Σε ηλίθιους νομίζουν ότι απευθύνονται;

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Λένε πώς ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες. Την είδηση την κοιτάζω από το πρωί και από όσο ξέρω δεν έχει διαψευστεί.

Η κυβέρνηση θα μεταθέσει την ανάρτηση των φετινών ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ για μερικές μέρες ώστε να μην επισκιάσουν τις φιέστες για την «έξοδο από τα μνημόνια».

Αναρωτιέμαι πραγματικά εάν θεωρούν ότι το
Η κυβέρνηση επιμένει να πιστεύει ότι μπορεί με φτηνά επικοινωνιακά τρικ
να βελτιώσει τις εκλογικές προοπτικές της

εκλογικό σώμα αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν στοιχειώδη λογική.

Ο καθένας μας περιμένει τον ΕΝΦΙΑ, το ξέρει εδώ και μήνες. Υπάρχει και το ερώτημα για όσους φέτος θα βγει αυξημένος με βάση την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, που θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να νιώσουν καλύτερα εάν καθυστερήσει η ανακοίνωσή του.

Ούτε θα αισθανθούν μικρότερη επίθεση στο εισόδημά τους, επειδή πριν τους έρθει η «λυπητερή» θα έχουν δει τη φιέστα με τον Τσίπρα και τον Γιουνκέρ στην Πνύκα να πανηγυρίζουν το «τέλος των μνημονίων».

Στην πραγματικότητα ο Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μπορούν να επαναλαμβάνουν για πολύ καιρό το «κόλπο» που τους έφερε στην εξουσία.

Όπως πια έχουμε όλοι καταλάβει, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά ότι θα «καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο». Στην καλύτερη των περιπτώσεων πίστευε ότι θα μπορούσε να αποσπάσει μια «καλή συμφωνία».

Ωστόσο, σε όλη την περίοδο 2012-2015 έλεγε το ακριβώς αντίθετο και έχτισε νικηφόρα εκλογική δυναμική πάνω σε κάτι που δεν απέχει καθόλου από την εξαπάτηση. Βοήθησε βέβαια και η τραγική εικόνα και πρακτική των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Όταν ήρθε στην εξουσία και ιδίως μετά το δημοψήφισμα του 2015, αναγκαστικά προσαρμόστηκε στο «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Άλλωστε, τα μέτρα που ψήφιζε μιλούσαν από μόνα τους…

Τώρα, όμως, έρχονται εκλογές και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μάθει να κάνουν εκλογές χωρίς ένα μεγάλο αφήγημα που να ξέρουν πολύ καλά ότι είναι μεγάλη απάτη. Θυμάται κανένας το «παράλληλο πρόγραμμα»; Το είδε πουθενά να εφαρμόζεται; Που πήγαν τα γεμιστά της Φωτίου και οι πίτες;

Και τώρα το νέο «αφήγημα» είναι διπλό: από τη μια ότι «τελειώνουν τα μνημόνια» και από την άλλη ότι «δεν θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα».

Κορυφαίο παράδειγμα ο χειρισμός του θέματος των συντάξεων. Ένα μέτρο που το έχουν ψηφίσει στην πραγματικότητα όχι μόνο τώρα αλλά και το 2017, μια που ήταν βασικός όρο για να ολοκληρωθεί εκείνη η αξιολόγηση.

Ένα μέτρο που θεωρείται αυτονόητο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία παραπέρα διαπραγμάτευση επ’ αυτού.

Ένα μέτρο που ο Χουλιαράκης πρακτικά ήδη ενεργοποίησε με την εγκύκλιο για την κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού.

Ένα μέτρο που δεν έχει σχέση με τα πλεονάσματα, είτε τα δημοσιονομικά είτε τα ασφαλιστικά, εφόσον συμφωνήθηκε ως πάγια «μεταρρύθμιση» και όχι ως ρύθμιση «για φέτος και μετά βλέπουμε».

Και όμως και σε αυτό το θέμα, υπάρχει τουλάχιστον μία δήλωση υπουργού την ημέρα που «κλείνει το μάτι» ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ενώ ξέρει ότι θα μειωθούν!

Στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβουν καλά ότι δεν μπορούν να πάνε μακριά αντιμετωπίζοντας το εκλογικό σώμα ως να μην έχει στοιχειώδη νοημοσύνη.

Το 2012-2015 η κοινωνία ήθελε να πιστέψει και οι διαψεύσεις από τον Τσίπρα ήταν ακόμη στιγμή στο μέλλον. Σήμερα, όμως, τις διαψεύσεις τις έχει ζήσει. Όπως και την απόσταση λόγων και έργων. Και καταλαβαίνει πολύ καλά πότε τη δουλεύουν.

Και σε μια στιγμή που η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική και τα κόμματα πλησιάζει το ναδίρ, τίποτα δεν είναι χειρότερο και πιο επικίνδυνο από το να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι πολιτική σημαίνει ψέμα, συνεχές δούλεμα και επικοινωνιακό «σανό».

Πηγή: in.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου