα σε τομέα και οι κατευθύνσεις επίθεσής τους θα είναι αναμενόμενος.

Όπως σε όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης, η πλαϊνή, η οροφή και η πίσω θωράκιση του Leopard 2 είναι σχετικά λεπτή και ευάλωτη σε επίθεση από τα περισσότερα αντιαρματικά όπλα του ρωσικού αποθέματος.

Ως προς την παράδοση των αρμάτων, η Rheinmettal δήλωσε την Τρίτη ότι έχει στη διάθεσή της 29 Leopard που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, ενώ θα πρέπει να ανακαινίσει και άλλα 22 για να μπορέσει να τα παραδώσει μέχρι το... τέλος του 2023.
 
Δεν είναι σαφές, αυτή τη στιγμή, ποιος θα πλήρωνε τη Rheinmettal. 
Η Die Welt ανέφερε την Τετάρτη ότι μόνο στους ευρωπαϊκούς στρατούς υπάρχουν 2.200 τανκς Leopard διαφόρων σημάτων.  


Πηγή: bankingnews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου