Αμόλα καλούμπα! *

 

Μεθαύριο, Καθαρή Δευτέρα, πολλοί θα επιχειρήσουν να πετάξουν χαρταετό και θα ακουστεί το κλασικό «αμόλα καλούμπα», συνοδευόμενο από τρέξιμο για να ανέβει και σταθεροποιηθεί ο χαρταετός. Μόνο που τα φετινά Κούλουμα είναι ιδιαζόντως προεκλογικά, και είναι η «καλούμπα» των κομμάτων που έχει τεθεί σε κίνηση. Έστω και χωρίς κανένα ρεύμα, αφού κανένα κόμμα δεν έχει εμφανή σημάδια επιδοκιμασίας και ανοδικής τάσης – σε μια στιγμή που οι τιμές απογειώνονται και ο καταναλωτής τρελαίνεται για το τι (δεν) μπορεί να αγοράσει πλέον με ένα 20ευρο. 

Τα ρεπορτάζ βομβαρδίζουν το κοινό με τα 16% έως 46% πάνω στις τιμές των βασικών ειδών, ο Άδωνις ανακοινώνει αστεία πρόστιμα για αλυσίδες σουπερμάρκετ που αισχροκερδούν, πέφτουν και ορισμένα επιδόματα «Pass», οι πολίτες μετατρέπονται σε επαίτες πλατφορμών του «ηλεκτρονικού κράτους», οι χορηγοί πάσης φύσεως ποζάρουν… και οι δημοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους, διότι το 2023 θα έχουν πολύ δουλειά.

Εκλογές σε λίγα δεκαήμερα (4-5 ίσως), πιθανά και επαναληπτικές εκλογές, σχεδιασμοί, περιοδείες, υποσχέσεις, ψηφοδέλτια, μικροεκπλήξεις, μεταγραφές, συνεργασίες, συγκολλήσεις, πληθώρα ψηφοδελτίων και υποψηφίων για κάθε γούστο, αλλά… αλλά προσγειωμένες προσδοκίες. Τι θα αλλάξει την επομένη των εκλογών; Τι συγκεκριμένο θα αλλάξει για την πορεία της χώρας; Τι θα αλλάξει στο ήδη δρομολογημένο από μνημόνια και ελίτ πλαίσιο για την καθημερινότητα, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, την άμυνα, το μέλλον, την κοινωνικότητα, τη νέα γενιά; Δυστυχώς κανένα από τα κόμματα που σπέρνουν υποσχέσεις, εγγυήσεις, κυβερνησιμότητα, «κανονικότητα», δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να υποσχεθεί. Ή δεν είναι σε θέση, ούτε νοιάζεται, να μεριμνήσει, να πασχίσει γι’ αυτά.

Παράδειγμα: Έχουμε το δαντελένιο και ελληνικότατο Αιγαίο, αλλά ο Αμερικάνος «Αλ Καπόνε» έχει αποφασίσει να το χωρίσει στη μέση, στον 25ο μεσημβρινό, για να κάνει ρεγάλο το μισό στην «αναθεωρητική» Τουρκία και να ηγηθεί της «συνεκμετάλλευσης» ο ίδιος. Γι’ αυτό και σπέρνει από τώρα νέες βάσεις και επεκτείνει άλλες επί ελληνικού εδάφους. Τσιμουδιά από τα συστημικά κόμματα γι’ αυτά. Ποια ΑΟΖ, ποια κυριαρχία, ποια 12 μίλια; Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν πλήρως, και ορισμένα να αλλάξουν κιόλας σημαία… Οι «φίλοι μας οι Γερμανοί» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξαναφθάσει η χώρα ως κράτος μέχρι τη Λαμία, αν αυτό βολεύει τη διείσδυσή τους στα Βαλκάνια κι αν ωφελούνται από τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε χώρο ελεύθερων ζωνών, φροντίζοντας κι αυτοί να μην χαλάσει ο γερμανοτουρκικός άξονας…

Άλλο παράδειγμα: Έχουμε 700.000 κόκκινα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες σε τιμές εξευτελιστικές στα κοράκια των funds, κοινή συναινέσει και των 3 κομμάτων που ψήφισαν σχετικά, και με τη βούλα της δικαστικής εξουσίας (τυφλή για τους φτωχούς και μικρομεσαίους) και του Αρείου Πάγου. Τι κι αν λένε μέχρι και δεξιά έντυπα πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Έχουμε, επίσης, μια διαρκή, ακαταδίωκτη ιδιωτικοποίηση παιδείας, υγείας, δημόσιων υπηρεσιών, δημόσιας περιουσίας, όπως έχουμε και επίσημες δηλώσεις για άρση κάθε εμποδίου (ακόμα και συνταγματικού) για την απρόσκοπτη πώληση οτιδήποτε μπορεί να πωληθεί («και τη μάνα μας και τον πατέρα μας»), φθάνει να τσεπώνουν κάποιοι κάποια μίζα.

Έχουμε και μια κοινά συμφωνημένη διαχείριση της φτώχειας και της αισχροκέρδειας υπέρ των ελίτ, μέσα από τη διαρκή επιδοματοποίηση, τη διάλυση των όποιων εργασιακών σχέσεων προστάτευαν κάπως τους εργαζόμενους, την επικρότηση της ασυδοσίας των εργοδοτών, την ατιμωρησία όλων των δικών τους «παιδιών» όταν ξεπερνούν κάποια όρια ή τους τσακώνουν επ’ αυτοφώρω. Λιγνάδης, Πάτσης, Μίχος… για να μην θυμηθούμε τις λίστες Λαγκάρντ, τα όσα χρωστάνε οι Έλληνες ολιγάρχες σε ΙΚΑ και εφορίες, τις συμπράξεις κράτους-επιχειρήσεων και υποκόσμου σε όλα τα επίπεδα.

Τώρα που όλοι μεταμφιέζονται προεκλογικά ως φιλολαϊκοί και φιλεύσπλαχνοι, παριστάνοντας πως δεν γνωρίζουν ή δεν μετέχουν καθόλου στο έγκλημα, ας δείξουμε πως η «γκρίζα ζώνη» που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και δεν ξέρουν τι θα κάνει στις προσεχείς εκλογές (αυτό που παλιότερα κατέγραφαν ως «Κανέναν»), πέρα από το μαύρισμα που πρέπει να τους ρίξει, ετοιμάζει τον «χαρταετό» της: δηλαδή να κρατήσει ψηλά την κοινωνία και τη χώρα.

«Κράτα κεφάλι καλά, μετά τρέξε και αμόλα καλούμπα»!
Για τους πόθους, τους καημούς, το μέλλον, την προκοπή, τον Τόπο!

* editorial από τον 'Δρόμο' που κυκλοφορεί

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου