BRICS: Θέτουν βάσεις νέου συστήματος πολυμερούς εμπορίου


Του Δημήτρη Σκουτέρη *

Ας θυμηθούμε την μεθοδολογική προσέγγιση της Λαγκάρντ το 2018 με την ιδιότητα  της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όταν ισχυρίζονταν ότι «Το πολυμερές σύστημα εμπορίου κινδυνεύει με διάλυση».

«Έχουμε ένα σύστημα βασισμένο σε κοινούς κανόνες και μοιρασμένες ευθύνες, το οποίο απειλείται να διαλυθεί» είχε αναφέρει η Λαγκάρντ προσθέτοντας πως «εάν τελικά αυτό συμβεί, θα είναι μία ασυγχώρητη, συλλογική αποτυχία πολιτικής». Η επικεφαλής του Ταμείου θύμισε ότι το ελεύθερο εμπόριο, στη βάση πολυμερών συμφωνιών, συνέβαλε στο να βγουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες και τα αντίποινα θα οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις «να μείνουν μακριά από τον προστατευτισμό σε όλες τις μορφές τους».

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως «η ιστορία δείχνει ότι οι περιορισμοί στις εισαγωγές βλάπτουν τους πάντες, ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές». «Όχι μόνο οδηγούν σε ακριβότερα προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά εμποδίζουν επίσης το εμπόριο να διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο του στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στη διάδοση των νέων τεχνολογιών» παρατήρησε.

Τι συμβαίνει σήμερα; Με αφορμή -προσοχή αφορμή όχι αιτία- τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτοί που ελέγχουν το «βαθύ Κράτος» των ΗΠΑ επέβαλλαν μαζικές και άνευ προηγουμένου κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ακολούθησαν ως πιστοί υπηρέτες των αμερικάνικων συμφερόντων, οι «πολιτικά ανάπηρες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» και η καθοδηγούμενη από τα Lobbies ηγεσία της ΕΕ. Υπολογίζεται σε 210 δισ. € η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν δεσμευθεί από την ΕΕ και στις χώρες της G7. Στόχος να γονατίσει δήθεν οικονομικά η Ρωσία, αλλά στην ουσία να μην απωλέσουν την όποια ισχύ διαθέτουν  οι ΗΠΑ από Κίνα-Ρωσία-Ινδία .

Πόσο γονάτισε η Ρωσία όταν σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το  ΑΕΠ της  το 2023 αυξήθηκε κατά 3,6% ; Η Ρωσία είτε ως αυτοτελής κρατική οντότητα, είτε ως μέλος των BRICS, παρά τον πόλεμο, παρουσιάζει μια συνολική ανοδική πορεία η οποία δημιουργεί νέα γεωοικονομικά δεδομένα. Ας το σκεφτούν οι νοσηροί εγκέφαλοι που μετατρέπουν σε πολεμικές οικονομίες τις οικονομίες της Δύσης αντί να προβληματίζονται πώς θα βγάλουν την ΕΕ και τα κράτη τους από την κρίση ΕΙΡΗΝΙΚΑ. Οι απολίτιστοι δυτικοί ομνύουν στον Θεό του πολέμου όταν μόνον οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για τουλάχιστον 50 πολέμους-πραξικοπήματα- στρατιωτικές παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες χώρες . Οι ΗΠΑ διαχρονικά επιδιώκουν την εδραίωση μιας παγκόσμιας αμερικανικής σφαίρας επιρροής αλλά και τις αλλαγές των κυβερνήσεων ή και του καθεστώτος που απαιτούνται σε διάφορες χώρες ώστε να πραγματοποιηθεί η εδραίωση αυτή.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για να χειραγωγήσει εις βάθος Λαούς και κυβερνήσεις εξαπολύει μια συνεχή προπαγάνδα που σκοπίμως μπερδεύει την αυτοδικία με την αλήθεια, δαιμονοποιεί τον αντίπαλό και αντικαθιστά την ανάλυση από  ευσεβείς πόθους. Έτσι υποστηρίζει ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας γίνεται δήθεν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας  εναντίον του αυταρχισμού. Συστηματικά αγνοεί τον εναγκαλισμό Ζελένσκι με τους Ουκρανούς Ναζί. Από τον «Πατριώτη της Ουκρανίας» και την «Εθνικο-κοινωνική Συνέλευση» ,το παραστρατιωτικό Pravy Sector (Δεξιός Τομέας) και το κόμμα Svoboda (Ελευθερία) ως το Τάγμα Αζοφ, όλοι τους Ναζί και Ακροδεξιοί. Αυτούς στήριξαν ΗΠΑ-ΕΕ-Κράτη μέλη της ΕΕ και τώρα υποκριτικά κλαψουρίζουν για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ήδη πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους ότι αφήσαμε στο παρελθόν τον μονοπολικό κόσμο και εισήλθαμε στο πολυπολικό. Νέες συμμαχίες μεταξύ των χωρών του Νότου στον αγώνα τους να αντιμετωπίσουν τον αδίστακτο Βορρά που επί χρόνια τους εκμεταλλεύεται άγρια επιβάλλοντας την «άνιση ανταλλαγή» σε όλα τα πεδία της οικονομίας-της πολιτικής-της κοινωνίας .

Ελπίδα για τις χώρες του Νότου (με την οικονομική-κοινωνική έννοια) είναι οι BRICS. Σε προγενέστερη ανάρτηση ( https://www.militaire.gr/nea-oikonomika-kai-geopolitika-dedomena-apo-tis-nees-eisodoys-choron-stoys-brics/) είχαμε αναφέρει: « Εν αρχή ην : Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα- Νότιος Αφρική. Το ακρωνύμιο BRICS τους ακολουθούσε. Οι χώρες αυτές διακηρύσσουν ότι συνεργάζονται για να ενισχύσουν την εκπροσώπηση των αναδυόμενων οικονομιών σε ένα νέο παγκόσμια φόρουμ. Το 2014, οι BRICS ίδρυσαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε αναδυόμενες χώρες. Μέχρι το τέλος του 2022, το ίδρυμα είχε χρηματοδοτήσει 98 project, διαθέτοντας συνολικά 32,4 δισ. δολάρια.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 όμως γίνονται στην ουσία  BRICS +, λόγω της ένταξης σε αυτό το μπλοκ άλλων πέντε Κρατών. Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία γίνονται μέλη των BRICS από την 1η Ιανουαρίου, διπλασιάζοντας τα μέλη της σε 10».

Την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS, για το 2024 ασκεί η Ρωσία, γεγονός που ο διορατικός Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί ευκαιρία:

για να βαθύνουν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας,
να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πόσο διαφορετικά προσεγγίζουν την πολιτική και την ασφάλεια, την οικονομία, τις πολιτιστικές και τις ανθρωπιστικές επαφές.
Ποια είναι τα νέα εργαλεία προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της υψηλής τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Πόσο σέβονται αρχές όπως η κυριαρχία κάθε κράτους, η διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών αλλά και των οικονομικών μονάδων.
Στόχοι μεταξύ των άλλων η φιλοδοξία να διαμορφωθεί μια πολυπολική διεθνής τάξη και ένα δίκαιο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και εμπορικό σύστημα .    
Πλέον των 200 συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ρωσικής Προεδρίας. Ήδη έχουν αρκετές διεξαχθεί με ελπιδοφόρα μηνύματα. Στην 14η  σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας των BRICS τέθηκε δια της Υπουργού κας Oksana Lut η ιδέα σύστασης ενός «Ανταλλακτηρίου Σιτηρών».

Οι δηλώσεις της ενδεικτικές της διαφορετικής αντίληψης που κυριαρχεί στους κόλπους  αυτών των χωρών: « “Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες μέλη των BRICS για την υποστήριξή τους στη ρωσική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανταλλακτηρίου σιτηρών BRICS. Τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα εργαστούμε μαζί με τους συναδέλφους μας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας και την ανάπτυξη της δυνατότητας διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα των χωρών BRICS».

Στη ίδια συνάντηση οι υπουργοί έθιξαν επίσης τα βασικά ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας των BRICS, καθώς και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια .Σύμφωνα με την κα ΛΟΥΤ “Οι χώρες BRICS έχουν το 30% περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον κόσμο. Παράγουμε από κοινού περίπου το 40% των σιτηρών, το 50% των ψαριών, το 50% των γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως. Επομένως, στην πραγματικότητα, οι χώρες BRICS είναι βασική πλατφόρμα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

Οι χώρες που θα εμπλακούν σε αυτό το ανταλλακτήριο θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τοπικά τους νομίσματα και όχι το δολάριο. Μάλιστα έχουν προχωρήσει τώρα ένα βήμα παραπέρα και σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο μηχανισμό για τις εξαγωγές ψαριών, όπου τα τοπικά νομίσματα θα είναι ο κύριος τρόπος πληρωμής και όχι το δολάριο ΗΠΑ. Λάβετε υπόψη ότι Η Κίνα, μέλος των BRICS, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ψαριών στον κόσμο εξάγοντας θαλασσινά αξίας 10,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η  Ινδία εξάγει επίσης σχεδόν το 17% των προϊόντων ψαριών και θαλασσινών της σε όλο τον κόσμο. Η συνολική αξία των εξαγωγών ψαριών της Ινδίας ανέρχεται κοντά στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Ρωσία προσπαθεί μέσω των μηχανισμών των «Ανταλλακτηρίων» των BRICS να μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.

Το 2010, το 84% του εμπορίου στην Κίνα διακανονιζόταν σε δολάριο ΗΠΑ και το 0,3% σε κινεζικό γιουάν. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει το 2024 αφού η συμμαχία BRICS ξεκίνησε την πρωτοβουλία αποδολαριοποίησης. Ήδη το 52% του εμπορίου στην Κίνα διακανονίζεται σε γιουάν Όχι μόνο η Κίνα, αλλά ακόμη και η ομόλογή της Ρωσία στο BRICS χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το κινεζικό γουάν για διασυνοριακές συναλλαγές.

* Πολιτικός Αναλυτής, skouterisd@gmail.com, @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου