Γιατί χαίρονται τα όρνεα πατέρα;

Του mitsos175

Είδηση πρώτη: H Lockheed Martin Aeronautics, η Αμερικάνική εταιρεία κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών, όπως το stealth F-35, η ίδια που θα αναβαθμίσει τα F-16, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους. Εκτιμάται ότι απασχολεί περισσότερα από 97.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχουν αρκετές συγκρούσεις στον κόσμο για να υποστηριχθούν, εμπορικά, προωθημένα οπλικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Hellfire και τα μαχητικά F-35 της Lockheed. Ο Ρίτσαρντ Σάφραν, αναλυτής που παρακολουθεί τη Lockheed, είπε ότι είναι πολύ θετικός ως προς τις προοπτικές των μετοχών των αμυντικών βιομηχανιών και πιστεύει ότι ο κλάδος βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου εικοσαετούς κύκλου αυξανόμενων δαπανών. Προβλέπονται ουσιαστικές και σταθερές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες».

Προφανώς αυτό δεν θα συμβεί μόνο σε μια χώρα, αφού η αύξηση των αμυντικών δαπανών ενός κράτους φέρνει ανάλογη αύξηση δαπανών για όπλα σε χώρες με συγκρουόμενα συμφέροντα. Μπαίνουμε λοιπόν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

«Η κερδοφορία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις της Wall Street…. Η αισιοδοξία της αγοράς (Σημείωση: προσέξτε χαρά για τους πολέμους) φαντάζει λογική δεδομένων των συγκρούσεων που μαίνονται στον κόσμο. Αυτό μεταφράζεται σε συνεχείς και επιταχυνόμενες αμυντικές δαπάνες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και αλλού. Το ένα πέμπτο των πωλήσεων της Lockheed προέρχεται από αγορές του εξωτερικού». Φέτος έκλεισε συμφωνίες ύψους άνω των 51 δις $.

Είδηση δεύτερη πολύ σχετική:
Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για μια σειρά Παραβίασης Συμφωνιών που έγιναν με σκοπό τη μείωση των αμυντικών δαπανών και τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε: «Η Μόσχα δεν θα βγει πρώτη από τυχόν υπάρχουσες συνθήκες, αλλά θα υπάρξει μια άμεση, συμμετρική απάντηση, αν η Ουάσιγκτον αποφασίζει να τις εγκαταλείψει. Η εχθρική πολιτική της Ουάσινγκτον επιστρέφει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στο 1950, αν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε τουλάχιστον περισσότερος αμοιβαίος σεβασμός»!

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον παραβιάζει κατάφορα τη συμφωνία με το Ιράν, την καταστροφή χημικών της όπλων, ενώ απειλεί άμεσα τη Β. Κορέα.

Τυχαία λοιπόν η χαίρεται εταιρεία; Και η ερώτηση είναι: Μήπως όλα αυτά γίνονται για μεγαλύτερη κερδοφορία των εταιριών όπλων; Μήπως επίτηδες ο αλλοπρόσαλλος Πρόεδρος βρίσκει, ή ακόμα και κατασκευάζει αφορμές, δημιουργεί μείζονες κρίσεις, για να έχει τζίρο η Lockheed και παρόμοιες εταιρίες; Πώς άραγε ξέρει μια εταιρία τι θα κάνουν στον Προϋπολογισμό τους τα κράτη παγκοσμίως; Μόνο αν κατευθύνει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να είναι σίγουρη για κάτι τέτοιο.

Δεν θα μπω λοιπόν στο ψευτοδίλημμα: πολλά αναβαθμισμένα F-16 ή λίγα F-35. Θα πω πως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να δοθεί στους πολεμοκάπηλους. Γιατί θα τους ανοίξει η όρεξη. Δεν μας φτάνουν οι τοκογλύφοι των τραπεζών, πλάκωσαν και οι έμποροι όπλων… 



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου