Ιδιώτες αρπακτικά της υγείας έτοιμοι για ιδιωτικά ΑΕΙ


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Μετά την καλοκαιρινή ανακοίνωση του ομίλου CVC για συνεργασία με ιδιωτικά Πανεπιστήμια στο χώρο της Υγείας, προχθές ήταν η σειρά του επικεφαλής του ομίλου Ιατρικό Κέντρο να ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας Ιατρικής Σχολής. Δεν είναι παράξενο ότι οι δυο μεγαλύτεροι όμιλοι στο χώρο της Υγείας «μυρίστηκαν ψητό» και κάνουν σχέδια. Η περίπτωση είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το αν υπάρχει ανάγκη και ποιοι ωφελούνται από την πρόθεση δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 65.000 περίπου γιατροί, από τους οποίους περίπου 25.000 δουλεύουν στο ΕΣΥ, 20.000 συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κ.λπ. και 20.000 είναι ιδιώτες. Η αναλογία ιατρών ανά κάτοικο στην Ελλάδα είναι 6,1/1.000 κατοίκους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 3,8/ 1.000 κατοίκους. Από αυτή την άποψη η δημιουργία νέων ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ιατρική προφανώς δεν δικαιολογείται από στενά οικονομική πλευρά. Ούτε βεβαίως μπορεί να αιτιολογηθεί από την λεγόμενη «αριστεία» της κυβέρνησης γιατί είναι γνωστό ότι Ιδιωτικό ΑΕΙ στην Ιατρική θα σημαίνει ότι φοιτά όποιος έχει 30.000 ευρώ ετησίως για δίδακτρα.

Επίσης η δημιουργία ιδιωτικής Ιατρικής σχολής δεν πρόκειται να ανεβάσει τις παροχές στην Υγεία , αφού είναι γνωστό ότι χιλιάδες ιατροί περιμένουν θέση και όσοι έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια πολλές φορές μεταναστεύουν. Σε μια ταξική κοινωνία όμως αυτά που φαίνονται «παράλογα», έχουν λογική. Οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές στο χώρο της Υγείας θα βρουν ένα πρόσθετο έσοδο από παχυλά δίδακτρα χρησιμοποιώντας τις υποδομές τους.

Συγχρόνως θα φτιάξουν και μια κατηγορία φθηνού ιατρικού προσωπικού που θα εκπαιδεύεται και θα απασχολείται στα ΑΕΙ και στις ιδιωτικές κλινικές. Θα ενταθούν οι ανισότητες στους Ιατρούς ανάμεσα στους μεγαλοαστούς γιατρούς, την «εργατική αριστοκρατία» και τους απλούς εργαζόμενους γιατρούς, ειδικευόμενους, κλπ. Στο τέλος δε, ο λογαριασμός από όλη αυτή την κατάσταση, θα περάσει στην τσέπη του πολίτη και του εργαζόμενου.

 * Ο Γ. Παυλόπουλος είναι οικονομολόγος, εργαζόμενος στον τραπεζικό τομέα.

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου