Τα 42 αιτήματα από τα Κίτρινα Γιλέκα


Σχολιασμός του ιστολογίου 'Δρόμος ανοιχτός" : Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα και η σειρά με την οποία έχουν τεθεί απεικονίζει τον αυθόρμητο χαρακτήρα του κινήματος, από αυτά προκύπτουν αβίαστα μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα: 
  • Χωρίς πουθενά να αναφέρεται η Ε.Ε. ή η Ευρωζώνη, το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων είναι ξεκάθαρα εναντίον των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του μονεταρισμού της Ευρωζώνης, αφού κινούνται στην κατεύθυνση της εξάλειψης της κοινωνικής ανισότητας και την προστασία της εθνικής (Γαλλικής) οικονομίας. 
  • Τα αιτήματα περιλαμβάνουν ένα σχεδόν πλήρες σύνολο λαϊκών αιτημάτων (εκδημοκρατισμός, εργασία, ανεργία, κατοικία, ασφαλιστικό, παιδεία κλπ) που παρά το εύλογο γεγονός ότι - τα περισσότερα - οριοθετούνται σαφώς στο εθνικό πλαίσιο της Γαλλίας, αποτελούν αιτήματα κάθε λαού
  • Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι τα αιτήματα προδιαγράφουν διακριτά την αναγκαιότητα για την ύπαρξη όχι μόνο ενός εθνικού πλαισίου για την μεταναστευτική πολιτική, αλλά θέτουν ευθέως το ζήτημα της καταπολέμησης των αιτιών της μαζικής μετανάστευσης. 
Τέλος είναι προφανές ότι σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων που μπαίνουν (πχ. πώληση αεροδρομίων, Προστασία της γαλλικής βιομηχανίας,  ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία) περιγράφουν τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη και στην Ελλάδα με απτά καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία και την κοινωνία. 
Υπό αυτή την έννοια, είναι απολύτως δικαιολογημένη τόσο η προσπάθεια σπίλωσης του κινήματος - περί δήθεν λαϊκιστών, ακροδεξιών και "ρομαντικών" - που γίνεται από τα νεοφιλελεύθερα φερέφωνα στην Ελλάδα και διεθνώς, όσο  και η προσπάθεια υποβάθμισης, από το κυρίαρχο και υποτελές πολιτικό και κομματικό σύστημα, της πολιτικής σημασίας της εξέγερσης στην Γαλλία . 

Στέγαση και εργασία για όλους. Δίκαιη φορολογία. Τέλος στις βουλευτικές αποζημιώσεις. Τα αιτήματα των Γάλλων συμπεριλαμβάνουν τους πάντες από τους άστεγους έως τους πρόσφυγες 

«Να είστε ρεαλιστές. Ζητήστε το αδύνατο». Τα οδοφράγματα των Γάλλων τοποθέτησαν στο νούμερο 1 της λίστας τους με τα αιτήματα τους άστεγους. Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων ζητούν μια συνολική αντιμετώπιση προβλημάτων και καλύπτουν από τη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, το εκλογικό σύστημα και την παιδεία, μέχρι το θέμα των αστέγων και το προσφυγικό.

Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων είναι τα εξής:

1. Κανένας άστεγος στον δρόμο.
2. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
3. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα.
4. Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν παρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
5. Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική.
6. Φόροι: Οι «μεγάλοι» (όπως Google, Amazon, Μc Donalds) να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα.
7. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους.
8. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό.
9. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.
10. Πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους.
11. Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο.
12. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα σε έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδα τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα τους επιστρέφονται τα χρήματα. Θα έχουν δικαίωμα στο «κουπόνια εστιατορίου και στα «τσεκ διακοπών».
13. Οι μισθοί όλων των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και τα επιδόματα τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
14. Προστασία της γαλλικής βιομηχανίας. Απαγόρευση της μετεγκατάστασης τους. Η προστασία της βιομηχανίας μας είναι η προστασία της τεχνογνωσίας μας, του savoir-faire και των θέσεων εργασίας.
15. Τέλος της αποσπασμένης εργασίας. Είναι αφύσικο για άτομο που εργάζεται σε γαλλικό έδαφος να μην επωφελείται των ίδιων δικαιωμάτων και του ίδιου μισθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άδεια να εργάζονται στο γαλλικό έδαφος θα πρέπει να είναι ίσοι εργασιακά με τους Γάλλους πολίτες και οι εργοδότες τους να τους αμείβουν με τον ίδιο τρόπο που αμείβουν έναν Γάλλο εργαζόμενο.
16. Επιπλέον περιορισμός του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τις μεγάλες εταιρείες. Θέλουμε περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
17. Όχι παρακράτηση στην πηγή του εισοδήματος.
18. Τέλος στις προεδρικές αποζημιώσεις εφόρου ζωής.
19. Να ευνοηθεί η μεταφορά των εμπορευμάτων δια μέσου σιδηροδρόμων.
20. Τέλος για το CICE – την έκπτωση φόρου για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Αξιοποίηση αυτών των χρημάτων για το λανσάρισμα της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων υδρογόνου (το οποίο είναι πιο οικολογικό από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο).
21. Να τελειώσει η πολιτική λιτότητας. Να πάψουμε να πληρώνουμε τους τόκους φόρων που έχουν κριθεί παράνομοι και να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε τα χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς. Να αναζητήσουμε τα 80 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής.
22. Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης.
23. Οι αιτούντες άσυλο να έχουν μια καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε στέγη, ασφάλεια τροφή και παιδεία για τους ανηλίκους. Συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε οι χώροι υποδοχής  να είναι ανοιχτοί σε πιο πολλές χώρες του κόσμου ενόσω οι άνθρωποι περιμένουν την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου.
24. Να οδηγούνται στις χώρες προέλευσης τους εκείνο που λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα τους για άσυλο.
25. Να υλοποιηθεί μια πραγματική πολιτική ένταξης. Το να ζει κάποιος στη Γαλλία σημαίνει να γίνεται Γάλλος (μαθήματα γαλλικών, ιστορίας και πολιτικής εκπαίδευσης). Να δίνεται πιστοποιητικό στο τέλος των μαθημάτων.
26. Ο ανώτατος μισθός να οριστεί στα 15.000 ευρώ.
27. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.
28. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων.
29. Μείωση των ενοικίων (ιδίως για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία).
30. Να απαγορευθεί η πώληση περιουσίας της Γαλλίας ( π.χ αεροδρόμια).
31. Να πληρώνονται οι υπερωρίες των σωμάτων ασφαλείας ( στρατού και αστυνομίας) αλλά και του δικαστικού σώματος.
32. Τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων και των δρόμων της Γαλλίας όπως και για την οδική ασφάλεια.
33. Να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος, που αυξήθηκε μετά τις ιδιωτικοποιήσεις. Να γίνουν ξανά δημόσια.
34. Τέλος στα λουκέτα των μικρών ταχυδρομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών.
35. Εξασφάλιση ευ ζην για τους ηλικιωμένους. Να μην υπάρχει αισχροκέρδεια από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.
36. Να φοιτούν μάξιμουμ 25 μαθητές σε κάθε τάξη, από τον παιδικό σταθμό μέχρι το τέλος του σχολείου.
37. Αύξηση των πόρων για την Ψυχιατρική.
38. Διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων. Το Λαϊκό Δημοψήφισμα να μπει στο Σύνταγμα.
39. Επιστροφή στη θητεία επτά χρόνων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η εκλογή των βουλευτών δυο έτη μετά την εκλογή του Προέδρου θα επιτρέπει την αποστολή ενός σήματος θετικού ή αρνητικού στον Πρόεδρο όσον αφορά στην πολιτική του. Αυτό θα επιτρέπει έτσι να εισακουστεί η φωνή του λαού).
40. Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για τα άτομα που έχουν εργαστεί σε ένα επάγγελμα όπου έχει χρειαστεί να κάνουν χρήση του σώματός τους. Όπως για τους οικοδόμους.
41. Να συνεχιστεί το σύστημα βοήθειας Pajemploi που προσφέρει φύλαξη σε παιδιά μέχρι 10 ετών έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς.
42. Νέος φόρος στα ναυτιλιακά καύσιμα και στην κηροζίνη αεροσκαφών.

Πηγή: doctv.grΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου