Προσεχώς... γυμνή η αμερικανική οικονομία

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Οι μονίμως αισιόδοξοι μετάφρασαν την ανακοίνωση της προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γιέλεν, στις 20 Σεπτεμβρίου ως μήνυμα αισιοδοξίας. Στην πραγματικότητα η προαναγγελία μείωσης του ισολογισμού της FED καθώς από τον Οκτώβριο θα σταματήσει να επανεπενδύει τα κέρδη που αποφέρουν με τη λήξη τους όσα ομόλογα συγκέντρωσε απ’ όταν ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, στα τέλη του 2008, δημιουργεί ανησυχίες. Σε συνδυασμό μάλιστα με την προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων ο κίνδυνος είναι να οδηγηθούμε σε μια νέα ύφεση ή να χαθούν ακόμη κι αυτοί ρυθμοί μεγέθυνσης του αμερικανικού ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (ή η εκτύπωση χρήματος, όπως χαρακτηρίστηκε) που ξεκίνησε από τον προκάτοχο της Γιέλεν, Μπεν Μπερνάνκε, και περιελάμβανε την αγορά κρατικών ομολόγων και τίτλων που ως κάλυμμα είχαν άλλους τίτλους προερχόμενους από την κτηματική αγορά οδήγησε στον τετραπλασιασμό του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας. Η αξία του σήμερα φτάνει τα 4,52 τρισ. δολ. με τα 3,7 τρισ. να έχουν αγοραστεί κατά τη διάρκεια των τριών κύκλων Ποσοτικής Χαλάρωσης! Με αυτό το ιλιγγιώδες ποσό μπορεί κάποιος να αγοράσει τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη S&P ή εναλλακτικά τις περισσότερες εταιρείες που τον απαρτίζουν.

Η διόγκωση του ισολογισμού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμοί μεγέθυνσης των ΗΠΑ ήταν λίγο-πολύ κρατικά επιχορηγούμενοι. Αν δεν υπήρχε το κράτος – διασώστης να κάνει τη βρόμικη δουλειά η αμερικανική οικονομία θα συνέχιζε να είναι τελματωμένη. Μάρτυρας τα 4,52 τρισ. δολ… Σύντομα λοιπόν θα δούμε τον βασιλιά… γυμνό!

Τα ερωτηματικά για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αυξάνονται εξ αιτίας ενός ακόμη λόγου: της αναγγελίας ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων. Προβλέπεται για τη ακρίβεια 1 ακόμη αύξηση το 2017, 3 το 2018 και 2 το 2019. Δεδομένης της πολύ υψηλής μόχλευσης η άνοδος των επιτοκίων θα αυξήσει το κόστος των δανειακών κεφαλαίων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Το δωρεάν χρήμα επί σχεδόν μια δεκαετία που επέτρεπε τον αθρόο δανεισμό, εν ολίγοις, τελειώνει κι αυτό.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα με την οποία η κεντρική τράπεζα θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της, με την λήξη κάθε ομολόγου. Προβλέψεις ωστόσο εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή η επαναφορά του ισολογισμού στο ύψος που είχε πριν την κρίση, ενδέχεται να απαιτήσει ακόμη και 15 ή 20 χρόνια. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ωστόσο δεν έχουν δεσμευτεί για το παραμικρό. Ούτε καν για το ποιο πρέπει να είναι το ύψος του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας στις σημερινές συνθήκες, δεδομένου για παράδειγμα ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 από τα χαμηλότερα επίπεδα που άγγιξε στην κρίση έχει αυξηθεί κατά 250%. Κι έπραξαν μάλλον σοφά δοθέντος ότι η πιθανότητα να συμβούν αμφότερα τα σχέδια, να αυξηθούν τα επιτόκια και να ξεφουσκώσει ο ισολογισμός, είναι σχεδόν μηδενική… Και γίνεται σίγουρα μηδενική αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ακριβώς το ίδιο θα αρχίσει να κάνει η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Ή θα μπορούσε να συμβεί σε μια οικονομία απαλλαγμένη από κυκλικότητες και κρίσεις. Τέτοια οικονομία όμως ακόμη δεν υπάρχει…

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "neaselida.news"

Πηγή: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου