Η Ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας Δούρειος Ίππος για την Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας


Του Νίκου Στραβελάκη

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πολυπληθής φιλικός της τύπος έχουν κάνει τη διάσπαση και την εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ προπέτασμα καπνού απέναντι στην ακρίβεια, τη λιτότητα και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν στην Υγεία, τη Παιδεία και την εργασία.

Θα αντισταθώ λοιπόν στο πειρασμό της ενασχόλησης με τον «μαξιλαροπόλεμο» του κ. Κασσελάκη, της κ. Αχτσιόγλου και του αποχωρήσαντος κ. Τσακαλώτου και θα ασχοληθώ με τη διασύνδεση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία με τη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και εν τέλει με την κοινωνική ανισότητα.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες μεγάλος ιδιωτικός όμιλος στο χώρο της υγείας (Οικονομικός Ταχυδρόμος 16/11/2023) ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να ιδρύσει ιδιωτική Ιατρική σχολή. Είναι η τρίτη σχετική ανακοίνωση ιδιωτικού ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι παροχής υπηρεσιών υγείας φιλοδοξούν να ιδρύσουν Ιατρική σχολή.


Στο πεδίο αυτό τα έχουν βρει με τη κυβέρνηση (αλίμονο που δεν θα τα έβρισκαν) η οποία προσπαθεί να παρακάμψει τι απαγορεύσεις του άρθρου 16 νομοθετώντας την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι σχολές στην Ελλάδα δεδομένου μάλιστα ότι στις Αγγλοσαξονικές χώρες η Ιατρική είναι μεταπτυχιακό δίπλωμα που ακολουθεί προπαρασκευαστικό δίπλωμα σε συναφές αντικείμενο όπως η βιολογία. Με άλλα λόγια κανένα ξένο πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του δεν θα δώσει πτυχίο Ιατρικής χωρίς ο απόφοιτός να έχει φοιτήσει στη δική του Ιατρική σχολή.

Γεννιέται λοιπόν το εύλογο ερώτημα γιατί υπάρχει ο διακαής πόθος των ιδιωτικών νοσοκομείων να ιδρύσουν Ιατρικές σχολές. Η απορία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές. Συγκεκριμένα, έχει αναλογία 6,1 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,8 γιατροί ανά 1000 κατοίκους. Νομίζω ότι αυτό που θέλουν είναι η δυνατότητα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να γίνουν «πανεπιστημιακά» νοσοκομεία και με αυτό το τρόπο να μπορούν να δώσουν «ειδικότητα» στους αποφοίτους των Ιατρικών σχολών των κρατικών πανεπιστημίων ή/και πανεπιστημίων του εξωτερικού. Έτσι θα βρουν φθηνό εργατικό δυναμικό πρόθυμο να στελεχώσει τις εφημερίες τους αντί να περιμένει στις λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων.

Παράλληλα όντας «πανεπιστημιακά» νοσοκομεία θα μπορέσουν να ενταχθούν ποιο εύκολα στο Σύστημα Υγείας όπως αποβλέπει η κυβέρνηση. Στόχος της Νέα Δημοκρατίας είναι να αναθέσει σειρά λειτουργιών των κρατικών νοσοκομείων σε ιδιώτες. Είναι πολύ ποιο εύκολο να το κάνει σε υποτιθέμενες «πανεπιστημιακές» κλινικές παρά στις κλινικές κάποιου ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Τώρα πώς γίνεται να χαρακτηριστούν σαν «πανεπιστημιακά» νοσοκομεία που ανήκουν σε Fund ή σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είναι μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλο το κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όχι παραρτήματα ανωνύμων εταιρειών.

Πάντως το κέρδος για τους ιδιώτες θα είναι διπλό. Από τη μια θα έχουν έσοδα από την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο και από την άλλη θα γλιτώσουν την καταβολή Clow Back από την υπέρβαση του πλαφόν της νοσοκομειακής δαπάνης που θέτει η ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει οι επενδύσεις των ιδιωτών σε υποδομές και τεχνολογία στον κλάδο τη υγείας θα εκπίπτουν από το Clow Back. Είναι εξοργιστικό από τη μία η ΕΕ να συνεχίζει να εφαρμόζει αυτό το μνημονιακό μέτρο και από την άλλη η κυβέρνηση να το εκμεταλλεύεται για να κατεδαφίσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Είναι σαφές ότι το σχεδιαζόμενο νέο καθεστώς της δημόσια υγείας θα βασίζεται σε «καλυπτόμενες» και «μη καλυπτόμενες» δαπάνες. Δηλαδή, θα μπαίνει ο άρρωστος στο νοσοκομείο θα ακολουθούν το πρωτόκολλο και όποια επιπλέον εξέταση η αγωγή θα πρέπει να την πληρώσει. Με άλλα λόγια θα νοσηλεύεται με βάση το βαλάντιό του είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο νοσοκομείο. Σε αυτό το καθεστώς μάλιστα τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αφού θα μπορούν να συμψηφίζουν το Clow Back με τις επενδυτικές τους δαπάνες.

Όλα αυτά τα αναφέρω κυρίως για εκείνους που ελαφρά τη καρδία λένε γιατί να μην γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση είναι στην ουσία Δούρειος Ίππος για την ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών όπως η δημόσια υγεία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η μορφωτική ανισότητα είναι η βάση και της έντονης εισοδηματικής ανισότητας που με τη σειρά της αντανακλάται σε ανισότητα στις κοινωνικές παροχές όπως η υγεία. Η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας λοιπόν υπερβαίνει το στόχο ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος και αφορά το σύνολο των κοινωνικών παροχών.        

* Διδάσκων του  Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου