Αποικία και Κατοχή. Τα δίνουν όλα, δεν παίρνουν τίποτα!


«Μόνιμη» βάση των ΗΠΑ η Λάρισα

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

1 Ιαν 2019

Ο ενταγμένος στη «νέα εθνική στρατηγική», «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μπορεί επισήμως να ξεκίνησε πρόσφατα στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά στην πραγματικότητα η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών, στο στρατιωτικό επίπεδο τουλάχιστον, υλοποιείται «αθόρυβα» εδώ και αρκετούς μήνες.

Αρχικά η Λάρισα με την 110 Πτέρυγα Μάχης και στη συνέχεια και η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος μετά τη διατάραξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τη γείτονα Τουρκία στο πλαίσιο πάντα των εξελίξεων στο ενεργειακό επίπεδο.

Οι έρευνες των στρατιωτικών των ΗΠΑ, αναζητώντας κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία δυνάμεών τους, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 όταν μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν την 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, προκρίνοντας τις υποδομές.

Έτσι τον Φεβρουάριο του 2018 στην αεροπορική βάση της Λάρισας εγκαταστάθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper), ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Τα οποία αεροσκάφη επιχειρούν ήδη στην Αφρική.

Η εγκατάσταση των «θεριστών» είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφθούν τη Λάρισα για πρώτη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (31/5/18) όπως και ο διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητής παράλληλα των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς (6/12/18).

Επισκέψεις ιδιαίτερα «υψηλού συμβολισμού» με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Γουόλτερς, την ερχόμενη άνοιξη αναλαμβάνει καθήκοντα Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) του ΝΑΤΟ. Προηγήθηκε η προσγείωση (10/8/18) στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ζεύγους αεροσκαφών F-22 Raptor της USAF.

Ταξιαρχία 

Λίγο αργότερα και με την «ομπρέλα» της συνεκπαίδευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ διεξήχθη η κοινή άσκηση «Combat Aviation Brigade» με περισσότερα από 40 ελικόπτερα (Apache, Black Hawk και Chinook) προερχόμενα από αμερικανική βάση στη Γερμανία. Πλέον, από τον περασμένο Οκτώβριο, στο Στεφανοβίκειο εδρεύει και η 4th Combat Aviation Brigade, του Στρατού των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τώρα την περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος που κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρισα (13/1218) δήλωσε ότι «η Λάρισα έχει εμπλουτιστεί με νέες μονάδες που αφορούν τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συμμαχικές δομές και αυτό θα το βιώσετε τους επόμενους μήνες που έρχονται».

Ευρωστρατηγείο 

Παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Κων. Φλώρου και του γενικού διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φινλανδού υποστρατήγου Εσα Πούλκινεν κορυφώθηκε (17/12/18) στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο, που εδρεύει στην 1η Στρατιά, η άσκηση EUΗΕX– «Multilayer 2018», άσκηση που συνέπεσε με την πρόσκαιρη αναζωπύρωση της συζήτησης για τη δημιουργία ευρωστρατού.

Η «Multilayer 2018» αποτέλεσε τη «μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση διαχείρισης κρίσης» που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας έμφαση «στη λήψη των αποφάσεων, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων», τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το ίδιο διάστημα, στην Ταξιαρχία SEEBRIG της ΝΑ Ευρώπης, στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, διεξήχθη η άσκηση «SEVEN STARS 18» που αποτέλεσε την κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το 2018 σε τακτικό επίπεδο, όπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητας της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας «διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ».

Σαραντάπορο 

Μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, στο Σαραντάπορο τελέσθηκε (19/4/18) το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, των αντιστρατήγων Ιωάννη Τζανιδάκη, Θωμά Αδάμου, Δημοσθένη Γούλα και Κωνσταντίνου Χατζή που έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη Λάρισα. Τα αίτια του δυστυχήματος επισήμως δεν έγιναν ποτέ γνωστά.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ / Πρώτη δημοσίευση https://www.eleftheria.gr/


Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου