Το ΕΑΜ και η Εθνική Αντίσταση είναι η τιμή και η δόξα της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός οφείλει να επανορθώσει

 

Του Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη *

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που, μέσα στην αίθουσα της Βουλής, χαρακτήρισε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ως μία από τις «χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας», είναι ανιστόρητη και διχαστική, μακριά από τις ανάγκες των καιρών και το δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Δυστυχώς, η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, την ώρα, μάλιστα, που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και απειλείται από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και επεκτατισμό, δυναμιτίζει την αναγκαία εθνική ενότητα. Βρίσκεται, δε, στον αντίποδα της ιστορικής ομιλίας στη Βουλή του Ανδρέα Παπανδρέου στις 17 Αυγούστου 1982 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης (νόμος 1285/1982). Είχε πει τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου:

«Δεν ήρθαμε, όμως, εδώ σήμερα για να δικάσουμε. Πολύ περισσότερο, δεν ήρθαμε για να διχάσουμε! Ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η εθνική ενότητα. Ασφαλώς, έστω και ύστερα από τόσα χρόνια, έχουμε χρέος να γυρίσουμε με ευγνωμοσύνη τη σελίδα της Ιστορίας σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν. Ασφαλώς, έστω και μετά από τόσα χρόνια, αποτελεί χρέος μας να αποδώσουμε τιμή σ’ αυτούς που ξεχάστηκαν, σ’ αυτούς που εξαιρέθηκαν, σ’ αυτούς που διώχθηκαν. Δεν θα ακολουθήσουμε μία εγκληματική διασπαστική τακτική. Όταν μπορούμε σήμερα, επιτέλους, να θυμόμαστε με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είχε ακολουθήσει, την ΕΠΟΝ, τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ. Όταν μπορούμε να θυμόμαστε αυτά, δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε τον ρόλο του ΕΔΕΣ, της ΕΚΚΑ, του 5/42, της ΠΕΑΝ, μα και κάθε ανοργάνωτου και αυθόρμητου Έλληνα πολίτη».

Ο ένδοξος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί συνέχεια του έπους του ’40. Η Εθνική Αντίσταση, με το ΕΑΜ ως κύρια δύναμή της, ένωσε τους Έλληνες στον αγώνα εναντίον της τριπλής βάρβαρης Κατοχής, ανόρθωσε το ηθικό των πολιτών κι έσωσε τον Λαό από την πείνα. Με την ένοπλη και άοπλη δράση της η Εθνική Αντίσταση, με την καθολική συμμετοχή του Λαού και πρωταγωνιστή το ΕΑΜ, έπληξε καίρια τους κατακτητές, τόσο το γόητρο όσο και την επιχειρησιακή τους δυνατότητα, απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση και γλίτωσε τον ανθό της νεολαίας μας από τα κάτεργα του Χίτλερ, ματαίωσε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στη Θεσσαλονίκη και καθήλωσε μεγάλο όγκο γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στερώντας τα από άλλα, κρίσιμα για την έκβαση του Πολέμου, μέτωπα και δημιούργησε το θαύμα της Ελεύθερης Ελλάδας της ΠΕΕΑ με τους πρότυπους θεσμούς δημοκρατικής οργάνωσης και λαϊκής εξουσίας.

Δικαίως η Εθνική μας Αντίσταση, με το ΕΑΜ στην πρωτοπορία, έχει αναγνωρισθεί ως καταλύτης στη δημιουργία του κινήματος της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό και συνεχίζει να εμπνέει και να ενώνει τις νεότερες γενιές στον αγώνα εναντίον της φασιστικής βαρβαρότητας και της υποτέλειας!

Ας το καταλάβουν όλοι: το ΕΑΜ είναι δικαιωμένο ιστορικά στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λαού. Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν παραχαράσσεται!

* Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου