Μάλλον φταίγανε τ’ άστρα

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ήταν πολιτική επιλογή ή απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη μόνον τα επιστημονικά δεδομένα;

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Δεκαεννέα ευρωπαϊκές χώρες πάγωσαν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της σουηδοβρετανικής φαρμακευτικής στα μέσα Μαρτίου 2021. Τότε, μίλησαν για προληπτικό μέτρο. Αν και καμία χώρα δεν υποστήριζε αιτιολογική συσχέτιση της θρομβολογικής εμβολής με το εμβόλιο, αρκετοί ανησύχησαν και ευλόγως.

Ήταν πολιτική επιλογή ή απόφαση που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη μόνον τα επιστημονικά δεδομένα; Ήταν όλα, τότε, μπερδεμένα και στραβό το κλήμα με την ΑstraZeneca. Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, περιορισμοί στη χορήγησή του σε υποκατηγορίες πληθυσμού, διαφορετικές σε κάθε χώρα, αν και ο ΕΜΑ είχε δώσει έγκριση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωρινή παύση εμβολιασμών υγειονομικών σε περιοχές της Σουηδίας, καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις, και τα περιστατικά θρόμβωσης. Ιδίως τα τελευταία συνέβαλαν στο να μην έχει ζήτηση το εμβόλιο, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε.

Ο ΕΜΑ, ο ΠΟΥ και η πλειονότητα των ειδικών επαναλάμβανε ως μάντρα τα οφέλη που υπερτερούν του κινδύνου. Το σπάνιο σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εμφανίστηκε σε 2-3 άτομα ανά 100.000, που εμβολιάστηκαν με το Vaxzevria, σύμφωνα με τον Guardian.

Για τον Τζέιμι Σκοτ, πατέρα δύο παιδιών, που υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μετά τον εμβολιασμό τον Απρίλιο του 2021, κι είναι ανίκανος να εργαστεί, η βλάβη είναι 100%. Έχει ήδη καταθέσει αγωγή κι αν δικαιωθεί, έχω την αίσθηση ότι θα αποζημιωθεί από το βρετανικό δημόσιο, καθώς είχε συμφωνηθεί η απαλλαγή της εταιρείας για τυχόν αποζημιώσεις, υπό τον όρο να παραδώσει ταχύτατα ένα εμβόλιο. Δεν είναι η μόνη αγωγή, καθώς έχει κατατεθεί στη Βρετανία και ομαδική από 51 οικογένειες.

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 13.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις σε ένα κυβερνητικό ταμείο που αποζημιώνει για προβλήματα από όλα τα εμβόλια κατά του Covid-19. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο 12 άτομα έχουν πληρωθεί.

Η ομοσπονδιακή επιτήρηση εντόπισε προβλήματα στην πήξη του αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και έναν πιθανό κίνδυνο εγκεφαλικού μετά από εμβολιασμούς mRNA.

Τι καταλαβαίνουμε εμείς οι αδαείς απ’ όλα αυτά; Η AstraZeneca δεν θα τα βάψει μαύρα, τελικά -απαλλάσσεται από ένα βάρος, όταν έχουν μειωθεί οι εμβολιασμοί δραστικά. θα περάσουν χρόνια για την κατανόηση των παρενεργειών, γενικά και γι’ αυτό χρειάζονται εμπεριστατωμένες μελέτες, ειδικά. Ειδάλλως, θα πρέπει να ψάχνουμε κάποιες «αυθεντίες» που νομίζουν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από τις καφετζούδες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου